„Azt kívánom, hogy hasonló borzalmakat soha senkinek ne kelljen kiállnia” – egy egész családot temetett maga alá egy budai lakóház





Egy bomba csapódott be a budai Fő utca egyik épületébe, maga alá temetve a Mérey házaspárt és gyerekeiket még 1945-ben Budapest ostromakor. A szörnyű szerencsétlenségről az épület legidősebb lakója mesélt Nádasi Sándornak, akivel bejártuk a tragédia helyszínét.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.04.20.
II. világháború pusztítás tragédia háborús pusztítás háború

Nádasi Sándornak több üzlete is van a budai Fő utcán, s mivel maga is nap-mint nap ott dolgozik, gyakran elegyedik szóba a lakókkal. Mivel Sándor imádja a történelmet, gyakran kéri, hogy meséljenek neki régmúlt történeteket, ám nem is sejtette, hogy épp az az épület rejt egy igen szörnyű titkot, melyben dolgozik. Az épületet a II. világháborúban Budapest ostromakor találta el egy bomba, maga alá temetve öt embert.

Nádasdi Péter
Nádasi Sándor a Mérey családról mesélt Fotó: Markovics Gábor / Metropol

A történetet Erikától tudom, aki a lakóház egyik legidősebb tagja. Az ő édesapja mesélt neki a szörnyű tragédiáról

 — kezd bele a történetbe Sándor, aki a történet felelevenítése közben munkatársainkat körbevezeti a Fő utca 92. számú lakóház pincéjében. A helyszínre lélegzet visszafojtva, néma csendben érkezünk meg, hiszen a tragédia emléke még ma is elevenen él a falak között.

1945-ben Budapest ostromakor bombatalálat érte a házat, maga alá temetve a pincében tartózkodó Mérey házaspár és gyerekeiket

 — meséli Sándor, aki azt is megtudta, hogy egy házaspár volt akkor a lakóház tulajdonosa. Az akkori Bauhaus stílusú ház egyik sarka üvegből volt, ezt találta el a láncos bomba, ami egészen a pincéig lezúzta az épületet. A lakóházat később Erika édesapja építette újjá, ma már semmi sem emlékeztet a borzasztó eseményekre.

Nádasdi Péter
A tragédia után a ház melletti előkertben temették el a halottakat Fotó: Markovics Gábor / Metropol

A házaspárt itt temették el az előkertben, ami a háború ideje alatt természetes volt

 — idézi Sándor a II. világháború borzalmait. A háború alatt elesett honfitársainkat természetesen idővel exhumálták és méltó módon eltemették őket. Sándor rávilágít, hogy a háború borzalmairól bizony fontos és kell is beszélni, különösen a mai vészterhes időkben.

Ezeket a tragikus történeteket egyre kevesebben ismerik, pedig tudni kellene, hogy háború idejében bizony ez a valóság

 — meséli Sándor, aki saját maga a második világháborút ugyan nem élte meg, de 1956-ban 10 éves volt, amikor belelőttek a tömegbe, ahol ő épp egy kenyérrel sétált hazafelé.

Én azt kívánom, hogy hasonló borzalmakat soha senkinek ne kelljen kiállnia

 — zárja Sándor, aki élete során mindig igyekezett átadni 5 gyermekének őseink tiszteletét. Sándor bízik benne, hogy a lakóház kedvelt zongoratanárával Erikával még sok történetet megosztanak egymással, hogy ezzel is tisztelegjenek múltunk előtt. 





 





Ezeket olvastad már?
Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Erre ki számított? Itt az újabb fordulat az időjárásban

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Friss fejlemények a Titán-tragédia kapcsán: ez állhat a háttérben

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Levideózták: rajtakapták a szexelő párt a parkban

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Csak két hetet adtak az édesanyának az orvosok: búcsúznia kell a gyermekeitől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás