Megjelent az ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) néven futó kutatás jelentése, ami négyévente méri fel a fiatalok egészségkárosító szokásait. A kutatásban 16 év feletti iskolában tanuló fiatalok vettek részt, 5766 kilencedik és tizedik évfolyamos diákot kérdeztek. A felmérésben Magyarország is részt vett, és igen meglepő eredmények láttak napvilágot.

Minden negyedik tini cigizik

A megkérdezettek közül tízből hatan kipróbálták már a cigarettát, jellemzően 14 éves korukban szívták el az első szállat. Bár a lányok nagyobb dohányosok, minden negyedik fiú és lány dohányzik. Valamivel többen használtak már vízipipát, de rendszeresen nem használják. Az e-cigaretta viszont divattá vált: a fiúk 60, a lányok 50 százaléka kipróbálta már. 5,5 százalékuk pedig naponta használja is.

Európai összehasonlításban a bolgár, a horvát, a román, a szlovák, és az olasz tinik cigiznek csak nagyobb arányban, mint a magyarok. Az e-cigi használatában pedig csak a lengyelek és a litvánok vannak előttünk.

Másodikok lettünk az alkoholfogyasztásban

Százból 21 magyar tini vallotta be, hogy lerészegedett már, ezzel európai viszonylatban csupán a dánok előztek meg. A magyar fiatalok 92,4 százaléka fogyasztott már alkoholt. Heti rendszerességű alkoholfogyasztásról a fiatalok 17 százaléka számolt be. A fiúk közül többen isznak gyakrabban, ők inkább söröznek, a lányok pedig boroznak.

Az első alkoholfogyasztás nem sokkal 13 éves kor után jellemző, de az alkoholt már fogyasztók tizede tízévesen vagy korábban próbálta ki először azt. Lányoknál az első alkoholfogyasztás valamivel későbbi, mint a fiúknál, és a nagyon korai fogyasztás is ritkább náluk.

A fű a legnépszerűbb

A hazai kamaszok 3,3 százaléka próbálta már ki a kokaint, 17 százalékuk pedig a marihuánát vagy a hasist. Minden századik tini már heroint is használt Magyarországon.

A dizájner drogok népszerűsége ugyan csökkent az előző felmérés óta, mégis sokan élnek velük: arányaiban egész Európában a magyar fiatalok fogyasztják ezeket leginkább. Összességében a 9-10. évfolyamosok közel ötöde drogozott már. Míg a tiltott szerhasználat inkább a fiúkra jellemző, addig a gyógyszerek használata a lányoknál figyelhető meg jelentősebb mértékben.