A tájékoztatás szerint Bojko Boriszov miniszterelnök utasította Kosztadin Angelov egészségügyi minisztert, hogy készítsen elő rendeletet, amelyben felvázolja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldásának határidejét.

A bolgár vezetés korábban úgy döntött, hogy február 4-től megnyitja az iskolákat az 5-12. osztályos diákok számára, a hónap elején pedig lehetővé teszi az üzletek működését a nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve megnyitja az edzőtermeket. A vendéglátóipari vállalkozások működésének visszaállítására két lehetőség van: az egyik szerint felére csökkentik a látogatók számát, és az említett helyiségek legkésőbb este fél 11-ig tarthatnak nyitva, a másik opció szerint kinyithatnak, de csak március 1-jétől.

Bulgária január 29-től április végéig kötelező negatív koronavírustesztet ír elő az országba légi, szárazföldi, illetve tengeri úton érkezők számára, ami az uniós tagállamokból érkezőkre is vonatkozik – közölte az egészségügyi tárca. A rendelet hatálya alól mentesülnek a busz- és kamionsofőrök, valamint a repülőgépek személyzete. Az úgynevezett PCR-teszteket az érkezés előtt legfeljebb 72 órával kell elvégezni. Tíz napra karanténba kell vonulniuk azoknak a bolgár állampolgároknak, akik megfelelő teszt hiányában lépik át a határt.

Bulgáriában az elmúlt 24 órában 772 újabb, igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 651-el többet mint egy nappal korábban, az országban eddig 215 589 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel. Az elmúlt 24 órában 60 Covid-19-beteg vesztette életét, ezzel 8880-ra nőtt a fertőzés következtében elhunytak száma. A kórból eddig 180 127 ember gyógyult ki a balkáni országban.

Bulgáriában január 31-ig szigorú korlátozások vannak érvényben. A gyerekek távoktatásban folytatják tanulmányaikat az ötödiktől a 12. osztályig. A vendéglátóipari vállalkozások és a nagyobb bevásárlóközpontok ideiglenesen zárva vannak, a tömegrendezvények tilosak.

A bolgár kormány december végén még azt jelentette be, hogy január 4-től lazítanak a szigorításokon a kedvező járványügyi adatok miatt.