„Emberségből jeles!” – megmentették egy hőgutát kapott hajléktalan életét – Fotó

Emberségből jelesre vizsgázott az a két járókelő, akik nem sétáltak el egy hajléktalan férfi mellett, hanem mentőt hívtak hozzá, felismerve, hogy a melegtől lett rosszul. A tikkasztó kánikulában egyre több esethez riasztják a mentőket, olyanokhoz, akik összeesnek vagy szívpanaszaik lesznek a hőségtől.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.12.
Módosítva: 2024.07.12.
hajléktalan rosszul lett Arany János utca

Már kellemesen fújt a szél, mire R. Róbert és barátja leültek július 11-én, csütörtökön estefelé az Arany János utcai metrómegállónál egy padra. A terézvárosi lakosok a 40 fokos melegben nem akartak hamarabb utcára menni, hiszen „szinte égette a bőrt” a hőség. Este nyolc óra volt, a padon beszélgettek, amikor a népes Podmanikczy Frigyes térnél riasztó látványra lettek figyelmesek.

A hajléktalan férfi hőség miatt lehetett rosszul /
A hajléktalan férfihoz mentőt hívtak. / Olvasói fotó

 

„Azt hittük, csak alszik”

„Épp beszélgettünk a haverommal az árnyékban, amikor hallottuk, hogy szirénázik a mentő. Pont ott állt meg az Arany János utcánál, a lámpáknál. Egy hajléktalan férfihoz mentek oda” – mesélte Róbert a Metropolnak. A többi járókelővel azt figyelték, mi történik.

Két mentős és egy orvos lépett oda a hajléktalan férfihoz. „Mielőtt leültünk a padra, mi is láttuk őt. Ott feküdt a kör alakú padon, azt hittük, csak alszik. Már bánom, hogy nem mentünk oda hozzá” – folytatta a 28 éves férfi. Utánuk két fehér pólós férfi járt arra, ők mentek oda a hajléktalanhoz és hívták ki hozzá a mentőket.

Hőgutát kaphatott

Aznap közel 40 fokos hőség volt Budapest utcáin, a hajléktalan valószínűleg a kánikula miatt lett rosszul. Bár árnyékban feküdt, a tikkasztó meleg miatt hőgutát kaphatott. Óriási szerencse, hogy időben riasztották a mentőt a járókelők, mert a hőhullám életveszélyes is lehet.

Néhány percig vizsgálta őt az orvos, utána elszállították a férfit

– idézte fel Róbert.

A strandon a vízimentő mentett életet

Mint azt az Országos Mentőszolgálat hírül adta Facebook oldalán, a napokban egy 60 év körüli férfi egy Veszprém vármegyei strandon pihent, amikor hirtelen rosszul lett. Fürdés után a part felé sétált, amikor összeesett. A strandi vízimentő azonnal a férfihoz sietett, a partra mentette és megvizsgálta a beteget, aki már nem lélegzett. A vízimentő rögtön megkezdte az újraélesztést, miközben a szemtanúk értesítették a mentőket. A mentésirányító több egységet, köztük mentőhajót és mentőhelikoptert is riasztott. Az időben megkezdett mellkasi nyomások mindössze néhány perc után, még a mentők kiérkezése előtt sikerre vezettek, a férfi légzése és keringése visszatért.

A rekkenő hőségnek még nincs vége. Az elmúlt napok hőhullámai még egy darabig biztos velünk maradnak. Az országot sújtó pokoli hőség a hétvégén sem kíméli az embereket. A meleg miatt az országtérkép vörösbe borult: pénteken 38, de még szombaton is 37 Celsius-fokra fog felszökni a hőmérő higanyszála. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg 12 vármegyére vörös, hét vármegyére pedig narancssárga riasztást adott ki.

Érdemes figyelni egymásra, mert a nagy hőségben előfordulhat, hogy valaki rosszul lesz, segítségre szorul. Ne menjünk el mellette! 

Kerestük az Országos Mentőszolgálatot, hogy megtudjuk, mennyivel több riasztást kapnak a napokban a hőség miatt, válaszukkal cikkünket frissítjük. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás