A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) 500 millió forintos pluszforráshoz jutott, amelynek nagy részét az üdülőrégió önkormányzatai nyerhetik el pályázatokon, klímaváltozás hatását csökkentő fejlesztésekre – hangzott el a tanács ülésén.

Fotó: Rizsavi Tamás

Nyúl Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató helyettese elmondta, hogy a Szabadbattyán-Balatonfüred vasútvonal villamosítása hamarosan befejeződik. Ennek köszönhetően 20 perccel rövidebb lesz a vonatút a főváros és Balatonfüred között. A vezérigazgató helyettes beszélt a további vasúti fejlesztésekről is. A legnagyobb feladatnak az észak-balatoni vasút villamosításának mielőbbi folytatását tartja a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és a Tapolca-Ukk vonalon, ezeknél a projekteknél a közbeszerzési ajánlatok bontása május végén lesz.

Fotók: Somogyi Hírlap/Németh Levente

A Balatoni Bringakör fejlesztéseiről tájékoztatva elmondta, négy helyszínen is elakadt a beruházás nyomvonal-viták miatt. Ugyanez a gond a zalai térségben, ahol a korábban kiépült bicikliút egyes részein a tulajdoni viszonyok máig rendezetlenek – tette hozzá.

Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta: a céljuk az, hogy minél többen vitorlázzanak a Balatonnál, amihez szeretnék megnyerni a vízparti településeket. A szövetség ehhez hajlandó szakmai és képzési segítséget is nyújtani.