Novák Katalin történelmet csinált: 1 éve iktatták be Magyarország első női köztársasági elnökét – videó





Novák Katalin a béke nagykövete, Magyarország mosolygós arca szerte a világban.



Megosztás
Szerző: Metorpol
Létrehozva: 2023.05.10.
Novák Katalin 1 év államfő

Novák Katalin, Magyarország első női köztársasági elnöke Magyarország mosolygós arcát képviseli szerte a világban. Az új államfő egy fiatal, sok nyelven beszélő, háromgyermekes családanya, aki a mosolyával megnyitja az ajtókat.

NOVÁK Katalin; KUN SZABÓ István
A háromgyermekes családanya egy éve államfő Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin dinamizmusával változtatott a köztársasági elnöki szerepkörön. Aktivitásával, kedvességével ő lett a béke nagykövete, Magyarország arca a külvilágban. De gyakran látni „civilekkel”, hétköznapi emberekkel is: sokszor beszélget mosolyogva, kedvesen idősekkel, betegekkel, gyerekekkel, különböző szakmák képviselőivel. Jól érzi magát az emberek között, érti a nyelvüket kortól, nemtől, vallástól, társadalmi státusztól függetlenül…


A béke nagykövete

Novák Katalin a béke hírnöke a világban, beiktatása óta következetesen kiáll a béke mellett, és minden találkozót kihasznál, hogy a fegyveres harcok beszüntetését szorgalmazza.

NOVÁK Katalin; FERENC pápa

De kedvessége keménységet, határozottságot is takar: Novák Katalin a leghatározottabb és legkövetkezetesebb módon ítéli el az orosz agressziót. Békepárti álláspontja mellett elkötelezett az Ukrajnának szánt humanitárius segítségnyújtás mellett.

joe biden
Joe Biden amerikai elnökkel Fotó: Facebook

Az egész világ magyarságát képviseli 

Novák Katalin szinte minden Kárpát-medencei magyar közösséghez ellátogatott, és bárhol jár a világban Brazíliától Kanadáig, mindig találkozik a magyar diaszpóra képviselőivel. Útjai során a kényes témákat sem fél felvetni: amikor náluk járt, Iohannis román és Zelenszkij ukrán elnöknek elmondta, hogy kéri a magyar kisebbségek jogainak biztosítását.

RUSZIN-SZENDI Romulusz; NOVÁK Katalin
Katonákkal csocsózott  Fotó: Bruzák Noémi

De a világban őrt álló magyar katonákra is gondol: a hadsereg főparancsnokaként meglátogatta már a családjaiktól távol, Koszovóban és Irakban szolgáló magyar katonákat, gyertyát gyújtott, együtt sportolt, csocsózott velük.

Férje februárban tette le a katonai esküt  Fotó: Metropol/Vaskó Tamás

A családbarát politika első számú képviselője, maga is édesanya

Novák Katalin jól ért a fiatalok nyelvén, hiszen maga is gyakorló anyuka – de emellett a családok támogatásának legharcosabb híve. Korábban családügyi államtitkárként, majd miniszterként is meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarország fokozottan támogatja a családokat.

NOVÁK Katalin; MELONI, Giorgia
Fotó: Sándor-palota

A világban is népszerűsíti és terjeszti a magyar családpolitikát, rendszeresen előadásokat tart róla, és megalapította például a Családbarát Elnökök Hálózatát is.

Mindenben támogatja és buzdítja a nőket

De köztársasági elnöki szolgálata mellett feleségként, családanyaként, háziasszonyként is helytáll. Folyamatosan hangúlyozza: a család és a karrier nem zárja ki egymást, de ebben persze nagy szükség van a házastársak támogatására. Rendszeresen üzen a lányoknak, nőknek, asszonyoknak, buzdítja és támogatja őket.

A gyengék, elesettek támogatója

Novák Katalin egyik feladatának tekinti a perifériára szorult, hátrányos helyzetben élők, nehézségekkel megküzdő „láthatatlan” magyarok megismerését és megismertetését a többségi társadalommal.

Ahol tud, segít  Fotó: Dodo Ferenc

Igyekszik ráirányítani a figyelmet azokra, akik nincsenek reflektorfényben. Erről szólnak az ún. „sámlis” beszélgetések, ahol hosszabban beszélget  eddig kevés figyelmet kapó témákról, érintett emberekkel...

Novák Katalin életpályája

Novák Katalin Szegeden született 1977. szeptember 6-án. Férjezett, 3 gyermek édesanyja, gyermekei 19, 17 és 15 évesek. Okleveles közgazdász, jogász, aki közösségi és francia jogi képzésen is részt vett. Angolul, franciául, németül felsőfokon, spanyolul középfokon beszél. 2014–20 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, majd 2020–21-ben családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Fotó: Vaskó Tamás

2022. május 10-étől Magyarország köztársasági elnöke, 44 évesen ő a legfiatalabb, nőként pedig az első e poszton.

Íme videónk az első évéről:

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás