Lassan kezd magához térni a világ a nagy leállás után – Ekkorra állhat helyre a rend Ferihegyen

A Crowdstrike nevű kiberbiztonsági cég rendszerének csütörtök (júl. 18.) esti hibás frissítése globális káoszt okozott a windowsos gépeken. A világszerte tapasztalt nagy leállás a légi közlekedést érintette a legsúlyosabban, de a bankrendszer, az egészségügy és a médiaszolgáltatások is megérezték a hatásait.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.07.21.
Módosítva: 2024.07.21.
leállás kék halál Rendszerhiba informatika

Kezd helyreállni a légi közlekedés és a többi kiesett szolgáltatás is a pénteken (júl. 19) kicsúcsosodott, nagy informatikai rendszerhiba miatt. A Budapest Airport honlapját böngészve ugyan találni még késő járatokat úgy az indulási, ahogy az érkezési oldalon, de járattörlés már nem látszódik, azaz már csak nyomokban emlékeztet a helyzet a 24 órával ezelőtti eseményekre. 

A Wizz Air – amelynek a teljes online felülete megállt – tegnap jelezte, hogy újra elérhetőek az online szolgáltatásaik, ami bizakodásra ad okot a rendszer helyreállását illetően. A magyar érdekeltségű fapados légitársaság közleményben jelezte továbbá, hogy a törölt járataik utasainak automatikusan 120%-os WIZZ-jóváírást adnak.

leállás
Egy informatikai frissítésnek lett az eredménye a július 19-i globális leállás Fotó: Pixabay / Pexels (illusztráció)

A problémát előidéző kiberbiztonsági cég, a Crowdstrike vezérigazgatója az NBC News amerikai hírcsatornának nyilatkozva fejezte ki sajnálatát az érintetteknek – vagyis gyakorlatilag a világon mindenkinek.

Rendkívül sajnáljuk a történteket, és annak az ügyfeleinkre, valamint az utazókra és mindenki másra gyakorolt hatását. Bocsánatot kérünk mindenkitől, akit ez a legkisebb mértékben is érintett, ide értve a cégünket is

 – nyilatkozta George Kurtz.

Pénteken világszerte ötezernél is több repülőjáratot töröltek, ami az összes tervezett felszállás nagyjából négy százalékát jelenti. Aznap késő estére kezdett újra elérhetővé válni több kiesett szolgáltatás is, valamint szombatra már üzemelt a leállított repülőterek többsége.

Az informatikai óriáscég kiadott egy frissítést, aminek a hibajavításai megoldják a Windows alapú gépeken világszerte kék halált okozó hibát. Ez azonban nem minden esetben jelent azonnali helyreállást, mivel minden gépet egyenként, manuálisan is újra kell indítani, nem ritkán akár 10-15-ször is. Ez azt jelenti, hogy egyes rendszerekben a teljes hibaelhárítás akár hosszú hetekig is eltarthat – ismerte el a vállalat.

A Crowdstrike részvényei az általuk okozott globális informatikai katasztrófa miatt egyébként csak pénteken óriásit zuhantak a tőzsdén, és 12 százalékos mínuszban fejezték be a kereskedést.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás