Az akvapónia az élelmiszer-termesztés jövője. Egy gazdálkodási mód, ami ötvözi a haltenyésztést és a növénytermesztést.
A klímatudatos gazdaság jövőjét jelentheti ez az új élelmiszer-termelési mód. Az akvapóniát kontrollált termelési módokkal tudjuk létrehozni, vagyis mesterséges környezetben termesztik a növényeket, és így megóvják őket a környezeti negatív hatásoktól – fejtette ki az Agroinform szakértője. Nem kell bajlódnia a gazdáknak az időjárással vagy éppen a kártevőkkel, hogyha akvapóniafarmjuk van. Nem mellesleg a termelés környezetterhelése is csökken.
Jogosan merülhet fel a kérdés az olvasókban, hogy egy mesterséges környezetben való növénytermesztés gondolata még érthető, de hogyan jönnek ide az uszonyosok? Erre a válasz egyszerű, de nagyszerű.
Az akvapónia elkészítése során egy olyan rendszert építenek ki az emberek, ami egy ökológia-körforgáson alapszik. Egymáshoz közel helyeznek el egy akváriumot, amiben halak élnek, és egy kis kertecskét, amiben a növények növekednek. A növények a szükséges tápanyagokat nem a termőföldjükből, hanem abból a vízből nyerik ki, amiben a halak élnek. A növények megtisztítják a vizet, ezzel a halaknak kedvezve, mellette pedig felveszik azokat a tápanyagokat, amikre szükségük van.
A rendszer működéséhez elengedhetetlen a recirkulációs haltenyésztési módszer, ennek az a lényege, hogy a halnevelés során használt vizet mechanikai és biológiai szűrést követően visszavezetik az akváriumba, így energiát spórolnak, és csökkentik a vízkibocsátást.
A kontrollált mezőgazdasághoz üvegházakra és zárt épületekre van szükség, amelyek működtetése rengeteg energiát emészthet fel. Sokan attól félnek, hogy hosszú távon nem fenntartható a növénytermesztés effajta technológiafejlődése. Azonban a napelemek, és a LED-világítások segítségével csökkenthető az energiafogyasztás. Dickson Despommier a Columbiai Egyetem professzora ebben látja a nagyvárosi népesség élelmiszerszükségletének megoldását.
„A kontrollált mezőgazdaság alternatívát jelenthet a folyamatosan romló és fogyó termőföldekkel szemben” – mondta el a jövő farmjairól a professzor a Mongabay News-nak. – „Én kis felhőkarcolókat képzelek el, amelyekben friss bio-élelmiszert termesztenénk a jövőben, így csökkentve a zöldségek, gyümölcsök szállítási költségét, és megakadályozva az erdőirtásokat és az állatok csökkenő életterét a vadonban.”
Május 24-én kedden különleges növénytermesztési mód kerül bemutatásra Budapesten a CEE Smart City Expo kiállításán. A magyarok először kóstolhatják meg személyesen a csehek által kifejlesztett Future Farming (A jövő farmja) fejlett akvapóniájában termesztett élelmiszereket. Ez a több kutatási területet ötvöző „farm” a City For The Future (a Jövő városa) projekt keretében fog bemutatásra kerülni fővárosunkban – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.
Az akvapóniafarmok létrehozása nem elérhetetlen a hétköznapi emberek számára sem, az alábbi videóban egy civil férfi látható, aki saját kis gazdaságot hozott létre a kertjében. Korábban pedig a Metropol is beszámolt Istvánról, aki háza gangján hozott létre az akvapóniafarmokra hajazó kis kertecskét.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre