Ma reggelre 5415 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 265 003 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 171 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6451 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 77 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 181 190. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7869 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 645-en vannak lélegeztetőgépen.

A kijárási korlátozásokra vonatkozó szabályok maradnak az ünnepek alatt

Gulyás Gergely elmondta, december 21-én fog döntés születni, hogy karácsonykor milyen szabályok lesznek érvényben. Hozzátette: természetesen mindenki örülne, ha legalább egy napra meg lehetne könnyíteni a kapcsolattartást.

Nem lesz engedmény

Az viszont biztos, hogy szilveszterkor nem lesz változtatás, marad a kijárási tilalom, illetve a maximum 10 fős összejöveteleket lehet majd tartani.

Egy olyan szilveszter, amikor nagy társaságok jönnének össze, akkor többhetes védekezés menne a semmibe – mondta Gulyás Gergely. Mindent megtesz az ország, hogy valahonnan vakcinához jusson a világból. Mind nyugaton, mind keleten vannak olyan fejlemények, hogy az év végén, jövő év elején érkezhet oltóanyag.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy az üzletek kinyissanak-e december 24-én – mondta kérdésre. A kormány betiltja a petárdák és tűzijátékok árusítását” – tette hozzá Gulyás Gergely.

Az egészségügy képes ellátni a terhelést

Gulyás Gergely elmondta, hogy mindenki eldöntheti, akar-e, vagy nem oltóanyagot beadatni magának. Nagyon fontos, hogy az egészségügyi védekezőképesség megmaradjon – tette hozzá. Továbbra is 8000 ezer alatti ápolt van kórházban. Képes az egészségügy ellátni a terhelést – hangsúlyozta a miniszter.

Továbbra is nagyon sokat tesztelnek

Holnaptól kapják meg a nyugdíjasok azokat a leveleket, amiben lehet regisztrálni a vakcinára – jelentette be Gulyás Gergely, aki szólt arról is, hogy az állam a vakcinainfo.gov.hu oldalt azért használja, hogy összegyűjtse az igényeket, és nem gyűjt semmilyen egyéb adatot. A tesztek számát tekintve az ötödik volt az ország a múlt héten – mondta a miniszter.

Azt feltételezzük, hogy minél többen oltják be magukat, annál gyorsabban túlleszünk a járványon. Legalább az ország 60%-nak be kell oltatnia magát, hogy elérjük a várt az immunitást. A rendelkezésre álló vakcinák bármelyikével szívesen oltunk, amennyiben hatékony és veszélytelen„ – mondta a politikus. „Minden vakcinát megvizsgálunk és ellenőrzünk, amennyiben hatékony és nem veszélyes az emberre, akkor engedélyezzük a forgalmazását”- mondta Gulyás Gergely.

Jelentősen növekedtek az ápolói bérek

2016-2022 között két és félszeres növekedés lesz az ápolói jövedelmeknél, ez teljesen indokolt volt – mondta kérdésre Gulyás. Azt nem lehet elhallgatni, hogy soha nem volt még olyan négyéves időszak, amikor ilyen mértékben nőttek volna az ápolói bérek – tette hozzá.

2023 előtt itt jogállamisági eljárás nem lesz

Gulyás szólt arról is, hogy az ország elfogadta, hogy világos feltételek mentén használjuk fel a forrásokat, de azt ne kössék össze politikai feltételekkel. A magyar és lengyel álláspont győzött, így bírósághoz is lehet fordulni. 2023 előtt itt jogállamisági eljárás nem lesz – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy maximális kompromisszumkészséget mutatott Magyarország és Lengyelország. Pár óra múlva kiderül, hogy lesz-e olyan szereplő, aki továbbra is blokkolni akarja a megállapodást. Ha így lesz, akkor világosan kiderül, hogy a fukar négyek nem akarják az újraindítási alapot.