Ma ünnepli a születésnapját a fővárosi állatkert: ezzel készül a látogatóknak

158 éves lett a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ebből az alkalomból ma, azaz augusztus 9-én pénteken számos izgalmas programmal készülnek a látogatóknak. Mutatjuk a részleteket!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.09.
Módosítva: 2024.08.09.
ez lesz ma állatkert fővárosi állatkert

Ő nyitotta annak idején a budapesti állatkertet

Xantus János természettudós közreműködésével és igazgatásával nyílt meg a Budapesti Állat- és Növénykert 1866. augusztus 9-én. A későbbi természettudós, néprajzkutató eredetileg jogot tanult. 1847-ben lett ügyvéd. 1848-ban nemzetőrként részt vett a pákozdi csatában, majd a szabadságharc bukása után osztrák ezredbe sorozták. Innen szökött el Londonon keresztül Észak-Amerikába, ahol 13 éven át végzett természettudományos gyűjtéseket a még ismeretlen és feltáratlan területeken. 1864-ben végleg hazatért hatalmas természettudományi gyűjteményével, és kezdeményezésére két év múlva megnyílhatott a pesti állatkert, melynek első igazgatója is lett.

Így ünnepli az állatkert a születésnapját

A Fővárosi Állat- és Növénykert a születésnapja alkalmából augusztus 9-től augusztus 30-ig tartó jótékonysági tanszer- és plüssadomány-gyűjtést indít. Az összegyűlt tanszereket a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a megunt, de tiszta és jó állapotban lévő plüssöket pedig a Dr. Manninger Jenő Baleseti Központtal együttműködve juttatják el a rászorulóknak. Emellett augusztus 9-én, azaz most pénteken egész nap születésnapi programok várják a látogatókat. Lesznek tematikus vezetett séták, gyermek- és családi programok, kreatív kézműveskedés és a kert egész területére kiterjedő, izgalmas keresőjáték is. A részletes programok itt találhatók.

A pisai eredetileg nem ferde tornyot ezen a napon kezdték el építeni

Az építkezés 1173. augusztus 9-én indult. Miután 1178-ban a torony harmadik emeletét is felhúzták, az épület olyannyira megsüllyedt, hogy a nagy riadalom miatt az építkezést azonnal leállították. Csak jó 100 év múlva láttak hozzá a további építkezésnek. Az 58 méter magas, hatemeletes tornyot eredetileg egyenesre szánták, a dőlést az okozhatta, hogy a torony alatt minden valószínűség szerint egy olyan kis sziget pereme húzódott, mely az egykori kikötő része lehetett.

Mi történt még augusztus 9-én?

* 1944-ben például Budapesten megszületett Delhusa Gjon énekes, zeneszerző és szövegíró, aki ma ünnepli a 71. születésnapját. 

* Laár András költő, zeneszerző, színész, dalszövegíró, buddhista vezető ma lett 69 éves. 

* Először ült magyar pilóta Forma–1-es versenyautóban, méghozzá 1987-ben. A pilóta Kesjár Csaba volt. 

* Ezen a napon ölték meg Sharon Tate amerikai filmszínésznőt, Roman Polanski filmrendező feleségét, 55 évvel ezelőtt. Az esetről nemrég egy Oscar-díjas mozifilm is készült Brad Pittel és Leonardo DiCaprióval

* A. J. Fisher egy augusztus 9-ei napon szabadalmaztatta az elektromos mosógépet.

* 1945-ben az Egyesült Államok ezen a napon dobott atombombát Nagaszakira, három nappal a hirosimai támadás után. A bombázásnak körülbelül 74 ezer halálos áldozata volt.

A csillagok szerelmesei élménydús napok elé néznek

„Egy Hét a Csillagok Alatt” címmel augusztusban országszerte több tucat helyszínen várják majd csillagászati bemutatók az érdeklődőket. Augusztus 9. és 17. között országszerte távcsöves bemutatókkal, hullócsillaglesekkel és egyéb csillagászati programokkal találkozhattok az ország több mint 75 helyszínén. A helyszínek listája itt található.

Augusztus 9. a világ bennszülötteinek nemzetközi napja

Az ENSZ Közgyűlése 1994-ben határozott úgy, hogy ezt a napot a bennszülöttek nemzetközi napjává nyilvánítja. 1994. december 10-ével pedig kezdetét vette a világ bennszülötteinek évtizede, melynek az volt a célja, hogy segítse a nemzetközi összefogást azoknak a problémáknak a megoldása érdekében, amelyekkel a bennszülötteknek kell szembesülniük az emberi jogok, a környezet, az egészségügy és a nevelés területén.

