A Metropol munkatársa 1 héttel ezelőtt írt egy cikket, amiben bemutattuk, hogyan hanyatlik az a kerület.

Az évekkel ezelőtt elindult pozitív, fokozatosan javuló tendencia mára megfordult, és Pikó András polgármester vezetésével minden visszarendeződik a jól ismert régi állapotba. Múlt heti anyagunkban helyi lakosok mesélték el nekünk, hogy mi folyik az utcákon: hajléktalonok és drogosok piszkítanak a járdára, miközben nyílt titok már az is, hogy hol lehet különböző drogokat beszerezni.

Schnierer Anitával, dr. Pálovics Emesével és Nyerky Zsanettel készítettük az interjút, amikor a drogos férfi elszundított mellettünk (Fotó: Metropol)

Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere is megosztotta az említett Metropol-cikket a Facebook-oldalán. A poszt alatt a felháborodott és csalódott kerületiek is elkezdték megosztani a tapasztalataikat, milyen is most józsefvárosinak lenni. A hozzászólások lehangoló képet festenek a megújulása miatt egykor csodált városrészről.

„Kedves Botond. Időközi polgármester-választást kell kezdeményezni hogy le legyen váltva a Pikó-banda.”

„Tetszettek volna nem ezekre szavazni! Ez lenne, ha kormányváltás lenne. A következő választásokig meg sucks van.”

„Most mindenki aki a saját bőrén tapasztalja a mocskot, a drogosok, hajléktalanok látványát miért nem mentek el 2019 októberében szavazni, hogy ez a bagázs ne tudjon rombolni? Aki pedig rájuk, illetve P. A.-ra tette a voksot az csúnyán bedőlt neki, illetve nekik. Mit hittetek? Azt hirdették anno »ha mi nyerünk, Józsefváros nyer!« szlogen, amit kiaggattak 2019-ben mit fog jelenteni? Hát bizony sajnos azt, amit minden nap tapasztalatok, tapasztalunk. Bizony mi itt élők sok hiszékeny ember miatt nemhogy nyertünk, hanem élhetetlen kerületet kaptunk

Mindenhol kerülgetni kell a drogosokat és hajléktalanokat (Fotó: Metropol)

Át lettek verve az emberek… nem kicsit, nagyon

Mindig felmerül bennem a kérdés, miért nem lehet a rengeteg elhagyatott régi laktanyát vagy ipari létesítmény épületeit felhasználni. A Vértesben és a Bakonyban de számos helyen láttam régebben sok olyan épületet, ami az erdőben áll, és most csak pusztul. Valahogy azokat kellene felújítani, ráadásul én úgy tenném, hogy amelyik hajléktalan igényli és képes rá bevonnám a munkába. Építse, rendezze be úgy a lakását ahogy neki jó. És mondjuk termelhetnének is valamit a földeken. esetleg. Aztán azt meg el is lehetne adni. Hátha visszajönne pár embernek az önbecsülése, és esetleg integrálódni is akarna. Mert abban azt hiszem egyetértünk, hogy iszonyú nehéz az integrálásuk. Könnyen lecsúsznak, de nehezen, szinte lehetetlen módon lehet kikeveredni belőle. Ennek viszont ők is az okai sajnos. Vagyis egy részük. De az se megoldás, hogy a többiek nyeljenek miattuk, a kisebbség miatt, akik nem az elfogadott értékrend és normák szerint akarnak élni. Bármennyire is sajnálom őket, a mi házunkban anno lakott hasonló helyzetű ember. Pedig ő még a normálisabbak közé tartozott, de nem szeretném ha újból hasonló szitukat kellene átélnünk. 🙁 Egy szó, mint 100, Botond alatt legalább a nagy többség jól érezte magát a kerületben. Lehetett volna még mit csinálni, lehetett volna sok mindent másképpen csinálni, de most az az érzésem, hogy a kampányban a nagy durrogással előadott ígéretekből semmi nem lett, maradt a mutogatás, és a másik – már bocsi – fikázása, és azoknak az embereknek a semmibe vétele, akik rájuk szavaztak. 🙁 Mert a FIDESZ-tábor gondolom nem várt mást a jelenlegi vezetéstől, azért szavazott a régi vezetésre. De aki a mostani vezetésre szavazott, azok az emberek igenis mást reméltek! Másra számítottak, és úgy érzem, kicsit át lettek verve. nem kicsit, nagyon. 🙁”

„Döbbenetes mélyrepülés”

A Nyóckerből Józsefvárossá virágzott a kerület Sára Botond gondos vezetése alatt. Szomorú látni, ahogy mindent tönkretesz az új társulat.

„Szívemből szólt. Itt élek 50 éve. Tudom milyen volt régen és mivé fejlődött Kocsis Máté idejében. Büszkeség volt itt élni. Csécsei Béla után lett óriási fejlődés. Ami most van az katasztrofális. Nem tudom hogyan lehetne ezen változtatni.”

Döbbenetes mélyrepülésben van Józsefváros! Ha valami történik is, az eszetlenül, indokolatlanul hatalmas költségekért. Lásd Kiss József utca, Népszínház utca kereszteződése.

„Hát olvasom itt a hozzászólásokat… Tény. Botond alatt sem volt minden tökéletes! valóban voltak hibák, elmaradások, meg nem oldott kérdések. DE. Azóta a magam részéről úgy érzem, hogy nem egy helyben maradtunk, hanem visszafelé süllyedtünk!”

Vannak, akik az önkéntes polgárőrségtől várnák a megoldást (Fotó: Metropol)

Az önkéntes polgárőrség lenne a megoldás?

„Ahogy átfutottam, minden komment azt panaszolja, amit én is látok a Baross utcában. Drogosok, emberi ürülék, törött sörösüvegek, kibírhatatlan a helyzet. Nem lehet külső segítséget kérni? Rendőrség vagy valami polgárőrségszerűt alapítani? Én járőrözni biztosan nem megyek, de utalok szívesen havonta. A Baross–Koszorú sarkán kulminál a helyzet, a dohánybolt és az italbolt egymás mellett egy hányástengert eredményez. Gondolom már sokan panaszkodtak és a boltos, hogy be ne zárják, elküldi maga elől az italozókat, emiatt a volt DM előtt vannak és 2 méterrel odébb a Koszorú utcában. Be kéne zárni ezeket az üzleteket, hátha úgy nem a húgyon át kéne haza evezni. Kérem segítsenek.”

Ilyen lenne Karácsony Budapestje?

„Sajnos a romlás egész Budapestre érvényes. Lehet hogy észreveszik végre az emberek, hogy rossz választás volt az ellenzéki összefogás támogatása?”

Egy szégyen lett az egész főváros is … Mikor lehet ezeket elzavarni mert eddig és ne tovább!

Gyászos a helyzet a Horváth Mihály téren is (Olvasói fotó)

Van, aki inkább elköltözött

Én itt lakóként állítom, hogy valóság a pusztulás újra a környéken. Mi elköltözünk emiatt. Hallgatom és olvasom a józsefvárosi emberek panaszait. Rengeteg van, aki elégedetlen. Sokkal több mint, akinek ez jó így ahogy van. Ekkor merül fel bennem a kérdés hogy: KI A JÓISTEN SZAVAZOTT ERRE A VEZETÉSRE ??????????”

Van aki költözne, de nem tud

„Egy szónak is száz a vége ez botrány ami itt van a Blahától a Telekiig és a mellékutcákban is, én 17 évig éjszaka jártam munkából haza mindennap a kutya nem szólt hozzám, most nem merek vissza menni a munkahelyemre mert csak drogos alkoholistát, csöveseket, rablókat link embereket lehet látni. Közel 35 éve lakom itt és ahogy szerettem itt élni úgy undorodom és ha lehetne el is költöznék de sajnos nem lehetséges”