30 százalékkal nőtt az érdeklődés az ingatlanok iránt, és az otthonteremtési támogatás miatt tavasszal bumm lesz a felújítási piacon is.

Nagyon bejött a családoknak a csok, a babaváró támogatás, az otthonfelújítási támogatás és a többi családtámogató intézkedés: rengeteg család csak ezek segítségével tudott gyermeket vállalni, lakást felújítani vagy kertes házba költözni. A csok lehetőségével rengetegen élnek: már a jogosult családok 15 százaléka igénybe vette! Januártól újabb családtámogatási formák léptek életbe. Mindez látszik is az ingatlanpiacon: durván berobbant a lakáspiaci kereslet az év elején!

Nagy az érdeklődés az eladó lakásokra a költözést, lakásvásárlást fontolgató háztartások körében. Az év első napjaiban történelmi rekordot döntött az ingatlan.com látogatottsága, több mint 30 százalékkal haladta meg a múlt év eleji – még a járvány előtti – szintet” – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. „Számítani lehetett arra, hogy sok háztartás veszi fontolóra a lakásberuházást az év elején, főleg az új állami támogatások miatt” – véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Egyelőre tájékozódnak a vevőjelöltek, felmérik a kínálatot. A megnövekedett kereslet tényleges adásvételekben február-márciusban mutatkozhat meg – tette hozzá.

A januártól bevezetett családsegítő támogatások:

– az új építésű lakások vásárlása esetén 27 helyett mindössze 5 százalékos áfát kell fizetni,

– a CSOK-kal vásárolt új építésű otthonok vásárlásánál az 5 százalékos áfát is vissza lehet igényelni,

– a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig

– teljes illetékmentességet élvez mindenki, aki csokkal vásárol ingatlant,

– a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a csok maximális, 10 millió forintos összege

– maximum 19 500 forint közjegyzői díj számolható fel azoknak, akik lakásuk megvásárlásához állami hitelt vesznek fel

– az építkezési és telekszámlák áfatartalmát ötmillió forintig visszatérítik. Ezzel az állam ötmillió forinttal járul hozzá a sajáterős építkezésekhez is.

– idén már a nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot, például ha a nyugdíjas nagyszülők nevelik az unokát, és valamelyikük dolgozik mellette.

A támogatások miatt vágtak bele

Három család, három különböző élethelyzet, három otthon. Ami azonos: most nem lenne olyan önálló otthonuk, amilyen van, ha nincs a családi otthonteremtési támogatás (csok), a falusi csok és a felújítási támogatás.

Minden támogatást igénybe véve költöztek vidékre

Falusi csok + babaváró + otthonfelújítási támogatás

Egyed Zoltán, és felesége Egyed Gina a falusi csokot és a babaváró hitelt is igénybe vette, hogy meg tudjanak vásárolni egy családi házat egy csendes kis településen. Az ingatlan azonban komoly felújításra vár, így az új támogatási formát, az erre igényelhető 3 millió forintot is megcélozzák. Piliszentkereszten nevelik másfél és féléves kisfiukat.

A támogatások nélkül ez sem jött volna össze” – állítja a családfő. „A maximális falusi csokot vettük fel, emellé a babaváró hitelt, az építőanyagok után pedig igényeltük az áfamentességet, így lett meg a ház. Így is sok munka lesz mindent felújítani az aljzattól a fűtés- és villanyrendszeren át az új nyílászárókig. Amit tudok, magam csinálom, de nagyon jól jön az új lakásfelújítási támogatás. Ezek nélkül nem tudtunk volna ilyen szép és élhető otthont teremteni a gyerekeknek.”

Ezzel lendülnek túl a járvány okozta válságon

Otthonfelújítási támogatás + babaváró

Viszló Csaba székesfehérvári vállalkozó egy busztársaságot vezet. Három pici gyermeket nevelnek feleségével. Felvették a babaváró hitelt és az otthonfelújítási támogatást is szeretnék igényelni – most legalább van idő az otthonuk szépítésére és bíznak benne, hogy a családfő hamarosan újra dolgozhat.

Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, de ezt próbáljuk előnyre fordítani” – mondta a családfő a Ripostnak. „Kihagyhatatlan lehetőségek vannak most, 8 millió forint babaváró hitelt vettünk fel, amit a lakásunkra szeretnénk költeni, akárcsak az otthonfelújítási támogatást. Az egész lakást szeretnénk rendbe hozni, a nyílászárók cseréjétől kezdve a padlóburkolatig, mindent.

Így lett kertes házuk

Otthonfelújítási támogatás

Sönberger Krisztián és a felesége két gyermeket nevel: Ábel 6, Nimród 10 éves.

Nagyon örültünk, mikor meghallottuk, hogy lesz otthonfelújítási támogatás. Nemrég vettünk családi házat Dunakeszin, amit szeretnénk korszerűsíteni, felújítani” – mondta el a lapnak Sönberger Krisztián.

A fiúk miatt fontos, hogy legyen kertünk. Ezt a lehetőséget nem lehet kihagyni, gyakorlatilag kifizetik a költségeink felét, és így egyetlen lépésben meg tudjuk csinálni a házon, amit akarunk. Lecseréljük az ablakokat és a kazánt is korszerűbbre, így kevesebb lesz a fűtésszámlánk.”