RETRO RÁDIÓ

Akvapóniafarmok! A jövő megoldása a növénytermesztés problémáira – Videó!





Az akvapónia az élelmiszer-termesztés jövője. Egy gazdálkodási mód, ami ötvözi a haltenyésztést és a növénytermesztést.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.23.
Tudományos áttörés

A klímatudatos gazdaság jövőjét jelentheti ez az új élelmiszer-termelési mód. Az akvapóniát kontrollált termelési módokkal tudjuk létrehozni, vagyis mesterséges környezetben termesztik a növényeket, és így megóvják őket a környezeti negatív hatásoktól – fejtette ki az Agroinform szakértője. Nem kell bajlódnia a gazdáknak az időjárással vagy éppen a kártevőkkel, hogyha akvapóniafarmjuk van. Nem mellesleg a termelés környezetterhelése is csökken.

Az akvapóniafarmokat üvegházakban vagy más mesterséges környezetekben hozzák létre – Fotó: AFP

Mi köze van a haltenyésztésnek a növénytermesztéshez?

Jogosan merülhet fel a kérdés az olvasókban, hogy egy mesterséges környezetben való növénytermesztés gondolata még érthető, de hogyan jönnek ide az uszonyosok? Erre a válasz egyszerű, de nagyszerű.

Az akvapónia elkészítése során egy olyan rendszert építenek ki az emberek, ami egy ökológia-körforgáson alapszik. Egymáshoz közel helyeznek el egy akváriumot, amiben halak élnek, és egy kis kertecskét, amiben a növények növekednek. A növények a szükséges tápanyagokat nem a termőföldjükből, hanem abból a vízből nyerik ki, amiben a halak élnek. A növények megtisztítják a vizet, ezzel a halaknak kedvezve, mellette pedig felveszik azokat a tápanyagokat, amikre szükségük van.

A rendszer működéséhez elengedhetetlen a recirkulációs haltenyésztési módszer, ennek az a lényege, hogy a halnevelés során használt vizet mechanikai és biológiai szűrést követően visszavezetik az akváriumba, így energiát spórolnak, és csökkentik a vízkibocsátást.

Az akvapónia növénytermesztési módjához egy halakkal teli tartály elengedhetetlen – Képünk csak illusztráció /Fotó: Shutterstock

Kritikák és lehetőségek az akvapóniafarmokkal kapcsolatban

A kontrollált mezőgazdasághoz üvegházakra és zárt épületekre van szükség, amelyek működtetése rengeteg energiát emészthet fel. Sokan attól félnek, hogy hosszú távon nem fenntartható a növénytermesztés effajta technológiafejlődése. Azonban a napelemek, és a LED-világítások segítségével csökkenthető az energiafogyasztás. Dickson Despommier a Columbiai Egyetem professzora ebben látja a nagyvárosi népesség élelmiszerszükségletének megoldását.

A kontrollált mezőgazdaság alternatívát jelenthet a folyamatosan romló és fogyó termőföldekkel szemben” – mondta el a jövő farmjairól a professzor a Mongabay News-nak. – „Én kis felhőkarcolókat képzelek el, amelyekben friss bio-élelmiszert termesztenénk a jövőben, így csökkentve a zöldségek, gyümölcsök szállítási költségét, és megakadályozva az erdőirtásokat és az állatok csökkenő életterét a vadonban.”

A jövőben az akvapóniafarmok oldhatják meg az élelmiszerválságot a világon – Fotó: Shutterstock

Budapesten először kóstolhatják meg az emberek az akvapónia termését

Május 24-én kedden különleges növénytermesztési mód kerül bemutatásra Budapesten a CEE Smart City Expo kiállításán. A magyarok először kóstolhatják meg személyesen a csehek által kifejlesztett Future Farming (A jövő farmja) fejlett akvapóniájában termesztett élelmiszereket. Ez a több kutatási területet ötvöző „farm” a City For The Future (a Jövő városa) projekt keretében fog bemutatásra kerülni fővárosunkban – írja a Magyarmezőgazdaság.hu.

Az akvapóniafarmok létrehozása nem elérhetetlen a hétköznapi emberek számára sem, az alábbi videóban egy civil férfi látható, aki saját kis gazdaságot hozott létre a kertjében. Korábban pedig a Metropol is beszámolt Istvánról, aki háza gangján hozott létre az akvapóniafarmokra hajazó kis kertecskét.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás