Nehogy egyél belőle, ha ilyet vettél a boltban! Hányást, lázat, bélgyulladást okozhat

A tejtermék árát a boltban blokk nélkül is visszatérítik.Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2024.07.10.
NÉBIH veszély termékvisszahívás

Hányást, lázat és bélgyulladást okozó veszélyes E. coli lehetséges jelenléte miatt visszahívta az Auchan a sajátmárkás Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajtját, közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. A Nébih felhívta a vásárlók figyelmét, hogy a 250 grammos kiszerelésben kapható, 2024.07.24-i minőségmegőrzési idejű terméket ne fogyasszák el, helyette vigyék vissza bármelyik Auchan áruházba, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik.

Blokk nélkül visszatéríti az árát. Fotó: penzkalauz.hu

A shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Alkalmanként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

További információ az E. choliról ITT.

Fotó: Nébih

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás