Ki az a magyar asztalos, aki nevet váltott, és világhírű festő lett? – te is biztosan ismered





Ő volt a magyarországi realizmus egyik legkiemelkedőbb egyénisége. 180 éve született Munkácsy Mihály.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.20.
társadalom kulturális Ferrari

Lieb Mihály 1844. február 20-án született

A legtöbben azonban Munkácsy Mihályként ismerik. A Munkácson született festőművész előbb édesanyját, majd apját is elvesztette. 1854-körül asztalosinasnak kezdett tanulni Békéscsabán, majd a segédi bizonyítvány megszerzése után Aradra ment. 

  • 1863 – Megfestette első olajképét, a Levélolvasást. 
  • 1866 – Beiratkozott a müncheni Képzőművészeti Akadémiára, mestere Wagner Sándor volt. Ekkor készült a Vihar a pusztán c. képe. 
  • 1872 – Depressziós lett, öngyilkosságot kísérelt meg. 
  • 1873 – Öt műve szerepelt a Bécsi Világkiállításon, barátjával. 
  • 1878 – A Párizsi Világkiállításon a Miltonnal szerepelt, amely révén új műkereskedővel került kapcsolatba Sedelmayer személyében, aki a képet Európa számos művészeti központjában bemutatta.
  • 1882 – Budapesten nemességet kapott Ferenc Józseftől. 
  • 1886 – Megfestette Haynald Lajos kalocsai érsek, Liszt Ferenc, Paál László, majd amerikai utazása alatt többek között Wanemaker kisasszony portréját, valamint a Mozart halálát. Egyre romló idegállapota miatt először Baden Badenba, egy évvel később az endenichi szanatóriumba szállították. 1900. május 1-jén halt meg.

Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája a festő három legismertebb bibliai témájú képét foglalja magába, amelyek egyben a legmonumentálisabb alkotásai is. Ezek – keletkezésük sorrendjében – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce homo. Mindhárom festmény Debrecenben, a Déri Múzeumban látható. 

kredit - Wikipedia, Déri Múzeum, Debrecen. Munkácsy Mihály
Munkácsy Mihály: Ecce Homo / Forrás: Wikipédia/Déri Múzeum

Ma van a társadalmi igazságosság világnapja

A társadalmi igazságosság lényege az, hogy a társadalom minden tagja, etnikai, vallási, szexuális és bármely egyéb hovatartozása ellenére is részesüljön az adott társadalomban felhalmozott javakból. Lényeges még a társadalmi igazságosság szempontjából az is, hogy ne legyenek olyan törvények, ítéletek, amik megerősítik a társadalmi megkülönböztetést. Az ENSZ 2007-ben nyilvánította február 20-át a társadalmi igazságosság világnapjává, melynek célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét a békés együttélésre, a faji, etnikai, vallási, kulturális és fogyatékossági alapú egyenlőségre és a kölcsönös szolidaritásra.

213 éve vonták ki a krajcárt a forgalomból

1811-ben a konvenciós forintot – papírpénz – értékének egyötödére cserélték, míg a réz hatkrajcárosokat kivonták a forgalomból. A pénzcserét egy rendeletben szabályozták, ami február 20-án lépett érvénybe.

Ma lenne 57 éves a Nirvana énekese

Kurt Cobain 1967. február 20-án született Kurt Donald Cobain néven. Ő volt a Nirvana nevű Seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa. Az együttes befutásával amerikai és nemzetközi híresség lett belőle, ami roppant kényelmetlen volt a számára. Életének utolsó éveiben drogfüggővé vált, és az ő, illetve felesége (Courtney Love) életébe tolakodó médiával küszködött. 1994. április 8-án Cobaint a Courtney Love által kihívott villanyszerelők holtan találták otthonában. Halálokként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg, de a halála körüli bizonytalanságok azóta is vitákra adnak okot.

Nirvana, Curt Cobain
Ma lenne 57 éves a Nirvana énekese. Fotó: Stefano Chiacchiarini '74 / Shutterstock

A Ferrari riválisa ezen a napon hunyt el

Ferruccio Lamborghini olasz autógyáros 31 éve, 1993-ban ezen a napon távozott az élők közül. Teljes nevén Ferruccio Elio Arturo Lamborghini eleinte katonai kocsikat gyártott, majd 1949-ben rátért a traktorok építésére. Az ötvenes években vásárolt magának egy Ferrarit, de elégedetlen volt vele, mert sokat kellett szereltetnie. Egyenesen Enzo Ferrarihoz fordult reklamációjával, de nem foglalkoztak vele. Ekkor határozta el, hogy megteremti a szuperkocsit, ami még a Ferrarikat is felülmúlja. Így született meg a Lamborghini.

Szép, de hűvös lesz ma az idő

A koponyeg.hu előrejelzése szerint kedden változóan felhős időre van kilátás az ország több pontján. Kicsi az esély csapadékra, de élénk lesz az ÉNy-i szél. 11-12 fok köré melegszik a levegő, míg a fővárosban 5-10 fok között lesznek a csúcsok 16 km/h-s szél mellett.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás