Óbudán egyre többen követelnek új választást – börtönben vannak a városvezetők, de ki irányítja a kerületet?

Ki vezeti a városrészt, ha a polgármester és az alpolgármester is börtönben ül? Óbudán ezt kérdezik egymástól az emberek, és egyre többen gondolják azt, hogy új választásokra lenne szükség. Vagy Kiss László a börtönből akarja irányítani a kerületet?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.29.
Módosítva: 2024.08.29.
Óbuda választások polgármester korrupció

Egyre többen követelik a százmilliós korrupciós úgy miatt letartóztatott óbudai polgármester lemondását és új választások kiírását a kerületben, ahol az alpolgármester is rácsok mögött van. Kiss László azonban, egyelőre úgy tűnik, nem mond le, Karácsony Gergely pedig mélyen hallgat.

Városháza, Polgármesteri Hivatal Óbudán a Fõ téren
Ki viszi az ügyeket az óbudai városházán? Fotó:  Róka László 

Júniusban a nyomozó ügyészek elvitték Óbuda alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt, majd augusztus 14-én Kiss László polgármestert is őrizetbe vették. Mindkettőjüket vesztegetéssel gyanúsítják, a gyanú szerint Czeglédy 100 milliós, Kiss 18 milliós ügyben érintett. Az óbudai korrupciós bűnügynek összesen 16 gyanúsítottja van, akik közül az egyik elmondta: ők Kiss Lászlót csak „főnöknek” nevezték. A nyomozók ezenkívül arra is gyanakszanak, hogy az ügy egyes szereplői feltehetően kábítószerüzletből származó több százmillió forintot akartak Magyarországra behozni…

Kiss László a börtönben is megkapja teljes fizetését

Az önkormányzati választásokat június 9-én tartották, de a megválasztott testületek megbízatása csak október elején kezdődik. A jogszabályok szerint tehát Kiss László – ha csak le nem mond – szeptember 30-ig a hivatalában marad, sőt ez idő alatt a teljes fizetését is felveheti. Kérdés azonban, hogy mi történik, ha a 30 napos előzetes letartóztatását szeptember közepén meghosszabbítja a Budai Központi Kerületi Bíróság. A rácsok mögül legföljebb a maffiafilmekben lehet egy szervezetet vezetni, egy önkormányzatnál ez gyakorlatilag lehetetlen.

Csak egy év után lehet lemondatni

Az önkormányzatokról szóló törvény (2011/29. §) szerint azonban ilyen esetben nincs mód a polgármester lemondatására, csak ha „méltatlanná válik” (például jogerősen szabadságvesztésre ítélik), vagy ha egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésein. További kérdés, hogy ha Kiss László letartóztatásban marad, hogyan tudná a börtönből összehívni az új ciklus alakuló ülését – ezt október 15-ig meg kéne tennie – és hogyan tudná letenni a hivatali esküjét. Márpedig érvényes alakuló gyűlés nélkül az önkormányzat jogilag nem tudja megkezdeni a munkát.

A Fidesz–KDNP lemondásra szólítja fel Kiss Lászlót

– Az lenne a legtisztességesebb, hogyha az alakuló ülésen mindenki lemondana – mondta Puskás Péter, a III. kerületi Fidesz-frakció vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában, közvetlenül Kiss László bírósági letartóztatása után, felhívva a figyelmet arra, hogy jelenleg mind a regnáló polgármester, mind az első számú alpolgármester előzetes letartóztatásban van, és egy újonnan megválasztott képviselő szintén gyanúsított.

A börtönből jelentkezik be videón az alakuló ülésre?

Puskás úgy fogalmazott: nehezen tudja elképzelni, hogy az új önkormányzat alakuló ülésén a polgármester a börtönből jelentkezzen be videótelefonon, ahogy ezt a tervet „már több helyről” is hallotta. Az óbudai Fidesz frakcióvezetője szerint a korrupció és a visszaélés semmilyen formában nem elfogadható, és Óbuda lakosai megérdemlik, hogy tisztességes, átlátható vezetés irányítsa a kerületet.

Bús Balázs, a III. kerület korábbi polgármestere is megszólalt: szerinte az elmúlt évek azt mutatják, hogy Óbudán rendszerszintű a visszaélés a joggal, a hivatali hatalommal. A fideszes politikus Facebook-posztjában felszólított: „Az új testület baloldali többségének nyilatkoznia kell arról, hogy lemondatják az alakuló ülésen az önkormányzati testületet, egyben felszólítják az előzetesben ülő városvezetőket az azonnali lemondásra. Csak ezzel a két döntéssel tudnak megnyugtatni minden óbudait abban, hogy szeretett kerületünket nem döntik teljes morális és anyagi csődbe.”

 Vitézy Dávid: Óbudán új választás kell

A Fidesz–KDNP kiállása nyomán megszólalt több ellenzéki politikus is Kiss László lemondását vagy lemondatását követelve.

20211013_Vitezy_David_07_KB_Metropol
Vitézy Dávid szerint Kiss Lászlónak le kell mondania Óbudán  Fotó: Metropol

„Óbudán új választás kell” – írta múlt szerdán a Facebook-oldalán Vitézy Dávid. A fővárosi önkormányzat megválasztott képviselője azt írta, az új választásra azért van szükség, hogy az ott élők „olyan polgármestert választhassanak, aki alpolgármesterével együtt nem előzetes letartóztatásból vezet egy 128 ezres kerületet”.

A Kutyapárt két megválasztott óbudai képviselője, Budai Sándor és Tóth Kálmán az Indexnek úgy nyilatkozott: „Ha Kiss László nem tudja tisztázni magát a súlyos korrupciós vádak alól, le kell mondania” és új választásokat kell kiírni. Ugyanígy nyilatkozott Balogné Marosvölgyi Anna, a Mi Hazánk óbudai képviselője is, hozzátéve, pártja aláírásgyűjtésbe kezd a polgármester lemondásáért.

A letartóztatott polgármester mellett egyedül DK-s főnöke, Gyurcsány Ferenc állt ki, aki szerint „politikai provokáció” történt. A gyanúba keveredett párttársait korábban vehemensen védelmező pártelnök – emlékezzünk Czeglédy Csaba ügyére – azonban ezúttal nem merte leírni, hogy Kiss László ártatlan lenne, zavaros fejtegetésében a Facebookon azt írta, szerinte valaki „rábeszélte” a polgármestert, hogy bűncselekményt kövessen el.

Karácsony Gergely hallgat

A legfeltűnőbb Karácsony Gergely hallgatása. Az elmúlt hetekben hiába ostromolták az újságírók kérdéseikkel a Városháza sajtóosztályát, választ nem kaptak. A Facebookon rendszerint naponta kétszer is posztoló főpolgármester számára úgy tűnik, mintha nem is történt volna semmi említésre méltó Óbudán, nemhogy Budapest rendszerváltás utáni történetének legsúlyosabb önkormányzati korrupciós ügye…

„Karácsony Gergelynek világossá kell tennie, hogy kitart-e az óbudai polgármester támogatása mellett, vagy egyetért-e azzal, hogy Kiss Lászlónak le kell mondania – fogalmazott Vitézy Dávid, aki emlékeztetett rá, hogy a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi listán Kiss László (DK–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd) is szerepelt, és a főpolgármester is ajánlotta, a választási plakát szerint a „legjobb választásnak” tartotta. A politikus a bejegyzésében sajtóhírekre hivatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy a korrupciós ügyben „Karácsony pártja is érintett lehet”, mert a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímea óbudai országgyűlési képviselőnek a kampányfőnökét is őrizetbe vették a rendőrök.

„A Partizán főpolgármester-jelölti vitáján nem véletlenül szembesítettem Karácsony Gergelyt: a listája tele van büntetőügyekben érintett személyekkel. Immár ott tartunk, hogy az általa vezetett fővárosi listáról ketten vannak előzetes letartóztatásban (az óbudai polgármester és alpolgármester), valamint gyanúsított a választók által leváltott zuglói polgármester is” – emlékeztetett Vitézy Dávid.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás