Itt a titok: így lehet magasabb a nyugdíjad

Nem elég a megélhetéshez a nyugdíj? Sok esetben lehetőség van a nyugdíj újraszámolására, így a jelenleginél magasabb összegű ellátást is kaphatunk. Ki mikor és hogyan élhet ezzel a lehetőséggel? Erről kérdezzük Szatmáry Tünde Katalint a www.ugyintezesazonnal.hu oldal nyugdíjszakértőjét.Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.04.20.
Módosítva: 2024.04.20.
nyugdíj tippek megtakarítás

1. Kísérjük figyelemmel 

Ha valaki korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesül, fontos, hogy figyelemmel kísérje a rá vonatkozó öregségi korhatárt, ami jelenleg 65 év. Amennyiben az ellátás megállapítása alatt nem dolgozott, és idén eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, új igényt nyújthat be, amelynek keretében kiszámolják, mekkora összegű öregségi nyugdíjra jogosult. 

Senior,Couple,Meeting,Real-estate,Agent,For,Investment
Fotó: goodluz

2. Bármikor beadhatjuk

Azok is élhetnek az újraszámítás lehetőségével, akik a korhatár előtti ellátás ideje alatt legalább 365 napot dolgoztak. Korábban ezt a kérelmet csak a korhatár betöltését követő hat hónapon belül lehetett benyújtani, ma már az érintettek a korhatár betöltését követően bármikor beadhatják az újraszámítás iránti kérelmüket. 

3. Előkerül a fiókból 

Ha valaki már öregségi nyugdíjban részesül, de később kerül elő például a munkakönyve, amellyel egy hiányzó időszakot utólag tud igazolni, szintén indokolt lehet a korábban megállapított öregségi nyugdíj felülvizsgálata. Arra figyeljünk, hogy igazolni kell a hiányzó szolgálat időt, illetve az eltérő kereseti adatokat.

4. Hasonlítsuk csak össze!

Ha valaki rokkantnyugdíjban, vagy egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt, szintén kérheti az öregségi nyugdíj megállapítását. Ez gyakran kedvezőbb összeget jelent, mint amit a korábban kapott ellátás, mivel a rokkantnyugdíjat az utolsó 5 év átlagkeresete alapján állapítják meg. A kérelmet a nyugdíjkorhatárt megelőzően legkorábban 30 nappal kell benyújtani, ellenkező esetben elutasítják.

5. A hivatal intézi

Nemzetközi érintettségű nyugdíjügyek esetén előfordulhat, hogy a külföldön szerzett szolgálati idő befolyásolja a már folyósított magyar nyugdíj összegét. Ilyen esetekben nincs szükség külön kérelem benyújtására, mivel a módosító határozatot automatikusan kiküldi a hivatal, ha a külföldi szerv a külföldi szolgálati idő módosításáról értesíti a nemzetközi nyugdíjosztályt.

6. Hibás adatok javítása 

Amennyiben kiderül, hogy a munkáltató téves vagy hiányos szolgálati vagy jövedelmi adatokat szolgáltatott a nyugdíjszerv részére, még mindig van lehetőség korrekcióra. Kérjünk a munkáltató által hitelesített, aláírt igazolást, és ennek alapján kezdeményezzük az ellátás újraszámítást.

7. Szükséges még 365 nap

Ha nyugdíj mellett szeretnénk dolgozni, lehetőség van a folyósítás nélküli rögzített nyugdíj megállapítására is, melynek újraszámítását kérhetjük a későbbiekben a tényleges nyugdíjba vonuláskor. A járulékköteles jövedelmeinkkel hosszú távon növelhetjük a nyugdíjunk összegét, így magasabb ellátásra számíthatunk, feltéve, hogy a rögzített nyugdíj megállapítását követően legalább 365 nap szolgálati időt szerzünk - írja a Fanny magazin

1. Így kell igényelnünk 

Ha nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátást igénylünk, mindig tájékozódjunk arról, hány év szolgálati idővel rendelkezünk, és milyen összegű ellátásra számíthatunk. A nyugdíjba vonulás időpontját utólag már nem lehet megváltoztatni, és csak jogszabályban előírt hitelt érdemlő dokumentumokkal kérhetjük a már megállapított összeg felülvizsgálatát. 

2. Jobban járunk, ha felkészülünk

Előfordulhat, hogy az utólag igazolt jövedelem a megállapított és folyósított ellátás csökkenését eredményezi. Minden esetben kérjük szakember tanácsát, hogy az általunk utólag megtalált adatok alapján biztosan magasabb összegű nyugdíjra számíthatunk-e. Ha bizonytalanok vagyunk, jelezzük a nyugdíjszerv felé, hogy csak akkor kérjük a módosítást, ha az a már meglévő összeg emelését eredményezi.

3. Nem mindegy, hova kerül

Az újraszámításhoz a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személynek felülvizsgálati kérelmet kell benyújtania ahhoz a nyugdíj-megállapító szervhez, ahol az elsőfokú határozat született. A hivatal megvizsgálja a benyújtott eredeti vagy hiteles dokumentumokat és azok tartalmát, majd saját hatáskörben módosító határozatot hoz.

4. Visszamenőleg is kérhető 

Nagyon fontos, hogy amint rendelkezésünkre állnak a hiányzó dokumentumok, mielőbb benyújtsuk az újraszámítás iránti kérelmet, mert az új, magasabb összegű nyugdíjat a hivatal legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen fizeti ki a nyugdíjas részére.

5. Ha nem értünk egyet 

Amennyiben az elsőfokú határozattal nem értünk egyet, lehetőségünk van 30 napon belül keresetlevelet benyújtani. Ilyenkor előfordulhat, hogy a lakhely szerinti Törvényszéken tárgyalás megtartása nélkül döntenek az ügyünkben, ezért sokkal célszerűbb, ha a határozat átvétele után 30 nappal felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be. Ebben az esetben bírósági eljárás nélkül, a hivatal saját hatáskörében hoz döntést.

6. Rájuk nem vonatkozik

Nem minden esetben kérhető az újraszámítás. Bizonyos közszférás foglalkoztatások esetén a nyugdíj szüneteltetése során a munkabérből kizárólag a 15% SZJA- t vonnak le, ezért a közszférás jogviszony megszűnésekor, illetve a nyugdíj újrafolyósításakor nem kérhető a nyugdíj összegszerű újraszámítása. 

7. Kivételes esetek 

Ha valaki élt a nők 40 éves kezdeményes öregségi nyugdíjba vonulás lehetőségével, az öregségi korhatár elérését követően nem kérheti nyugdíjának újraszámítását. Kivéve, ha később derül ki, hogy a kedvezményes nyugdíjigény elbírálásánál hiányos szolgálati idő és kereseti adatok lettek figyelembe véve.

8. Könyvajánló

Indítsuk újra a testet! A Lyon-protokoll olyan táplálkozási, fitnesz- és öngondoskodási programot kínál, amellyel legyőzhetjük a betegségeket az elhízástól az autoimmun kórokig, és elkerülhetjük az öregedéssel járó betegségeket, mint az Alzheimer-kór, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Dr. Gabrielle Lyon: Örökké erősen

4999 Ft, Jaffa Kiadó

Szöveg: Reiter Georgina

 

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás