Először 1966 novemberében a nyugat-virginiai Clendenin városka sírásója sokkolta a helyieket azzal, hogy fura lényt látott a temetőben. Beszámolója szerint a szörny óriási volt és fáról fára szállt. Aztán három nappal később a Clendinghez közeli Point Pleasantnél látta két idős házaspár is az általuk sötétszürke szőrrel borított lényként megnevezett alakot, aki autójuk előtt tűnt fel. Innen nem volt megállás, szinte naponta érkeztek a bejelentések a hol vörösen izzó szemekkel, hol az égen néma csöndben tovaszálló szörnyről. A misztikus lény végül Molyemberként vált ismeretté a közvélemény előtt – számol be a furcsa esetről a Blikk.

Molyembernek tulajdonítják Point Pleasant szörnyű tragédiáját is, a 46 ember halálát okozó Silver Bridge híd összeomlását, 1967-ben. A tragédiában elhunyt minden áldozat korábban látta a lényt, emiatt az itt lakók mindegyike meg volt arról győződve, hogy a Molyembernek köze volt a szerencsétlenséghez. Arról azonban vita volt, hogy ő okozta-e a tragédiát, vagy pont fordítva, ő csak figyelmeztetni próbálta az érintetteket a közelgő veszélyre.

A szerencsétlenséget követően egészen 2017-ig nem lehetett hallani a furcsa alakról. Négy éve azonban ismét volt 55 ember, akik azt állították, látták a Molyembert, immár Chicagóban. Ők a lényt emberszabású, szárnyas, legalább két méter magas barnás szőrű alaknak írták le.

Keresik a tudományos magyarázatot

A felröppent hírek miatt a tudomány emberei is megkezdték a magyarázatok keresését a lény létezésére. Többen közülük úgy vélik, hogy az emberek a kanadai darut hihették Molyembernek. Ez a madár ugyanis valóban óriási, a szárnyának fesztávolsága 1,65 méter és 2,3 méter között van. A szakértők szerint ez a darufajta a „vörösen izzó” szempárra is adhat magyarázatot, hiszen ennek a darunak a szemei pirosas színezetűek. A tudós társadalom más tagjai viszont úgy vélik, hogy az emberek a szalagos bagolyban vélhették felfedezni a Molyembert. Szerintük a vörösen izzó szempárra a bagoly szemének tükröződése adhat magyarázatot. Az ufók létezésében hívők számára pedig nem kérdés, hogy Molyember nem más, mint egy földönkívüli, aki tiszteletét teszi bolygónkon.

Alakja a filmeseket is megihlette

Mindenesetre a vita nem csitul, misztikus alakja pedig természetesen megihlette a filmipart is. Több film is készült Molyemberről. Ezek közül talán a legismertebb a 2002-ben Richard Gere főszereplésével napvilágot látott thriller, a Megszólít az éjszaka volt.