Az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt a kormány újabb intézkedéseket hozott, melyekről kedd este Orbán Viktor miniszterelnök adott tájékoztatást. Az új jogszabály szerint a szórakozóhelyeket bezárják, valamint november 5-től éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe, vagyis csak nagyon indokolt esetben hagyhatjuk el lakóhelyünket, tartózkodási helyünket.

Éjfél és hajnali 5 óra között kijárási korlátoz lép életbe (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kijárási korlátozás idején elhagyhatjuk az otthonunkat

  • Munkavégzés céljából
  • A munkavégzés helyére történő közlekedés céljából
  • A munkavégzés helyéről a lakó-, vagy tartózkodási helyre történő közlekedés céljából
  • Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal

Akár 150 ezer is lehet a büntetés

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik, hogy a kijárási korlátozás alatt is mindenki betartja-e a szabályokat. Ha valaki ez idő alatt közlekedik az utcán, a hatóságok minden esetben megállíthatják, igazoltathatják és megkérdezhetik mi a kint tartózkodásának az oka. Ha nem a fent említett esetek miatt hagyta el az illető a lakóhelyét, szabálysértést követ el, amiért a hatóságok figyelmeztetésben részesíthetik, vagy 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal büntethetik.

Ha a kijárási korlátozás alatt jövünk vagy megyünk munkába érdemes munkáltatói igazolást kérnünk (Fotó: Shutterstock)

Biztos ami biztos: kérjünk munkáltatói igazolást!

A munkába járás természetesen kivétel ez alól, de hogy ezt igazolni is tudjuk, érdemes beszerezni egy munkáltatói igazolást. – Ha valaki a munkájára hivatkozva tartózkodik éjfél és reggel 5 óra között az utcán, a hatósági ellenőrzés miatt az a legbiztosabb, ha munkáltatói igazolással is tudjuk ezt bizonyítani. Én ezért azt tanácsolom, hogy mindenki szerezzen be egy ilyen papírt a munkáltatójától. Rengeteg ingyen elérhető sablon található az interneten, de a könyvelő vagy munkaügyi osztály is tudni fogja, pontosan minek és hogyan kell szerepelnie az igazolásban. Mindenképpen fel kell tüntetni az munkavállaló személyes adatait, munkaidejét, valamint a munkahely pontos nevét és címét – részletezte a Metropolnak Harmath Katalin könyvelő.

„Mi már tavasszal beszereztük az igazolásokat”

Kiss Zoltán vállalkozó több belvárosi piacon is működtet hentes üzletet, ahol már reggel 5-kor megkezdődik a munka. – Mi már tavasszal beszereztük a könyvelőnk segítségével az összes alkalmazottunknak a munkáltatói igazolást, mert van aki vidékről jár fel dolgozni, és ezt már a tavaszi időszakban is ellenőrizték a hatóságok. A dokumentumokra most is szükségünk lesz, hiszen van olyan aki már fél 4-4 óra körül elindul otthonról, hogy időben beérjen dolgozni – mondta Zoltán.

Kötelező-e az igazolás?

Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy megbüntetnek-e valakit, ha munkahelyi igazolás nélkül van az utcán éjfél után, vagy mi lesz az eljárás, és későbbre ígértek választ.

Információink szerint a pontos részletszabályozás még készül, így nem lehet tudni, mennyire lesz a rendőr megítélésére bízva, hogy büntet-e. Ami biztos: az nem árthat, ha van nálunk munkahelyi igazolás…