A vizsgálat eredményei szerint a Regeneron cég antitest-koktélja csökkentette annak esélyét is, hogy ezek a betegek lélegeztetőgépre kerüljenek, és a kórházi kezelés idejét is lerövidítette négy nappal.

2020 szeptembere és 2021 májusa között 9785, kórházba került koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak: két csoportra osztották őket véletlenszerűen, az egyik csoport hagyományos kezelést és antitest-koktélt kapott, a másik csoport csupán hagyományos kezelésben részesült.

A betegek mintegy egyharmada bizonyult szeronegatívnak, azaz nem képződtek a szervezetükben koronavírus elleni antitestek, és fele szeropozitív volt, azaz náluk kialakult a természetes immunválasz. A többi betegről nem tudni, hogy voltak-e antitestjeik.

A kutatók kimutatták, hogy a kutatás kezdetén hagyományos kezelésben részesült szeronegatív betegek között kétszer olyan magas – 30 százalék – volt a 28 napon belüli elhalálozás, mint a szeropozitív betegeknél (15 százalék).

Az antitest-terápia a szeronegatív betegeknél egyötödével csökkentette az elhalálozás esélyét azokhoz képest, akik nem kapták ezt az antivirális szert.

Hattal kevesebb elhalálozást mutattak ki minden száz antitest-terápiával kezelt betegre – közölték a kutatók.

„A szeronegatív betegek esetében azt találtuk, hogy szervezetük nem termelt antitesteket, de ha megkapták intravénás infúzióban a két antitest kombinációját, az elhalálozás egyötöddel csökkent” – közölte Martin Landray, az Oxfordi Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

Ez a terápia csökkenti az antitestet nem termelő Covid-19-betegek halálozásának esélyét, csökkenti a kórházi kezelés idejét és csökkenti a lélegeztetőgépre kerülés esélyét – tette hozzá.