RETRO RÁDIÓ

Pánik a vonaton: majdnem megfulladtak az utasok a Keletiből Münchenbe tartó szerelvényen





Biatorbágyon, a nyílt pályán állt meg a vonat. Az ablakokat nem lehetett kinyitni, többen is rosszul lettek az utasok közül.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.28.
felháborító eset

Kedden fél négykor indult a Keleti pályaudvarról a Bécsen át Münchenbe tartó Railjet. Épp hogy a vonat elhagyta Budapestet, még Biatorbágy előtt, a nyílt pályán megállt a jármű egy olyan helyen, ahol mindkét oldalon magas falak határolják a vasúti pályát. Nem volt térerő, és senki sem tudott semmit arról, hogy miért álltak meg.

Végül körülbelül félóra múlva jött a kalauz, és közölte, hogy leszakadt a felsővezeték, előttük pedig egy tehervonat áll a pályán, előreláthatóan 2-3 óra múlva érkezik egy dízelmozdony, ami visszavontatja majd a személyvonatot Kelenföldre.

A vonaton elfogyott a levegő, többen is rosszul lettek

A vonaton azonban nem volt áram, így nem működött a klíma sem, az ablakokat pedig nem lehetett kinyitni. Hatalmas hőség volt, a vonaton a nagy meleg miatt a levegő is elfogyott, emiatt többen is rosszul lettek. Ekkor pánik tört ki az utasok között, és kérték a kalauzt, hogy nyissa ki az ajtókat, de hiába – tudta meg a Bors.

Végül egy szolgálaton kívüli rendőrnő állt a felháborodott utasok pártjára: felmutatta az igazolványát, és felszólította a kalauzt, hogy nyissák ki az ajtókat. Ezek után végre kinyitották a kocsiajtókat, majd kitámasztották a belső átjárók ajtajait, ettől enyhült a meleg, és végre levegőhöz jutottak az utasok. Bár ez valamennyire segített az ott rekedt emberek helyzetén, még így is embertelen körülmények uralkodtak. Az utasok a vécéket sem használhatták, a vonaton lévő büfé is bezárt, csak annyi vizük és élelmük volt, amit magukkal vittek. Közben a mellettük lévő másik sínpáron haladtak a vonatok. Többen le is szálltak, és elindultak gyalog Biatorbágyra.

Este kilenc óra után érkeztek Győrbe

Két órával később végre megérkezett a felmentősereg egy dízelmozdony képében, de időközben kiderült, hogy a Railjet mögött egy másik tehervonat is áll a vasúti pályán. Így a nemzetközi járat két tehervonat közé szorult. A dízelmozdony végül a tehervonatot és a személyvonatot egyszerre kezdte el visszafelé húzni, nagyon lassan, Budaörsig. Ott átállították a másik sínpárra a vonatot, és végre elindulhattak Győr felé.

Az embert próbáló helyzet azonban még nem ért itt véget, mert Bicskén az utasokat átszállították egy InterCity-szerelvényre. Csak jóval este kilenc óra után érkeztek Győrbe, ahol csupán azért tudták a szerencsétlen utasok elérni a szombathelyi vonatot, mert az egész vonalon hatalmas késéssel közlekedtek a szerelvények.

A MÁV szerint csak 1-2 órás volt a késés

A MÁV hivatalos oldalán adott tájékoztatást a történtekről, a felsővezeték-szakadás után óránként, kétóránként közöltek friss információkat. Mint írták, Budaörs és Biatorbágy között egy tehervonat áthaladása közben leszakadt a felsővezeték, így a vonalon nem volt vonalfeszültség. A Keleti pályaudvarról 15:30-kor München felé elindult 68-as Railjet járat haladt a balesetben érintett tehervonat mögött, amit közben utolért a következő tehervonat, így a Railjet két tehervonat közé szorult. A vasúttársaság egy dízelmozdonyt küldött a helyszínre, ami a Railjet-szerelvényt és a mögötte várakozó tehervonatot összekapcsolva húzta vissza Budaörsig. A Railjet Budaörstől Bicskéig a másik vágányon közlekedett, onnan utasai a Bicskéről Sopronba induló Soproni Közgáz IC-vel (IC 946) utazhattak tovább Győrig. A vezetékszakadás következtében több járat is kimaradt, köztük több nemzetközi vonat is, az elindult járatokon és a szárnyvonalakon 60–120 perces késésekkel kellett számolni.

A MÁV időközben eltávolította ezeket a közleményeket a hivatalos honlapról.





Ezeket olvastad már?
"Éppen a kislányomnak meséltem, amikor hallottam a jajveszékelést" – Megszólalt a szomszéd a csepeli házból kiesett kisfiúról

"Éppen a kislányomnak meséltem, amikor hallottam a jajveszékelést" – Megszólalt a szomszéd a csepeli házból kiesett kisfiúról

Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás