Te mire emlékszel még az érettségiből? Ezt az izgalmas történelmi kvízt kevesen töltik ki hibátlanul





Ma magyarból írtak dolgozatot az érettségizők, két nap múlva, május 8-án következik a történelemírásbeli. Most ellenőrizheted, te mennyire emlékszel még a történelemtanulmányaidra!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.07.
Módosítva: 2024.05.07.
teszt évszám érettségi kvíz történelem

A tavaszi érettségi időszak sorát a május 3-ai nemzetiségi nyelv és irodalom nyitotta, majd a május 27-ei olasznyelv-érettségi zárja. Május 8-án szerdán írják majd a történelemírásbeliket középszinten és emelt szinten egyaránt.

Diákok a középszintű érettségi vizsgán a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2022. májusában – Fotó: Komka Péter / MTI

A történelmi feladatsor témaköreiben a magyarországi, valamint a világtörténelem legfontosabb kérdéseire kell tudni a választ, jellemzően összefüggéseiben is. Azaz nem elég, ha néhány nevet, helyszínt vagy évszámot bemagolnak a vizsgázók, ha eredményes érettségit szeretnének tenni, akkor komplex gondolkodásra van szükségük.

Ha már túl vagy az érettségin – lehet, jónéhány éve –, akkor érdemes kipróbálni, hogy ezúttal is sikerülne-e átmenned töriből. Az alábbi kérdésekkel most tesztelheted a tudásodat, ezek a leggyakrabban előforduló témakörökhöz kapcsolódnak. Olvasd el figyelmesen a kérdést, majd válaszd ki a helyes megoldást. Minden esetben csak egy jó lehetőség van. Ezt a történelmi kvízt csak kevesen töltik ki hibátlanul, lássuk, neked hogy megy!

1.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
1. 1. Mikor volt a Honfoglalás?
2.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
2. 2. Mikor volt az I. Aranybulla?
3.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
3. 3. Mikor volt a Tatárjárás?
4.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
4. 4. Mikor volt a II. Aranybulla?
5.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
5. 5. Mikor uralkodott Hunyadi Mátyás?
6.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
6. 6. Mikor volt a Rákóczi szabadságharc?
7.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
7. 7. Mikor egyesítették Budát, Pestet és Óbudát, ezzel létrehozva Budapestet?
8.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
8. 8. Mikor gyilkolták meg Ferenc Ferdinándot és feleségét?
9.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
9. 9. Mikor volt a II. világháború?
10.
Kvíz kérdést ábrázoló kép.
10. 10. Mikor volt a rendszerváltás Magyarországon?

 

A 2022/2023-as tanév május–júniusi érettségi vizsgaidőszaka alatt egyébként 1163 helyszínen több mint 111 100-an érettségiztek. Ahogyan akkor, úgy idén is a matematikaírásbelik után és az angolírásbelik előtt lesz majd a történelemérettségi – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás