Tiszta vizet öntünk a pohárba: itt van minden, amit tudnod kell mindenszentekről és halottak napjáról





Mi köze egymáshoz a tökfaragásnak, jelmezes ijesztgetésnek az utcán, a gyertyagyújtásnak és imának a szeretteinkért? A halloween, a mindenszentek és a halottak napja sokak fejében zavart okoz: most tiszta vizet öntünk a pohárba, mikor és mit ünneplünk.



Megosztás
Szerző: K. D. R.
Létrehozva: 2023.11.01.
Módosítva: 2023.11.01.
mindenszentek ünnep Halottak Napja töklámpás halloween

Az október végére és november első napjaira eső ünnepeket sokan összekeverik egymással. Melyik nap mit ünneplünk pontosan? Mi köze a tökfaragásnak a mindenszentekhez és mikor szoktunk a temetőkbe menni gyertyát gyújtani? Sokan összekeverik ezeket az ünnepeket egymással, így most segítünk rendbe tenni, hogy melyik napon mit ünneplünk, mire is emlékezünk és mik a szokások ilyenkor.

Az október végi és november eleji ünnepnapokat sokan összekeverik egymással  Fotó: Lang Róbert

Halottak napja vagy mindenszentek?

Ezt a két ünnepet keverik össze az emberek a legkönnyebben egymással, hiszen mindenszentek napján, azaz november 1-én szoktunk kilátogatni a temetőkbe elhunyt szeretteink sírjához és mécseseket gyújtani az ő emlékükre. Ilyenkor a katolikus és ortodox keresztény egyházak azon szentjeit ünnepeljük, akikről nem emlékezik meg név szerint a kalendárium. Na de akkor mit ünneplünk november 2-án, halottak napján, ha már előző nap értük gyújtottunk mécsest? 

Természetesen november 2-án, halottak napján szintén szokás gyertyát és mécsest gyújtani az elhunyt szeretteik emlékére, méghozzá annyit, ahány elhunyt családtagunk van. Az első képzavar tehát itt lép fel, ami miatt összekeverjük a két ünnepet. Ráadásul a mindenszentekkel való másik hasonlósága, hogy ez az ünnep is a katolikus egyházhoz kötődik, ekkor tartják a szenvedő egyház ünnepét. A halottak napját egyébként más felekezetek és a népi hagyomány is ünnepli már nagyon régóta. Az első ilyen ünnepet több mint 1000 éve tartották. 

Halloween, tök, faragott tök, töklámpás
Halloween külföldről jött ünnep, ám egyre népszerűbb hazánkban is  Fotó: unsplash.com

Hogy jön ide a halloween és a tökfaragás? 

Október 31-én több ünnep is van egy napon, például ilyenkor van a reformáció emléknapja és az őszirózsás forradalom emléknapja is. Ennek ellenére ezzel a nappal a legtöbben egy angolszász, kelta eredetű ünnepet kötnek össze, azaz halloween éjszakáját. A halloween egy kelta eredetű, ősi ír ünnep, ami valaha a pogány kelta boszorkányok, szellemek és kísértetek ünnepe volt. Ez mosódott össze idővel a holtak tiszteletének ünnepével. Ezen a napon cukorrépából készült töklámpásokkal kiűzték a szellemeket a házakból, innen jön a tökfaragás hagyománya. A lámpásnak azonban volt egy másik funkciója is, méghozzá hogy segítsen a halott rokonok szellemének abban, hogy hazataláljanak a sötétben. Erre emlékezve faragnak sokan töklámpást ilyenkor és teszik ki a házak elé. 

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek, és mivel beköltözhetnek az élőkbe, az élők félelmükben különféle álcázó maskarákat öltenek, mert ezzel akarják becsapni és összezavarni a holtak szellemeit. Innen jön tehát a jelmezes bulik hagyománya, ami már magával hozza az amerikai ünneplési szokásokat is a maga bohóságával és vidámságával. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás