Ingyenes, egyszerű és minden 65 év feletti magyarnak segítséget nyújt





Nemrég indította el a magyar kormány a Gondosóra programot és már csaknem 250 ezer idős ember csatlakozott. Mit is jelent ez?



Megosztás
Szerző: Z. H.
Létrehozva: 2023.10.24.
Gondosóra program segítségkérés

Magyarországon nagyon sok idős ember él egyedül. Nekik hivatott segíteni az az Európában egyedülálló program, melyet Magyarország kormánya indított el még 2022 márciusában egy igényfelméréssel. Mi is ez a Gondosóra program?

A Gondosóra program minden magyarországi lakóhellyel rendelkező, 65 éven felüli magyar állampolgárnak ingyenesen adja az otthonlét biztonságát 

– mondta a Metropolnak dr. Juhász Roland.

Dr. Juhász Roland Fotó: Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft.

A Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója, egyben a program vezetője hangsúlyozta, hogy nemcsak hirtelen fellépő egészségügyi probléma esetén, hanem adott esetben különféle élethelyzetek problémái esetén segítségkérésre is alkalmas ez a kis szerkezet, amely nyakba akasztva, vagy a csuklóra felhelyezve is viselhető. Ráadásul cseppálló, így akkor sincs baj, ha éppen víz éri.

Előfordult, hogy egy idős asszonynak a tűzifát kellett volna felhasogatni, de ezt nem tudta megtenni, ezért kért segítséget. A diszpécser megkereste a falugondnokot, aki intézkedett és felaprították a néni tüzelőjét

 – emelte ki a programvezető.

Fotó: Vereczkei Benjámin

A Gondosóra regisztráció után igényelhető, a működése rendkívül egyszerű. Egy nagy gomb található rajta, ezt kell megnyomni, amikor is bejelentkezik az éjjel-nappal hívható diszpécser, aki akár mentőt is tud küldeni, ha nagy baj van. A programvezetőtől azt is megtudtuk: mindenképpen érdemes megadni egy olyan közvetlen rokon, családtag vagy barát számát, akit bármikor lehet értesíteni, ha a Gondosóra viselője kapcsolatba lép a diszpécserrel. A családtagoknak érdemes elmenteniük a telefonjukba a 061-880-6832-es számot, mert kizárólag erről a számról hívja őket a diszpécser.

Mivel az idős emberek egy része nehezen kezeli a modern technikai eszközöket, arra is ügyeltek, hogy a Gondosóra kezelése ne okozzon nehézséget senkinek.

Karbantartásra nincs szükség, a töltése pedig nagyon egyszerű. Nem is lehet elfelejteni, ugyanis a diszpécser mindig látja a töltöttségi szintet és bemondja, ha már tölteni kell az eszközt, de az oldalán lévő kis gomb segítségével is ellenőrizhető a töltöttségi állapot

 – emelte ki dr. Juhász Roland.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha egy idős ember hirtelen elesik, eszméletét veszti és nem tudja megnyomni a gombot.

„A készülék úgy lett megtervezve, hogy ezt érzékeli és riasztást küld a diszpécsernek, aki riasztja a mentőket, ha nem tud kapcsolatba lépni az idős személlyel” – mondta lapunknak a programvezető.

Ha valaki regisztrál, nagyjából 4-5 héten belül megkapja a Gondosórát, melyet a Magyar Posta csomagként szállít ki a lakcímre. Beüzemelése rendkívül egyszerű, első alkalommal hosszan meg kell nyomni a rajta lévő gombot, így bejelentkezik a diszpécser, aki mindenről tájékoztatást ad. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak maga a Gondosóra ingyenes, hanem a hozzá járó diszpécser szolgáltatás is

 – hangsúlyozta dr. Juhász Roland.





 





Ezeket olvastad már?
Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Rejtélyes tragédia: trafóházban rázta halálra az áram Pétert

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Orbán Viktor: Csak az szavaz a békére, aki a Fideszre szavaz

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Nagy napjuk lesz ma a középiskolásoknak: erről kell számot adniuk

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Mutatjuk, milyen időre kell számítani május első hétvégéjén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás