Emelkedő tengerszint, az egyre szélsőségesebb időjárás, aszályok és éhínség – néhányat már ismerünk az ember által előidézett klímaváltozás szörnyű hatásai közül. Egy új tanulmányban a Koppenhágai Egyetem kutatói azt találták, hogy a század végére az emberek évi 50-58 óra alvást veszíthetnek el a melegebb éjszakák miatt.

A szélsőséges időjárás ront az alvás minőségén, különösen igaz ez a nagy melegre. (Illusztráció: Pixabay)

Mivel az alvás alapvetően fontos egészségünk és mentális jólétünk szempontjából, a globális felmelegedés következtében fellépő rossz alvás életünk más területeire is negatív hatással van. „Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, de ennek ellenére sok országban egyre többen nem alszanak eleget” – mondta el Kelton Minor, a Koppenhágai Egyetem szakértője. Hozzátette, hogy „különböző korcsoportoknál vizsgálták, hogy ha a globális felmelegedés miatt az átlaghőmérséklet 1 fokot emelkedik, akkor mennyivel kevesebbet alszanak az emberek. Ennek alapján a fiatalok vagy a középkorúak harmadannyit alszanak, mint az idősebbek, az alacsonyabb jövedelműek a magas jövedelműeknél, és a nők pedig a férfiaknál alszanak kevesebbet.”

A test maghőmérséklete cirkadián ritmust követ, azaz egy 24 órás ciklus során emelkedik és csökken. Amikor a testhőmérséklet csökken, szervezetünk felkészül az alvásra, míg az alvás közbeni maghőmérséklet-emelkedés segíti az ébredést. Bár az igények egyénenként eltérőek, a szundításhoz az optimális környezeti hőmérséklet 15–22 fok között van. Az ennél hidegebb vagy melegebb hőmérséklet alvászavarokat okozhat, és jellemzően a meleg jelenti a komolyabb problémát.

Az adatok szerint a nagyon meleg éjszakákon – 30 fok – az emberek átlagosan 14 perccel kevesebbet aludtak éjszakánként, és megnőtt annak a valószínűsége, hogy hét óránál kevesebbet pihentek. A szervezetnek legalább hét óra alvásra van szüksége, ami elősegíthető persze a fejlett országokban légkondicionálók alkalmazásával.