Jobban teszed, ha ma jól belakmározol: ez az oka





Legalábbis azoknak, akik tartják a hagyományokat. Ma van ugyanis húshagyókedd, de sokan ezen a napon gyújtják fel vagy fojtják vízbe a hidegért felelősöket, a kiszéket is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.02.13.
Módosítva: 2024.02.13.
budapest jazz palacsinta Mardi Gras

Mi is pontosan az a húshagyókedd?

Nem más, mint a farsang utolsó napja. Február 13-án elterjedt szokás a telet jelképező szalmabábuk elégetése vagy vízbe fojtása. Egyes vidékeken ezeket a bábukat kiszének vagy kicének hívják. A húshagyókedd emellett a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény hit szerint, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak ehhez a naphoz, többek között a Mardi Gras (kövér kedd New Orleansban) vagy a Pancake Day (Nagy-Britanniában).

Ma van a farsang utolsó napja.  Fotó: Pexels/Polina Kovaleva (Képünk illusztráció)

Ezen a napon ért véget Budapest ostroma

79 éve február 13-án a 2. Ukrán Front katonái elfoglalták Budapestet a német hadseregtől. 49 napos küzdelemben a német csapatokat elűzték a városból. A szovjet erők hivatalosan bevették Budapestet, mint ellenséges várost, ezért Magyarországon sokáig Budapest felszabadításának napjaként ünnepelték ezt a napot.

Ma van a rádiózás világnapja

1946. február 13-án indult az ENSZ első saját rádiója, aminek tiszteletére 2012 óta minden évben ezen a napon tartják a rádiózás világnapját. A rádió a tömegtájékoztatás egyik legelterjedtebb eszköze. Napról napra nő a fontossága az online és mobil technológiáknak köszönhetően.

Ezt is húshagyókedden tartják

Húshagyókedd napján tartják a palacsinta világnapját is. Kis érdekesség, hogy a palacsinta receptet, vagyis a lapos, kerek, sült tészta receptjét már egy XV. századból fennmaradt szakácskönyvben is találhatunk. A hajtogatás vagy feltekerés hagyománya egyidős a receptekkel.

76 éve alapították a Kossuth-díjat

A rangos elismerést 76 éve, 1948. február 13-án alapították. Az első alkalommal 110-en részesültek ebben az elismerésben, többek között posztumusz díjként Bartók Béla, József Attila és Derkovits Gyula. De Kossuth-díjat kapott aznap Derkovits Gyula festő, Fehér István vegyészmérnök, Füst Milán író, Hoffmann Ferenc tüdőgyógyász és József Attila költő is.

jazz, zene, szaxofon, zenekar, buli
Ingyenes dzsesszest lesz a Budapest Jazz Clubban. Fotó: Tsuguliev / Shutterstock

Ingyenes dzsesszest lesz a Budapest Jazz Clubban

Kedd esténként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba. Hétről hétre más és más tehetséges formáció garantálja a felhőtlen szórakozással fűszerezett igényes dzsesszzenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket. Február 13-án a Ganyi Róbert Trio szórakoztatja a nagyérdeműt. További részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

A Klauzál Házat is érdemes lehet ma meglátogatni

A házasság hete alkalmából sor kerül ugyanis a Házaspár(ok) a zongorá(k)nál c. estre. Előadóknak és hallgatóságnak egyaránt izgalmas és élményt adó alkalom, amikor négy zongorista ül két zongoránál – ígérik a szervezők.

Napos, de felhős lesz az idő

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden az ország nagy részén kissé borongós idő valószínű, de már csak néhol fordul majd elő zápor. Erős marad az északnyugati szél. 10-11 fok körül alakul a hőmérséklet délután. A fővárosban 5-10 fok körül alakul a hőmérséklet, és csak néha bukkan majd elő a nap.

Ma is lesz egy kis forgalomkorlátozás

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. február 11. és február 14. között Budapest V., XIII. és XIV. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén. Tilos megállni 2024. február 13-án 16 órától 21 óra 30 percig Budapest XIV. kerületében a Gundel Károly utcában az étterem mellett, 50 méter hosszan.

Sok ország február 13-án dobta le az atomot

  • 1960 – Franciaország elvégzi első, 70 kilotonnás kísérleti atombomba-robbantását az algériai Reggane-ban.
  • 1966 – Szovjetunió kísérleti atombomba-robbantást hajt végre Kelet-Kazahsztánban Szemipalatyinszk közelében.
  • 1978 – Az Amerikai Egyesült Államok kísérleti atombomba-robbantást hajt végre a nevadai sivatagban létrehozott tesztbázison.

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás