Aki szereti a dzsesszt, annak van egy jó hírünk!

Kezdetét veszi az idei dzsesszfesztivál a fővárosban. Városszerte lesznek koncertek köztereken, klubokban és koncerttermekben, ahol Grammy-díjas legendák is fellépnek majd.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.11.06.
Budapest libabőr fesztivál koncert

Indul a Jazzfest Budapest

November 6. és 9. között ismét a dzsesszé lesz a főszerep Budapesten. A dzsesszfesztivál városszerte zajlik majd koncerttermekben, klubokban, köztereken. A Jazzfest Budapesten olyan legendák lépnek fel, mint a Grammy-díjas Richard Bona, Snétberger Ferenc, aki idei egyetlen budapesti koncertjét adja, az utánozhatatlan hangú Patricia Barber, és nyolc év után ismét Budapesten hallhatjuk Steve Gaddet is. A részletes program itt található.

jazz, zene, szaxofon, zenekar, buli
Grammy-díjas legendák lépnek fel a fővárosban – Fotó: Tsuguliev / Shutterstock

Esős, szeles idő lesz ma

A köpönyeg.hu előrejelzései szerint a hétfő reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős időre van kilátás. A maximum 15 fok körül várható. A fővárosban reggel 9 fok lesz, majd melegedni kezd az idő, amit 13 km/h szél kísér majd. A lehulló csapadék mennyisége várhatóan 2 mm körül alakul majd.

A háborúk miatti természetkárosításra hívja fel a figyelmet az ENSZ

2001-ben az ENSZ közgyűlése november 6-át „A környezet háború és fegyveres konfliktus során történő kifosztásának megelőzéséért vívott küzdelem” nemzetközi napjává nyilvánította. A céljuk felhívni a figyelmet arra, hogy egy fegyveres konfliktus milyen mértékben károsítja az ökoszisztémát és a természeti erőforrásokat – gyakran átnyúlva országhatárokon és generációkon. Szintén ekkor hívták életre az Egyesült Nemzetek Millenniumi Nyilatkozatát, ami hangsúlyozza közös környezetünk megvédésének szükségességét.

Ma lenne 209 éves a szaxofon feltalálója

1814. 11. 06-án született Antoine-Joseph Sax belga hangszertervező és zenész, aki feltalálta a szaxofont. A zenész fuvolán és klarinéton játszott, mielőtt megépítette saját hangszerét. Apja Charles-Joseph Sax szintén hangszertervező volt, aki számos változtatást vezetett be a kürt felépítésében. Iskoláit Brüsszelben végezte, majd ezután új eszközök tervezésével kezdett kísérletezgetni, melynek eredményeként megszületett a szaxofon.

A nehézipar megteremtője is 209 éves lenne ma

Saxszal egy napon, 1814. november 6-án született Ganz Ábrahám feltaláló, vasöntőmester gyáriparos is, aki a magyar nehézipar egyik megteremtője volt. Ganz első kis műhelyét 1844-ben nyitotta meg Budán. Üzemében öntöttvas tárgyakat készített, és nagy szorgalommal lassanként tekintélyt vívott ki magának. A Lánchíd vastartóit már ő készítette. 1854-ben újabb fordulóponthoz érkezett üzeme: saját fejlesztése eredményeként kéregöntésű vasúti kerekeket kezdett gyártani. Eljárását szabadalmaztatta, és kerekeivel európai hírnevet szerzett. Ganz Ábrahám végül öngyilkos lett, de a Ganz-vállalatok máig megőrizték a nevét. Első műhelyének helyén jött létre az Öntödei Múzeum.

Itt lehet vért adni a fővárosban – Fotó: Lang Róbert

Itt lehet vért adni a fővárosban

Az ország számos pontján, így Budapesten is több, egész pontosan három helyszínen lehet vért a mai napon:

  • 07:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben,
  • 12:00–17:30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén,
  • 12:00–18:00 óra között pedig a Duna Plaza I. emeletén a Posta mellett.

További budapesti és országos helyszíneket ezen az oldalon lehet találni.

Aki szereti a libát, azt várja a Libabőr Fesztivál

Több helyszínen, november 6–12. között rendezik meg idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal a Libabőr Fesztivált. Szerte az országban készülnek különleges ajánlatokkal a résztvevő borászatok, szálláshelyek és éttermek, hogy idén együtt ünnepelhessük az újbort és az új évjáratot a Márton-napi héten! Az esemény leírása szerint libaságok, borkóstolók és élő zenés estek várják az érdeklődőket minden mennyiségben az év egyik legizgalmasabb gasztrofesztiválján. A további részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

Aki elkerülné Budapestet, ezen a szakaszon számítson dugóra

Hídszigetelési munkálatok miatt szakaszos sávzárás várható 2023. november 6-án, hétfő reggeltől az M0-s autóút Dunakeszi csomópont környezetében, a 11-es főúti csomópont irányába vezető pályaoldalon. Várhatóan november közepéig az M0 72+700 km szelvényénél a belső forgalmi sávot, majd a külső forgalmi sávot zárják le a szakemberek. A beavatkozás teljes idejére a főpályán két sávon, sávelhúzással haladhat a forgalom. A térségben 60 kilométer/h-s sebességkorlátozásra számíthatnak a közlekedők – írja az utinform.hu.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás