RETRO RÁDIÓ

Idén nem maradt el az influenzajárvány: súlyos tünetekre kell számítanunk





Egy-két héten belül berobbanhat hazánkban az influenzajárvány, amely a szakemberek szerint durvább lesz, mint az elmúlt években. Ráadásul a koronavírus-fertőzés terjedését segítheti elő, amely az influenza miatt legyengült szervezetet könnyebben megtámadhatja, de ez fordítva is igaz. Dr. Bense Tamást kérdeztük. 



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.13.
fertőzésveszély

Tavaly teljesen elmaradt a járvány, idén azonban nem lesz ekkora szerencsénk. Már novemberben elkezdetek megérkezni az első aggasztó hírek, hogy idén súlyosabb influenza járványra kell számítani, amit egyre több szakember, illetve intézmény is alátámasztott.

A magyar lakosságnak általában a 15-20 százaléka fertőződik meg influenzavírussal. Tavaly ez az arány gyakorlatilag nulla volt, idén azonban az előrejelzések szerint 30–40 százalékra is ugorhat - hívta fel a figyelmet Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

„Közismert, hogy az influenzavírus évről évre mutálódik. A legutolsó mutánsvariáns azonban tavaly alig talált „áldozatot”, ezért nagyon kevés emberben alakult ki védettség ellene, így most a már akkori, sőt az azóta kialakult újabb mutáns is tömegével talál fogékony szervezetet a fertőzésre. A szakértők becslése szerint a szokásoshoz képest 50 százalékkal nagyobb esetszámra kell számítani” – olvasható a Normafa Gyermekrendelő Facebook-oldalán, de a Metropol szerkesztősége nem elégedett meg ennyivel, felkeresett egy orvost a témában.

Főbb különbségek az influenza és a koronavírus között

  • A koronavírus sokkal fertőzőbb az influenzánál. Ha egy influenzás és egy koronavírusos embert beengedünk ugyanabba a tömegbe, majd lekövetjük a fertőzöttel láncát 10 kontaktuson át, akkor végeredményben 56 influenzás és 2000 Covid-fertőzött lesz közöttük.
  • Az influenza lappangási ideje 1–4 nap, a koronavírusé akár 14 nap is lehet.
  • Az influenzások átlagosan 2 százaléka, míg a Covid-betegeknek 19 százaléka kerül kórházba.
  • Az influenza halálozása kevesebb mint 0,1 százalék, a Covid-betegség 3,4 százalék (WHO-adatok).
  • Bense Tamás: egy-két héten belül látjuk mi vár ránk

    „Az influenzajárvány intenzitása minden évben más és más, tehát évente változhat” - mondta a Metropolnak az orvos, aki elárulta, hogy sehol nincs még járvány, de sok országokban már jelentkezett a vírus. Hazánk jelenleg gyűjti az adatokat a szomszédos országokból.

    Dr. Bense Tamás elmondta, hogy mire kell számítanunk (Fotó: dr Bense Tamás)

    „Ebből már egy-két héten belül látni fogjuk mi vár ránk. Szerintem december végére vagy január elejére érkezik meg teljes intenzitással Magyarországra” - tájékoztatott a szakember, aki kiemelte, hogy az influenza is jelentős problémákat okozhat, hiszen nagyon legyengíti a szervezetet.

    „Ha valaki felépül a koronavírusból, az utána könnyebben lehet a legyengült immunrendszere miatt influenzás, és ez fordított esetben is igaz” - mondta.

    Koronavírus és influenza elleni oltást egyszerre is be lehet adatni

    „Most az oltásellenesek körében tombol a vírus” - mondta a doktor, aki hangsúlyozta, hogy mindkét vírussal szemben nyugodtabbak lehetnek az oltottak.

    „Minden esetben az oltottak járnak jól. A koronavírus oltásra állandóan itt van az idő, aki még nem szánta rá magát, azokat vegyék rá az ismert szomorú példák. Vegyék fel az influenza elleni oltással együtt. Ráadásul a helyzet azért lesz egy picit bonyolultabb, ha beüt az influenza járvány is, mert a koronavírus és az influenza hasonló tünetei miatt, nehezen megkülönböztethető egymástól” - fejezte be az orvos.

     

     





    Ezeket olvastad már?
    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás