Depressziós nemzet a magyar – gyakran halljuk a mindennapokban ezt a tézist, de vajon érvényes-e ez különösen most, a járvány időszakában. Ennek jártunk utána Bagdy Emőke segítségével. A klinikai szakpszichológus kiemelte, hogy korábban több tanulmány is rávilágított arra, hogy nekünk, magyaroknak a szabadság a legnagyobb szükségletünk. Ezért is viselnek meg minket különösen a korlátozások, beleértve a fiatalokat is.

(Fotó: Facebook)

–A járvány a gyerekekben is komoly törést okoz, hisz azok a szülők, akik korábban mindenhatók voltak, most sorra kudarcba fulladnak, hiába keresik, nem találják a krízisből való kiutat. Igaz, egyedül erre nincs is lehetőség, a megoldás az összefogásban rejlik, abban, hogy betartjuk a szabályokat, felvesszük az oltást és vigyázunk egymásra – jelentette ki a klinikai szakpszichológus.

Bagdy Emőke úgy véli, hogy ebben a nehéz helyzetben nemcsak a testünk, de a „lelkünk izmait”, azaz a reménységünket is erősíteni kell. A szakember megosztotta azokat a tanácsokat, amelyeket a mindennapokban ő maga is alkalmaz.

  1. Sok mozgás, szabad levegő, légző- és mozgásgyakorlatok, a nordic walkingtól a futásig minden mozgás kincset ér.
  2. Beosztott idejű monitorhasználat, szünetidőkkel.
  3. Derűs és kreatív családi programok az izolációs helyzetekre, a humor, a derű, az optimizmus viszonyulásmódjának gyakorlása.
  4. A szeretetkapcsolatok erősítése.
  5. Egymás hitének támogatása arra nézve, hogy minden rossznak van vége.
  6. Előretekintő jövőtervezés, egymás segítése és pozitív megerősítése.
  7. Segítsük elő az oltás szükségességéről való meggyőzést, legyünk ebben is aktívak. Az oltás életben tartó sorsmegoldás, amelynél biztosabb módszer egyelőre nincs.

Ha kíváncsi a beszélgetés részleteire, keresd csütörtökön a Metropol napilapot, vagy látogass el a metropol.hu oldalra.