RETRO RÁDIÓ

Lépésről lépésre: így oltják az időseket holnaptól idehaza





Csak 1080 háziorvos kezdheti meg csütörtökön a tömeges oltást, miután vasárnap kevesebb vakcina érkezett hazánkba a vártnál.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.02.03.
válaszol a háziorvos

Azt egyelőre nem tudni, hogy a legújabb orosz szállítmány, hogyan befolyásolja a háziorvosokhoz érkező oltóanyagok mennyiségét. A Metropolnak Dr. Juhász Éva budapesti háziorvos beszélt arról, hogy hogyan zajlik majd a vakcinák beadása és mi alapján történik az oltandó személyek kiválasztása.

A háziorvosok négy nap alatt olthatják be a praxisukhoz tartozókat. A hétvége során minden rendelőben, hat ember számára elegendő Moderna ellenanyaggal gazdálkodhatnak. Emellett, kijelölik azt a másik hat embert is, akiket a megyei oltópontokon látnak el.

Az idősek kiválasztásának menete

- Minden háziorvos kapott egy listát a NEAK-tól (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), amely 20-30 olyan ember nevét tartalmazza, akik jelentkeztek az oltásra - tájékoztatta Dr. Juhász Éva lapunkat- A regisztráltak közül a háziorvosok azokkal veszik fel a kapcsolatot, akik a megjelölt korosztályhoz tartoznak.

- Azoknak a személyeknek tartalmazza a nevét az általunk összeírt nyilvántartás, akik 1938. december 31-e előtt születtek és továbbra is vállalják az oltást. Velük telefonon már egyeztettünk. Megkérdeztük tőlük, hogy nem betegek-e, Budapesten tartózkodnak-e, kórházi kezelésben vesznek-e részt jelenleg. Ezek alapján választottuk ki az oltandókat a legidősebbek közül- mondta el az orvosnő.

Így érkezik a vakcina a rendelőbe

A különleges hűtőtáskában érkező ampullákat a rendelőkben felszívják, hígítják, majd a jogosult emberek számára, félóránként elosztva, beadják.

- Mindegyik rendelő kap egy Moderna ampullát, ezt a felolvasztást követő 6 órán belül fel kell használni. Ez az időtartam bőven elég ahhoz, hogy betudjuk oltani a kijelölt személyeket.

Ha félórát hagyunk egy-egy személy vakcinálására, akkor is maximum 3 órát vesz igénybe a procedúra. Négy napot kaptunk az oltások beadására, de én például már pénteken be fogom adni az oltást minden páciensemnek- tette hozzá a doktornő.

Nem lesz felesleges vakcina

Előfordulhat, hogy valaki nem tud megjelenni a rendelőben az előre egyeztetett időpontban. Ebben az esetben a bővebb lista másik tagját keresik fel telefonon. Viszont két háziorvos, akár még egymás páciensei közül is beolthatnak más jogosultat. Az orvosnő elmondta, hogy hatalmas a kíváncsiság az oltás iránt, úgyhogy a továbbiakban sem elképzelhető, hogy legyen olyan vakcina, amit nem tudnának felhasználni kiolvasztás után.

- Tegnap óta kopognak és telefonálnak a nyugdíjasok. Jönnének már nagyon, mondtuk is nekik, hogy jó, de majd szólni fogunk, amikor sorra tudnak kerülni - mondta nevetve, dr. Juhász Éva a Metropolnak.

Az oltás folyamata

A háziorvosok tisztában vannak a pácienseik egészségügyi állapotával, továbbá a telefonbeszélgetés során tisztázzák az aktuális állapotukat, ezután a rendelőben már csak egy fizikai vizsgálat előzi meg az injekciót. - Az oltást megelőzően vérnyomást és testhőmérsékletet mérünk, valamint pulzoximéterezünk. Én még torok ellenőrzést is végzek a pácienseimnél. Ilyen alapvető fizikai vizsgálatokra számíthat, aki megérkezik hozzánk - mondta el dr. Juhász Éva. Egy relatíve magas időtartamot, félórás sávot biztosítanak minden egyes oltás beadására a rendelőben. A hozzátartozók elkísérhetik a rendelőhöz idős rokonukat, de onnan a dolgozók kísérik be az oltandót. A váróban nem tartózkodhat senki, csak az előtérben. Így elkerülhető, hogy találkozzanak egymással az idős emberek.

„18 ezer vakcina helyett, csak 10 ezer 800 érkezett vasárnap”

Az eredeti tervek szerint, a héten 1800 háziorvos kezdte volna meg a tömeges oltások végrehajtását, azonban a beérkezett vakcinák száma kevesebb volt, mint az előzetes ígéretek, így változtatni kellett az oltási terven. Vasárnap 18 ezer vakcina helyett csak 10 ezer 800 érkezett - mondta el György István a mai Operatív törzs tájékoztatóján. Örömteli hír azonban, hogy a tegnapi nap folyamán megérkezett az első orosz vakcinaszállítmány, amely 40 ezer adagot, 20 ezer ember számára elegendő ellenanyagot tartalmaz.

A cukorbetegek és magas vérnyomásúak is megkaphatják

Müller Cecíliától az Operatív törzs tájékoztatóján megtudhattuk, hogy biztatóak a járványügyi adatok Magyarországon, azonban a szennyvízben az örökítő anyag koncentrációja magasabb lett egyes nagyvárosokban. Később elmondta a cukorbetegek és magas vérnyomásúak is megkaphatják az oltást, sőt számukra még javasolja is az országos tisztifőorvos a vakcina beadását, ugyanis a veszélyeztetett csoport tagjai közé tartoznak.

 





Ezeket olvastad már?
"Éppen a kislányomnak meséltem, amikor hallottam a jajveszékelést" – Megszólalt a szomszéd a csepeli házból kiesett kisfiúról

"Éppen a kislányomnak meséltem, amikor hallottam a jajveszékelést" – Megszólalt a szomszéd a csepeli házból kiesett kisfiúról

Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Durva baleset az M5-ösön, szalagkorlátnak csapódott egy autó

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

Romantikáznál a pároddal? Itt sétálhatsz cseresznyefák alatt

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

"Ha elveszik tőle a kutyáját, abba belehal" – A tatai néninek és négylábú társának segítségre van szüksége

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás