Nyitrai Zsolt: „Ez az év legszerethetőbb rendezvénye”

A miniszterelnök főtanácsadója is felszólalt a sérült gyermekek napján.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.12.
Módosítva: 2024.09.12.
Nyitrai Zsolt Sérült Gyermekek Nap Kósa Ádám Fővárosi Állat- és Növénykert

„A kormány számára kiemelten fontosak a fogyatékossággal élők, ezért emelték a fogyatékosügyi érdekképviseletet a rendszerváltoztatás óta először államtitkári szintre” – mondta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója kedden, a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Nyitrai Zsolt beszédet mondott a sérült gyermekek napján (Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala)

A politikus a sérült gyermekek napján, amelyet 32. alkalommal hirdettek meg, úgy fogalmazott, hogy „ez az év legszerethetőbb rendezvénye”, amely megmutatja, hogyan tudnak együttműködni, eredményesen összefogni a civilek, a gazdasági társaságok, az önkormányzati intézmények és a kormány.

„A kormány azzal járult hozzá a rendezvényhez, hogy a Volán és a MÁV az egész ország területéről több mint négyezer fiatalt és segítőiket hozta el térítésmentesen Budapestre” – közölte a miniszterelnök főtanácsadója, aki reményét fejezte ki, hogy jövőre ugyanitt találkoznak.

Kósa Ádám, a Belügyminisztérium fogyatékosságügyi államtitkára azt hangsúlyozta, hogy Magyarország számára fontosak a fogyatékossággal élők, a kormány pedig sokat tett az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (Éfoész) együtt értük, tanulási és munkalehetőségeik bővüléséért, társadalmi befogadásukért, „de az útnak még nincs vége”.

„Ez a nap nemcsak arról szól, hogy a gyerekek élvezik az állatkertben töltött időt, hanem egyúttal megmutathatják a világnak, hogy sokan vannak és értékes tagjai az országnak, a társadalomnak” – mutatott rá az államtitkár.

Kósa Ádám elmondta, az államtitkárság célja, hogy segítse a fogyatékossággal élőket az érdekérvényesítésben, és elősegítse az akadálymentesítést az élet minden területén.

Gyene Piroska, az Éfoész elnöke azt mondta, a szervezet 22 ezer tagjából több mint 10 ezren jöttek el a rendezvényre, amelynek célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a fogyatékossággal élőkre.

Bercse László, az Éfoész társelnöke kiemelte, ez a nap arról szól, hogy jól érezzék magukat, találkozzanak a barátaikkal és új dolgokat tanuljanak, mert a sérült embereknek is nagyon fontos a tanulás, ők is szeretnék megismerni a világot.

Megemlítette a Judy projektet is, amelyben más országok fogyatékosügyi szervezeteivel működnek együtt az önálló életvitel kialakításában.

Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert természetvédelmi és állategészségügyi igazgatója azt mondta, az állatkertnek fontos a társadalmi felelősségvállalás, ezért működnek együtt már régóta az Éfoész-szel.

„A sérült gyerekek napjára változatos programokkal készültek, ráadásul tavaly óta bővült az állatkert, hiszen megnyitották a Biodóm külső részét, ahol szürkemarhák, bivalyok és juhok tekinthetők meg, valamint érkezett két barnamedve is az intézménybe” – ismertette az igazgató.

A rendezvényen Vári Attila, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke jelképesen átadta a Varázsceruza programban gyűjtött több mint hetvenezer rajzeszközt.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás