Mindent megtesz a családjuk, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek, az utcájukban pedig önként összetakarították a hulladékot. Az akciójukról képeket is megosztottak Óbuda Facebook-csoportjában, ahol több százan kedvelték a cuki kis aktivista cselekedetét.

A kis „zöld harcos” büszke anyukájától, Barát Évától megtudtuk, bár eddig is környezettudatosan élték a hétköznapjaikat, innentől kezdve azt tervezik, hogy rendszeresen szemetet szednek a környékükön. A család motiválni szeretné a szintén természetvédelemre érzékeny szülőket, hogy gyermekükkel együtt ők is nyugodtan vegyenek részt hasonló tevékenységekben.

A kis Nimród lelkesen segít rendben tartani a szemetes utcát (Olvasói fotó)

„Üresen tesszük ki a kukát”

Barát Évától megtudtuk, hogy zero waste hívő, és odafigyelnek arra, hogy minimális mennyiségű hulladékot termeljenek csak. A jó példát leszámítva Nimródban magától alakult ki a vágy a tudatos természetvédelemre.

Kertes házban lakunk. Édesapjával és velem is szokott kertészkedni, és ha szemetet látunk az udvaron vagy az utcán, mindig felszedjük, együtt visszük a kukához, ha olyan, akkor a szelektív kukához. Az első pár alkalom után kifejezetten igénye volt már Nimródnak arra, hogy ezt ő csinálhassa. A családban egyébként én vagyok az, aki elkezdtem szelektíven gyűjteni a szemetet. Komposztálunk is, a kukába csak az abszolút maradék kerül, így szinte üresen tesszük ki hétről hétre” – árulta el lapunknak a kisgyermek édesanyja.

Barát Éva maga is nagy környezetvédő, zero waste életmódot folytat (Olvasói fotó)

Szeretné megmenteni a világot

Barát Évától megtudtuk, fiatal kora ellenére Nimród egyre nagyobb kíváncsisággal csodálkozik rá a világra és egyre többet akar tenni is érte.

Ez volt az első alkalom, amikor egy nagyobb szemétszedést rendeztünk az utcában, de megbeszéltük, hogy havonta ismétlünk! Nimródnak feltűnt a járdán a lapok közül kibújó fű is és megkérdezte: Ki taposta le? A biciklisták?„ – mesélte nevetve.

Valaki a kisautónak örül teli szájjal, más annak, hogy segíthet kicsit tisztábbá tenni a környezetet (Olvasói fotó)

Jól bánik a diószedő csipesszel

Az akció során használt csipesznek hála nem kell a saját kezükkel a piszkos lomokhoz érniük, ráadásul többször is használható az ilyen munkákhoz.

Nemrég vásároltuk ezt a csipeszt, diót szerettem volna szedni vele várandós koromban, hajolgatás nélkül. Azóta használtuk már ágy mögé esett játék kipiszkálására is, de ez eddig vitathatatlanul a leghasznosabb bevetési formája„– mondta Barát Éva.

Egy büszke természetvédő munka után elégedetten (Olvasói fotó)