Azért vált szükségessé a szigorítás, mert 25 spanyolországi kirándulásról hazatért diáknál azonosították a mutánst. Ezek után néhány napon belül 137-re rúgott a fertőzöttek száma. Ma a tudósok mindenhol azt vizsgálják, hogy a delta plusz vajon veszélyesebb-e, mint mutánselődje a sima delta. Azt már tudjuk, hogy az idősebbik variáns fertőzőképesebb és halálosabb, mint az eddigi vírusmutánsok, azonban a két dózisos átoltottság hatékony védelmet jelent ellene.

Egyelőre hatásosak a védőoltások a mutánsok ellen

A dupla dózis után a Pfizer oltóanyaga 88 százalékos, az AstraZeneca 60 százalékos, az egydózisú Johnson & Johnson vakcinája pedig szintén 60 százalékos biztos védelmet nyújt a vírus ellen. Az eddigi kutatások alapján a Moderna valamivel gyengébb hatékonyságot nyújt a delta plusz ellen. Aggodalomra adhat okot azonban az, hogy Izraelben, ahol a lakosság 57,1 százaléka már teljesen átoltott, a delta variánssal fertőzöttek fele mégis a Pfizer-vakcinával védettek közül került ki.

Eddig úgy tűnik, hogy mindegyik vakcina hatásos a a delta plusz variánsa ellen Fotónk illusztráció Fotó: shutterstock

Amit a delta pluszról tudni kell

Névadó mutánsához képest a plusz annyiban más, hogy egy extra mutáció ment végbe a vírus felszínén, amely a tüskefehérje részét is érinti. Így valószínűleg fertőzőképesebb elődjénél. Ráadásul rendelkezik az úgynevezett K417 mutációval, amely segíti a vírust elrejtőzni az ellenanyag elől. A kutatók kimutatták azt is, hogy a Bamlanivimab gyógyszer már nem működik ezzel a törzzsel szemben például.