Sokan örülnek, főleg a kutyások, hogy az idei szilveszterkor tilos a tűzijáték és a petárda árusítása. A korlátozások meghosszabbítása úgy tűnik, nem okoz különösebb gondot, a fővárosban élők már kezdik megszokni a kialakult helyzetet. A Metropol megkérdezte a budapestieket, az állatvédőket, a rendőrséget és utánajárt a pirotechnikai eszközöknek is, hogy teljes képet kapjunk milyen lesz a szilveszter esténk.

Az állatvédők örülnek, de óvatosságra intenek!

„Igen, nagyon örülünk a döntésnek, csak azt sajnáljuk, hogy ez valószínűleg csak erre az évre lesz érvényes és a háttérben nem az állatvédelem, hanem a koronavírus áll. Ezzel együtt is üdvözöljük a döntést és javasoljuk a döntéshozóknak, hogy fontolják meg a kiterjesztését koronavírusmentes időkre is.” – mondta lapunknak Janicki Mónika.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány marketingese kiemelte, nyilván kevesebb lesz az idegrendszeri terhelés az állatokon, de nem nyugodhatunk meg és óvatosnak kell lennünk!

„Az ördög soha nem alszik. Maximális elővigyázatosságot javaslunk még így is, hogy korlátozások vannak. Számítunk az illegális árusok megjelenésére, illetve a tavalyról maradt petárdák és tűzijátékok is biztos, hogy előkerülnek majd„ – figyelmeztetett.

Vigyázzunk magunkra szilveszter este is!

Óva int minket Gönczi István pirotechnikai szakember is, aki elmondta, hogy a külföldről behozott, vagy illegálisan vásárolt pirotechnikai eszközöket ne használjuk, még akkor se, ha ezek a kevésbé veszélyes (füstgolyó, római gyertya) kategóriába esnek, mert életveszélyesek lehetnek.

A pirotechnikai eszközöket 4 osztályba sorolhatjuk:

  1. Nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár (pl. tortagyertya, füstgolyó, ördögpatron)
  2. Alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó)..
  3. Közepes kockázattal jár, ezeket 2020. január elseje reggel 6 óráig lehetett felhasználni, ha lenne ilyen a háztartásunkban, legyünk tisztába vele, hogy ezek felhasználása tilos, ahogy az árusítása is. (pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták).
  4. Nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus használhatja.

Rex Kutyaotthon tanácsai kutyásoknak:

  • Sötétedés előtt sétáljunk utoljára a kutyával.
  • Mindenképpen zárjuk be őket a házba/lakásba.
  • Akkor vigyük ki legközelebb, amikor körülbelül már egy órája csend van, és akkor is csak pórázon, mert egy kóbor petárda vagy maradék tűzijáték miatt pánikhelyzet alakulhat ki

A rendőrség természetesen idén szilveszterkor is ellenőriz

„A rendőrség a hatályos jogszabályok alapján jár el. A rendőr az intézkedések alkalmával minden rendelkezésre álló körülményt vizsgál, és amennyiben szabálytalanságot tapasztal, figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz.”- osztotta meg lapunkkal az ORFK sajtóügyelete.

Nem lesz engedmény szilveszterkor

  • Marad a kijárási tilalom este 8 és reggel 5 között
  • Tilos a 10 főnél nagyobb összejövetelek megtartása
  • Tilos a petárdák és a tűzijátékok értékesítése

Karácsonyra vonatkozó szabályokról később döntenek majd.

Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy december 21-én születik majd döntés arról, hogy karácsonykor milyen szabályok lesznek érvényben. A miniszter hozzátette, hogy természetesen mindenki örülne, ha legalább egy napra meg lehetne könnyíteni a kapcsolattartást. „Egyelőre nem lehet megmondani, hogy az üzletek kinyissanak-e december 24-én” – mondta a miniszter.