Érvelésük szerint ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány terjedése elleni védekezést.

A kormány az ügyben kéri az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanács állásfoglalását – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként 2020. november 24-étől minden hétköznap 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, drogériák és gyógyszertárakba.

A karácsonyi időszak a bevásárlások legintenzívebb néhány hete, ilyenkor kiemelkedő az üzletek látogatottsága. A kereskedelmi szervezetek úgy vélik, az idősek vásárlási sávjának ideiglenes feloldásával elkerülhető, mérsékelhető a védekezést megnehezítő szintű zsúfoltság a boltokban, áruházakban.

A javaslat szerint a családok így könnyebben, gyorsabban intézhetik a bevásárlásokat, a kevesebb sorban állás nagyobb biztonságot jelent a járványhelyzetben.

A kormány az idősek vásárlási sávjának esetleges módosításáról egyeztet az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanáccsal. A leginkább veszélyeztetett 65 év felettieknek a vásárlásaikat mindenképpen érdemes családi, közösségi segítségre vagy az egyre szélesebb körben rendelkezésre álló online lehetőségekre támaszkodva lebonyolítaniuk – áll a közleményben.