Bár a törvényi rendelkezések automatikus inflációkövetést tennének lehetővé, a magyar vásárlók körében legkelendőbb éves országos és megyei e-matricák ára mindössze öt százalékkal emelkedik 2023 elején – olvasható a Technológiai és Ipari Minisztériumának közleményében. Ebben azt írják, hogy az éves díjtételekkel arányosított havi és heti e-matricaárak mostanáig elmaradtak az uniós irányelvben megengedett mértéktől, amit most arányosítanak. Így a hazánkon csak átutazók, rövidebb időtartamú jogosultságot váltók nagyobb részt vállalnak az üzemeltetési és fenntartási költségekből. Így kedvezőtlenebb azok számára is, akik csak egy rokonlátogatás miatt terveznek autókázni a sztrádán.

A sztrádát rendszeresen használók 5, a tranzitforgalomban részt vevők akár 72%-os drágulásra számíthatnak Fotó: Vas Népe/Cseh Gábor

Felpörgették az útfejlesztéseket

A hazai gyorsforgalmi hálózat korábban sosem látott ütemben bővült 2010 óta. Az elmúlt években elkészült beruházásoknak köszönhetően már négysávos utakon autózhatunk Egerbe, Salgótarjánba, Sopronba, Szolnokra, Szombathelyre és Veszprémbe is. Szorosabbá váltak a magyar sztrádák nemzetközi összeköttetései, magas színvonalú útkapcsolatok épültek ki Ausztria, Románia és Szlovákia felé – tájékoztatott a szaktárca.