„Egész Magyarország nyert” – Orbán Viktor nyitotta meg a Néprajzi Múzeum új, minden eddiginél nagyobb kiállítását

Ünnepélyesen megnyitotta Orbán Viktor a Néprajzi Múzeum új, minden eddiginél átfogóbb és nagyobb gyűjteményi állandó kiállítását. A közönség október 11-től, azaz péntektől látogathatja a kiállítást a Néprajzi Múzem gyönyörű épületében.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.10. 13:45
Módosítva: 2024.10.10. 14:39
Néprajzi Múzeum megnyitja Orbán Viktor

A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő tematikus múzeuma, amelyet 2022-ben adtak át. A gyűjtemény 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket őriz. 

Néprajzi Múzeum
Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg a Néprajzi Múzeum új kiállítását Fotó: Bánkúti Sándor

Orbán Viktor: Ez Európa egyik legszínvonalasabb kulturális fejlesztése

Az állandó kiállítás legrégebbi és egyben legtávolabbról származó műtárgya egy 731-ben készült, 170 kg-os maja uralkodó sztélé, melynek krimibe illő háttértörténete is megismerhető. A legfrissebb műtárgy pedig az a Matyó-kötény, amelyet másfél hónapon keresztül kifejezetten a kiállításhoz készítettek. A kiállítás Magyarország és a Kárpát-medence öröksége, amelyet közel 9 év alatt, 12 fős kurátori csapat hozott létre.

A megnyitóbeszédében Orbán Viktor elmondta:

Két és fél éve, 2022 májusában, amikor itt voltunk és megnyitottuk az új Néprajzi Múzeumot, kevesen gondoltuk, hogy másoknak is tetszeni fog, de azóta 12 nemzetközi díjban részesült, és még az USA-ban is elismerően írtak róla. De kétszeresen örülhet az ember szíve, mivel ezt az épületet egy magyarnak, Ferenc Marcelnek köszönhetjük, gratulálunk neki a sikerekhez is.

A miniszterelnök felidézte: 2022-ben a múzeum elkészültekor még a „nagy tervek megvalósításának” időszakát élte az ország, a koronavírus-járvány, a háborúk, a szankciók és az inflációk előtt. A nagy tervek végrehajtása azóta lelassult és azon igyekeztünk, hogyan evickéljünk ki a nagy bajokból.

A miniszterelnök emlékeztetett: a Néprajzi Múzeum létesítése része az egész Városliget megújítását célzó kormányzati erőfeszítéseknek, melyekre azért volt szükség, mert ez nemcsak egy közpark, hanem a magyar nemzeti kultúra egyik zarándokhelye is”. Mint fogalmazott, húsz éve a Liget botrányos állapotban volt, a főváros nem tudott vagy nem akart lépni az ügyben, ezért a kormány eldöntötte, hogy helyre teszi, ugyanis „egy folyamatosan, sőt, látványosan fejlődő, erősödő országhoz nem illik, hogy egy ilyen kopott és leharcolt nagy parkja legyen.” Ezért indították a Liget Budapest projektet, amely Európa egyik legnagyobb és legszínvonalasabb kulturális fejlesztése. „A jó ügy végül győzött, ezzel egész Magyarország nyert” – értékelt, megjegyezve, hogy politikai ellenszélben hajtották végre a beruházásokat.

Most egy új állandó kiállítást hoztak létre a Néprajzi Múzeumban, ezt ünnepeljük ma, és ezzel a múzeum végre betöltheti hivatását, helyet ad a magyar népi kultúra tárgyi emlékeinek

– mondta a miniszterelnök, aki szerint a magyar táncházmozgalom atyamestere, Sebő Ferenc próféciája juthat eszünkbe: 

A hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg. Nem őrizni kell, merthogy nem rab. A hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.

A miniszterelnök hozzátette: „mi magyarok csak akkor maradhatunk meg, ha megéljük a kultúránkat és a hagyományainkat”.

A több mint 3000 négyzetméteres kiállítótérben 8 tematikus egységben csaknem 3600 műtárggyal találkozhatnak majd a látogatók. A Kossuth téri épülethez képest háromszor nagyobb területen bemutatkozó új, magyar és nemzetközi vonatkozású kiállítás létrehozása érintette a múzeum közönségforgalmi tereit is, számos újdonsággal és a látogatói élményt fokozó szolgáltatással várja a Néprajzi Múzeum a látogatókat. 

Bejárhatjuk a világot a Néprajzi Múzeumban

A kiállításon bejárhatjuk a világot Kalotaszegtől Afrikáig a fonográffal népzenét gyűjtő Bartók Bélával, az Óceániát felderítő Bíró Lajossal vagy az archaikus népi kultúrát kutató Györffy Istvánnal, de az időben is visszarepülhetünk. 

Megnézhetjük, milyen viseleteket, bútorokat láthattak a Néprajzi Múzeum első állandó kiállításának látogatói 1898-ban, érezhetjük az Ezredéves Országos Kiállítás Néprajzi Falu miliőjét. A kiállításon megjelennek a nevezetes magyar tájegységek, megtekinthetőek lesznek a legismertebb magyar népművészeti tárgyak, a különböző multimédiás eszközökön keresztül a látogathatók elmélyedhetnek a mozgókép, a fotó vagy a népzenei gyűjtéseket őrző gyűjteményekben. 

A gyerekek is élvezni fogják

A kiállítás azonban nemcsak az elkötelezett felnőtt látogatókat szólítja meg. Barka cica és Buga kutya állandó szereplői a gyűjteményi kiállításnak. A kisgyerekek a két állatfigura történetein keresztül ismerhetik meg a kiállítás legérdekesebb részeit. Társaságukban számos érdekes felfedezés és mókás helyzet vár a gyereklátogatókra, miközben szinte észrevétlenül ismerkedhetnek meg különleges mesterművekkel, izgalmas tárgyakkal. Barka és Buga főszereplői lesznek a rendszeresen visszatérő, hétvégi családi foglalkozásoknak, de kiállítási kalandjaikat végigkövethetik a múzeum családi kiállítás kalauzában is.

Orbán Viktor beszédét itt nézheted meg:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás