Mégis lehet mobil a diákoknál a suliban: Nyitrai Zsolt elárulta, kik a kivételek

Fontos bejelentést tett a miniszterelnök főtanácsadója.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.08.
Módosítva: 2024.09.08.
Nyitrai Zsolt mobiltelefon cukorbeteg iskola

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója vasárnap reggel a Facebook-oldalán tett közzé egy fontos bejelentést arról, mely diákoknál lehet mobiltelefon a suliban.

Fontos bejelentést tett Facebook-oldalán a miniszterelnök főtanácsadója (Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala)

„Az iskolákban több mint 3000, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek kezdte meg a tanulmányait. Ők az igazgatók döntése alapján továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjaikat az iskolai idő alatt, így értesülhetnek azokról az adatokról, amelyeket a szöveti cukormérő eszközök (szenzorok) továbbítanak az okoseszközökre”
– írja Nyitrai Zsolt a Facebook-oldalán. A miniszterelnök főtanácsadója az ezzel kapcsolatos tennivalókat is pontokba szedte: 
– A szülőnek jeleznie kell az iskola igazgatója felé, hogy a gyermek 1-es típusú cukorbeteg.
– A gyermeknek ezt orvosi papírokkal kell igazolnia.
– Az igazgató ebben az esetben tudja engedélyezni a mobiltelefon használatát a tanítási nap folyamán.
– Az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat.
– Így a diabéteszes gyermekek a továbbiakban is láthatják a telefonjukon a nekik legfontosabb adatokat.
 

„A cukorbeteg közösségek számíthatnak Magyarország Kormányának támogatására” – zárja sorait Nyitrai Zsolt.

Az új 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet alapján az idei tanévtől kezdődően korlátozottan lehet használni az elektronikus okoseszközöket. A rendeletalkotásra azért volt szükség, mert az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt.


 

A diákok bevihetik az iskolába a telefonjaikat, de le kell adniuk azokat egészen addig, amíg be nem fejeződik az utolsó órájuk.


 

Magyarországon több mint 3000 iskoláskorú, 1-es típusú cukorbeteg gyermek van. Számukra létszükség az okostelefon, hiszen ők az inzulinszintjüket szenzoron keresztül mérik és szabályozzák, amelyről adatokat az okostelefonjaikra kapnak.


 

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (a továbbiakban: Nkt.) 2024. szeptember 1-től hatályos 24. § (4) bekezdés ba) pontja szerint a nevelési-oktatási intézmény igazgatója egészségügyi célból engedélyezheti az okostelefon használatát a tanítási nap folyamán.


 

A Korm. rendelet 5. §-a alapján – amely hivatkozik az Nkt. 24.§ (4) bekezdés b) pontja szerinti esetekre – a nevelési-oktatási intézmények a saját házirendjük szerint alakíthatják a követendő eljárásrendet.


 

Az érintett diákok számára tehát az iskola igazgatója engedélyezheti, hogy mobiltelefonjaikat maguknál tartsák.


 

A szülőnek vagy a diáknak jeleznie kell az iskola igazgatója felé, hogy 1-es típusú cukorbeteg, amelyről orvosi papírokkal is rendelkezik.


 

Az igazgató így tudja engedélyezni az okoseszközök használatát, aki rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat – 245/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet 5.§. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás