A kormány a magyar emberek egészségének védelmében, az operatív törzs javaslatára 2021. április 19-ig meghosszabbítja a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét.

  • Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok
  • Közterületen és nyilvános helyen a 1,5 méteres távolságot tartani
  • Szabadidős sporttevékenység továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel
  • A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben
  • A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket
  • Április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható.

Emlékeztetett: március 8-án, a szigorítások idején 1 millió ember volt beoltva Magyarországon. Kevesebb mint egy hónap alatt több mint 2,5-szeresére nőtt a beoltottak száma – mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják. Közölte azt is, hogy az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátása érdekében április 19-én visszaáll az oktatás normál rendje.

Biztonságosabb a vakcina, mint az oltás hiánya

A 65 év feletti regisztráltak 86-87 százalékát már beoltották – mondta a miniszter a csütörtöki Kormányinfón. A jelenlegi regisztrációs igényeket még ebben a hónapban ki tudják elégíteni – tette hozzá. Mindebben nagy szerepe van a keleti vakcináknak is – mondta Gulyás. A védettség szempontjából egyetlen vakcina között sincs különbség. Az AstraZeneca kapcsán azt mondta a miniszter, hogy az uniós gyógyszerügynökség szerint is megbízható. Ezeknek az oltásoknak a hatékonysága jelentős, minden oltás lényegesen biztonságosabb, mint az oltás hiánya – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Ide biztosan kell majd a védettségi igazolván

Gulyás Gergely elmondta, a harmadik hullám csúcsán túl vagyunk. Április végéig a teraszokra majd ki lehet ülni, főleg akkor, ha az oltási program ilyen jól halad – tette hozzá. A kormány még nem döntött a védettségi igazolványról, de a sporteseményeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni – ismertette a politikus.

Botrányos kirúgás

Petry Zsoltnak a véleménye miatt kellett távoznia a klubtól.

Dárdai Pál segítőjével a Magyar Nemzet készített interjút, a cikkben a korábbi válogatott kapus elmondta a saját véleményét többek között Európáról és a migránsokról. A németeknek ez sok volt.

Az ügyben a Kormányinfón megszólalt a miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Elsősorban Németországnak kell választ adnia arra, hogy egy jogállamról beszélünk-e, vagy nem. A 20. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, és nem akarjuk, hogy ez megismétlődjön. Semmilyen gyűlöletre nem hívott fel a kapusedző véleménye, egyébként is egyetértek az ott leírtakkal. Ha nem egy vicc lenne a 7-es cikk szerinti eljárás, akkor ez pont egy olyan ügy lenne, ami alapján eljárás indulhatna – mondta Gulyás Gergely.

Kormányinfó (2021. április 8.)

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, April 8, 2021