Négy helyen is várják ma a véradókat

  • 07.00–19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12.00–18.00 óra között a Campona Bevásárlóközpontban (1222 Budapest, Nagytétényi út 37–43.)
  • 12.00–17.30 között pedig a Rákosligeti Borromeo Szent Károly Katolikus Körben (1172 Budapest, Ferihegyi út 23.)

Meleg, napos idő lesz egész hétvégén

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken csökken a felhőzet és csak kevés fátyol- és gomolyfelhő lesz az égen. Nem várható eső. Az ÉNy-i szél többfelé megerősödik. 33–35 fok köré melegszik a levegő. Szombaton már ragyogó napsütésre van kilátás, kizárt a csapadék. Az északnyugati szél élénk marad. Országos hőség, délen már forróság valószínű 35–36 fok körüli maximumokkal. Vasárnap pedig derült, száraz és nagyon meleg idő lesz. A csúcshőmérséklet eléri majd a 33–38 fokot.

Hungaroring
A Hungaroringnek is évfordulója van ma Fotó: Kovács Tamás

Szombaton lesz 38 éve, hogy először világbajnokságot rendeztek a Hungaroringen

A versenyt Mogyoródon, a frissen megépült Hungaroring versenypályán tartották augusztus 10-én. Az első Magyar Nagydíj pole pozícióját Ayrton Senna szerezte meg a Lotus-Renault-val, a második helyről honfitársa, Nelson Piquet indulhatott, míg a második sorba a világbajnoki pontversenyt vezető Nigel Mansell és Alain Prost sorakozott fel. A két brazil végig küzdött egymással, végül Piquet-nek sikerült Sennát maga mögött hagynia.

Palik László leghíresebb mondata is ezen a napon hangzott el

A

 Hova tűnt Damon Hill?

 című mondat 27 évvel ezelőtt, ugyancsak augusztus 10-én hangzott el, amikor Palik László a Magyar Nagydíjat közvetítette a Hungaroringről.

Szent Lőrinc napja lesz szombaton

A néphiedelem szerint ez után a nap után már nem a legjobb a dinnye. Szent Lőrinc egyébként a legenda szerint II. Sixtus pápa diakónusa volt. A vértanú pápa elfogatásakor őrá bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza szét a szegények között. A pápa egyben azt is megjósolta, hogy három nap múlva ő is mártíromságra jut. Lőrinc Sixtus végakarata szerint cselekedett. Amikor őt is letartóztatták és az egyház értékeit rajta követelték, a szegényeket vezette a bíró elé, mondván: Íme, az egyház vagyona! Kegyetlen halált szenvedett, 258. augusztus 10-én rostélyon sütötték meg.

Családi vizes sportnap lesz Óbudán

2024. augusztus 10-én kerül megrendezésre újra az Óbudai Családi Sportnap a Dunán című program, amelynek keretein belül az evezős sportok kipróbálására nyílik lehetőség. A helyszín a sokak által kedvelt Római-part lesz. A programok megvalósításában több Duna-parti egyesület közreműködik, így a kilátogatók több helyszínen is kipróbálhatják a vízre szállás élményét. A részvétel ingyenes!

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban meteorrajt lehet nézni szombaton

A Hullócsillagok Éjszakája alkalmából a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 10-én és 11-én, két egymást követő napon már délután 5 órától izgalmas, interaktív programokkal várják a látogatókat. További részletek itt olvashatók.

Mi történt még augusztus 10-én?

  • Párizsban megnyílt a Louvre Múzeum 1793-ban.
  • Budapesten megszületett Básti Júlia, Kossuth-díjas színésznő 1957-ben.
  • Megszületett Antonio Banderas spanyol származású amerikai színész 1960-ban.
  • 1814-ben megszületett Henri Nestlé német üzletember, a Nestlé cég alapítója.
  • O. B. Brown szabadalmaztatta a vetítőgépet 1869-ben.
  • Megszületett Leo Fender hangszertervező, a Fender cég alapítója 1909-ben.
  • Megszületett Kolodko Mihály ukrán-magyar szobrászművész, aki mini- szobrairól ismert, 1978-ban.
  • 2015-ben pedig ezen a napon hunyt el Czeizel Endre orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora.

Vasárnap gyerekszínház a Városligetben

A Nagyjátszótéren a Hahota Gyermekszínház, a Görbetükör és a Szép Ernő Színház izgalmas és varázslatos családi meseelőadásokkal várja a 3–10 éves korosztályt a parkban vasárnap délelőtt 10-től. A színes díszletek között zajló mesejátékokat könnyen érthető, verses formátumban adja elő a 3-4 fős társulat, s közben játékosan bevonják a résztvevő gyermekeket a produkciókba. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás