Vidámságot, nevetést és izgalmat hozott Budapest életébe 133 éve: mutatjuk, hogy mi ez





A főváros 150 éves múltjában több fontos nap is volt. Ilyen mérföldkő május 7-e is, mivel ezen a napon több jelentős épület is megnyitotta a kapuit. Mutatjuk, melyek voltak ezek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.07.
Módosítva: 2024.05.07.
ez lesz ma Frédi és Béni Romhányi József

Megnyílt az első cirkusz Budapesten

133 évvel ezelőtt, 1891. május 7-én nyílt meg a Városligetben az első állandó jellegű budapesti cirkusz. 1945-ben, Budapest ostroma idején az épület aztán erősen megrongálódott, később rendbe hozták, 1949-ben pedig államosították. A Fővárosi Nagycirkusz mint állami üzem működött 1966 tavaszáig, amikor a főváros lebontatta. A helyén épült új cirkuszban 1971-ben volt az első előadás.

133 éve nyílt az első állandó fővárosi cirkusz – Illusztráció: Balogh Zoltán

74 éve nyitották meg a Ferihegyi Repülőteret 

A mai Liszt Ferenc Repülőtér elődjét 74 évvel ezelőtt, 1950. május 7-én nyitották meg. Érdekesség, hogy a repülőtér területét már 1938-ban kijelölték, de a háború miatt a Magyar Királyi Légierő és a Repülő Kísérleti Intézet hangárjai épültek meg, civil utasforgalom alig volt, az ifj. Dávid Károly által tervezett egyedi, Bauhaus-stílusú utasforgalmi épület kivitelezése is félbemaradt. 1944-ben több bombatámadás is érte, emiatt csak 1950-re épült újjá (az eredeti tervek alapján), és május 7-én fogadta az első Li–2-es utasszállító gépet. Az akkori repülőtérnek „mindössze” 1500 méter hosszú betonozott futópályája volt, amelyet később sugárhajtású gépek miatt fokozatosan meghosszabbítottak. 1958-ra épült meg mai teljes hosszában, vagyis 3000 méteren az 1-es futópálya – olvasható a Wikipédián.

A Földtani Intézet székházát is ezen a napon adták át

A Magyar Állami Földtani Intézet székházát, ami magyaros-szecessziós stílusban épült Lechner Ödön tervei szerint, 1900. május 7-én adták át, benne az 1470 négyzetméteres múzeummal. A kiállítás számos gyűjteményt foglalt magába, így például a magyar és külföldi kőzet- és őslénytani, az agrogeológiai, a bányageológiai gyűjteményeket. 1939 végén a háborús veszélyek miatt a kiállítást lebontották, a gyűjtemények darabjait ládákba csomagolták. Az épületben egy Lechner-emlékszobát is berendeztek.

Folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák

Az idei vizsgákat május 3. és július 3. között a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, lebonyolításukban 3150 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az írásbeli vizsgákat május 3. és 27. között rendezik meg. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 5. és 12., a középszintű szóbelik június 17. és július 3. között lesznek. Május 7-én, kedden matematikából középszinten 69 047-en, emelt szinten pedig 6616-an vizsgáznak.

41 éve ment el a rímhányó

Romhányi József, „a rímhányó" író, költő, érdemes művészünk 41 évvel ezelőtt, 1983. május 7-én hunyt el. Romhányi amellett, hogy szövegkönyveket is írt, operettek, kabaréműsorok és rajzfilmek kedvelt versszerzője volt. A legtöbben a Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szakiból ismerik a versikéit, de fő művei közé tartozik a Tíz pici coca, a Mézga Aladár különös kalandjai (regény) és a Doktor Bubó szövegei is.

DSC_8936 Flinstons család, Frédi és Béni, horgolás, figura
A Flintstones család c. rajzfilm magyar szövegét Romhányi József írta – Illusztráció: Kuklis István/Délmagyarország

A niklai remete ezen a napon született

Berzsenyi Dániel költő, táblabíró, a niklai remete, a magyar irodalom kiemelkedő alakja 1776. május 7-én született. Legnépszerűbb verse A magyarokhoz című ódája, melyet Kodály Zoltán zenésített meg. 1804-ben Berzsenyi Niklára költözött, majd 1808-ban 77 verset tartalmazó kézirata Kis János közvetítésével Kazinczyhoz került. Kazinczy lelkesen üdvözölte, fölajánlotta, hogy segíti kötetének szerkesztésében, versei hibáinak kijavításában. Végül 1813-ban megjelent verseinek első, 1816-ban második kiadása.

Róla nevezték el a Balaton egyik legszebb sétányát

Rabindranath Tagore Nobel-díjas hindu író, költő – aki 1861-ben ezen a napon született – Európai körútja alkalmával Bécsben megbetegedett. Korányi Sándor orvos személyesen kísérte Balatonfüredre. 1926. november 1-jén érkezett az ottani szanatóriumba, ahol visszanyerte egészségét és gyógyultan távozott. Ennek emlékére fát ültetett a parkban. Balatonfüreden a Tagore sétány őrzi az író emlékét.

Ma többfelé lehetnek záporok, zivatarok

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden erősen megnövekszik majd a gomolyfelhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. A szél északnyugatira fordul és megerősödik. 20-21 fok köré gyengül a nappali felmelegedés.

Ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az I. kerületben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság arról értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén: tilos megállni május 7-én 8 órától május 10-én 20 óráig az első kerületben a

  • Palota út mindkét oldalán,
  • Dísz tér teljes területén,
  • Hunyadi János út mindkét oldalán a beléptető sorompó és a Dísz tér között,
  • Tárnok utca mindkét oldalán a Dísz tér és a Szentháromság tér között,
  • Szentháromság tér teljes területén,
  • Hess András tér teljes területén,
  • Táncsics Mihály utca mindkét oldalán a Hess András tér és a Boldog XI. Ince Pápa utca között,
  • Fortuna utca mindkét oldalán a Hess András tér és a Kard utca között,
  • Kapisztrán tér teljes területén,
  • Szent György utca mindkét oldalán,
  • Szent György téren,
  • Oroszlános udvar területén,
  • Színház utca mindkét oldalán a Dísz tér és a Szent György tér között.

Emellett lezárják május 8-án 17 órától május 10-én 17 óráig a Táncsics Mihály utcát és a Fortuna utcát, valamint egyirányú forgalmi rend lép életbe a budai Vár területén. A közúti forgalom kizárólag a Bécsi kapu tér felől a Dísz tér irányába haladhat az Országház utcán illetve az Úri utcán!

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz több más kerületben is

Ugyancsak tilos megállni május 7-én 8 órától 15 óráig Budapest V. kerületében a Szalay utca páros számozású oldalán a Vajkay utca és a Kossuth tér között; május 7-én 15 órától 21 óráig a XIII. kerületben a pesti alsó rakparton a Jászai Mari tér magasságában a 9. kikötő előtt 50 méter hosszon; illetve szintén az V. kerületben 7-én 19 óráig a Széchenyi téren, a Magyar Tudományos Akadémia előtti nagy parkolóban.

A kamasz- és felnőttkorról lesz egyszereplős előadás az Átriumban

Totth Benedek gyors sodrású első regényéből rendezett egyszereplős előadást a Kultúrbrigád alkotócsapata az Átriumban, amelyben Katona Péter Dániel nyújt bravúros alakítást. Kovács Máté rendezésében kel életre a kamaszok boldogságát, boldogtalanságát és mindenekelőtt dühét előtérbe helyező Holtverseny, amely a magyar vidék egyik elhagyatott településén játszódik. A darab nem ígér fesztelen kikapcsolódást, viszont fontos gondolatokat vet fel a kamaszkorról, a felnőtté válásról és döntéseink jelentőségéről. Az előadás részletei itt olvashatók.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás