Tavaly teljesen elmaradt a járvány, idén azonban nem lesz ekkora szerencsénk. Már novemberben elkezdetek megérkezni az első aggasztó hírek, hogy idén súlyosabb influenza járványra kell számítani, amit egyre több szakember, illetve intézmény is alátámasztott.

A magyar lakosságnak általában a 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal. Tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt, idén azonban az előrejelzések szerint 30–40 százalékra is ugorhat – hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

„Közismert, hogy az influenzavírus évről évre mutálódik. A legutolsó mutánsvariáns azonban tavaly alig talált „áldozatot”, ezért nagyon kevés emberben alakult ki védettség ellene, így most a már akkori, sőt az azóta kialakult újabb mutáns is tömegével talál fogékony szervezetet a fertőzésre. A szakértők becslése szerint a szokásoshoz képest 50 százalékkal nagyobb esetszámra kell számítani” – olvasható a Normafa Gyermekrendelő Facebook-oldalán, de a Metropol szerkesztősége nem elégedett meg ennyivel, felkeresett egy orvost a témában.

Főbb különbségek az influenza és a koronavírus között

  • A koronavírus sokkal fertőzőbb az influenzánál. Ha egy influenzás és egy koronavírusos embert beengedünk ugyanabba a tömegbe, majd lekövetjük a fertőzöttel láncát 10 kontaktuson át, akkor végeredményben 56 influenzás és 2000 Covid-fertőzött lesz közöttük.
  • Az influenza lappangási ideje 1–4 nap, a koronavírusé akár 14 nap is lehet.
  • Az influenzások átlagosan 2 százaléka, míg a Covid-betegeknek 19 százaléka kerül kórházba.
  • Az influenza halálozása kevesebb mint 0,1 százalék, a Covid-betegség 3,4 százalék (WHO-adatok).

Bense Tamás: egy-két héten belül látjuk mi vár ránk

„Az influenzajárvány intenzitása minden évben más és más, tehát évente változhat” – mondta a Metropolnak az orvos, aki elárulta, hogy sehol nincs még járvány, de sok országokban már jelentkezett a vírus. Hazánk jelenleg gyűjti az adatokat a szomszédos országokból.

Dr. Bense Tamás elmondta, hogy mire kell számítanunk Fotó: dr Bense Tamás

Dr. Bense Tamás elmondta, hogy mire kell számítanunk (Fotó: dr Bense Tamás)

„Ebből már egy-két héten belül látni fogjuk mi vár ránk. Szerintem december végére vagy január elejére érkezik meg teljes intenzitással Magyarországra” – tájékoztatott a szakember, aki kiemelte, hogy az influenza is jelentős problémákat okozhat, hiszen nagyon legyengíti a szervezetet.

„Ha valaki felépül a koronavírusból, az utána könnyebben lehet a legyengült immunrendszere miatt influenzás, és ez fordított esetben is igaz” – mondta.

Koronavírus és influenza elleni oltást egyszerre is be lehet adatni

„Most az oltásellenesek körében tombol a vírus” – mondta a doktor, aki hangsúlyozta, hogy mindkét vírussal szemben nyugodtabbak lehetnek az oltottak.

„Minden esetben az oltottak járnak jól. A koronavírus oltásra állandóan itt van az idő, aki még nem szánta rá magát, azokat vegyék rá az ismert szomorú példák. Vegyék fel az influenza elleni oltással együtt. Ráadásul a helyzet azért lesz egy picit bonyolultabb, ha beüt az influenza járvány is, mert a koronavírus és az influenza hasonló tünetei miatt, nehezen megkülönböztethető egymástól” – fejezte be az orvos.