Itt lesznek forgalmirend-változások Ferenc pápa érkezése miatt!





A szentatya április 28-án reggel érkezik Magyarországra, a belvárosban és a reptér felé vezető úton is gigantikus lezárásokra számíthatunk.



Megosztás
Szerző: V.H.
Létrehozva: 2023.04.27.
Módosítva: 2023.04.28.
pápalátogatás forgalmi változás útlezárás

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki arról, hogy Budapest I., V., VI., VII., VIII., IX., XI., XII., XIV., XIX., XX. kerületeiben milyen forgalmirend-változások léptek életbe Ferenc pápa Magyarországra való látogatása kapcsán. A szentatya április 28-án, pénteken 10 órakor érkezik meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, de az előkészületek miatt több helyen változás van a közlekedésben. Az utazás megkezdése előtt érdemes megtekinteni vagy az alábbi térképen, vagy a www.police.hu-n az aktuális változásokat, több belvárosi területen és a reptéri felé vezető úton is jelentős forgalmirend-változás van érvényben. A tiltások néhány órától több napig is tarthatnak, van amelyik egészen május 10-ig. 

A parkolásra is érdemes odafigyelni, Budapest számos pontján tilos megállni: például vasárnap 18 óráig az V. kerületben az Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Honvéd utcáig, valamint a Szent István tér mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hercegprímás utcáig nem lehet megállni. Tilos megállni többek között május 3-án 20 óráig  a Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Jászai Mari tértől a Kossuth térig, illetve a Stollár Béla utca mindkét oldalán a Falk Miksa utcától a Balassi Bálint utcáig.

Azon gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak, és gépjárművüket elszállították, a 06-80-180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hogy járművüket hová szállította el az illetékes hatóság, valamint a további teendőikről. A telefonszám 2023. április 30-án 24 óráig üzemel.

A szentatya érkezése napján  április 28-án – 10 órától 11 óráig az alábbi útvonalat is lezárják: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2.–M4 autóút–M0 autóút–M5 autópálya–Nagykőrösi út–Gyáli út–Könyves Kálmán körút–Rákóczi híd– Pázmány Péter sétány–Műegyetem felső rakpart–Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Döbrentei tér–Krisztina körút–Dózsa György tér–Palota út–Dísz tér– Szent György utca–Szent György tér.

Pope Francis
Fotó: Stefano Spaziani/Northfoto

Reggeli  fagy és napsütés

A napsütés mellett megnövekszik a felhőzet, de csak a Dunántúlon alakul ki néhol gyenge zápor. Reggel néhol talaj menti fagy lehet, délutánra 15 fok köré melegszik a levegő. Már csak élénk lökések kísérik az ÉNy-i szelet a köpönyeg.hu szerint.

9 éve két pápát is szentté avattak ezen a napon

XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása (a római katolikus egyház vezetői 1958–1963, illetve 1978–2005 között) 2014. április 27-én történt. A kereszténység történetében egyedülálló, hogy két pápa szentté avatására egy időben került sor, ebben az esetben a második vatikáni zsinat köti össze a két egyházfőt: XXIII. János volt, aki elindította az egyház életét átalakító zsinatot, II. János Pál pedig az, aki azt igazában valóra váltotta.

Ma 70 éves Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc díjas magyar operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

Tokody Ilona 1953. április 27-én született Szegeden. 1971-ben lett a Zeneakadémia növendéke. 1972-ben megnyerte a Kodály-énekversenyt, a következő években a genfi, az oostendei, a pozsonyi énekversenyek, majd a budapesti Erkel-énekverseny győztese lett. 1976-tól az Operaház magánénekese és a bécsi Staatsoper állandó vendégművésze. Európa és Amerika számos nagyvárosában és operaházában vendégszerepelt. 1996-tól a Magyar Állami Operaház örökös tagja.

Tokody Ilona
Tokody Ilona operaénekes Fotó: Zih Zsolt/MTI

Izgalmas történet egy Down-szindrómás színjátszó csoportról

A Little Europe Filmfesztivál keretein belül április 27-én, este 20 órától kerül bemutatásra a Toldi moziban az Amatőrök című lengyel film, melynek középpontjában egy Down-szindrómás színészekből álló amatőr színtársulat áll, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy igazi színházban lépjenek fel. A vetítés után közönségtalálkozóra kerül sor a film alkotóival. A szívet melengető, humoros történet életre szóló leckét ad „normális” és „ép” társaknak. A film a szabadságról és az emberi méltóságról is szól, valamint arra az örök érvényű igazságra világít rá, miszerint minden egyes ember különleges.  

Lányok napja 2023

Április 27-én ismét a lányoké lesz az egész nap a Nők a Tudományban Egyesület eseményén. A változatos programokon az ország legizgalmasabb cégeinek és egyetemeinek műhelytitkaiba leshetnek bele a felső tagozatos általános iskolás vagy középiskolás lányok, menő irodákat, gyárakat, kutatólaborokat, egyetemeket látogathatnak meg, és testközelből ismerkedhetnek meg különböző szakmákkal. 

Girls,Having,Fun,At,Home,,Laughing.
Fotó: Liderina/Shutterstock

Szezonnyitó koncert és táncház a Budapest Parkban

A Park 12. évadának nyitónapi bulija az Aurevoir koncertjével kezdődik 18 órakor, majd 22 órától táncház veszi kezdetét a csillagos ég alatt, Berecz Istvánnal és a Fonó zenekarral.





 





Ezeket olvastad már?
Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Tragikus hírt kaptunk: meghalt a Széchenyi-díjas kutató

Tragikus hírt kaptunk: meghalt a Széchenyi-díjas kutató

Orbán Viktor: Isten éltesse az anyukákat!

Orbán Viktor: Isten éltesse az anyukákat!

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

Eddig tart a nyárias meleg, az egész országot elmossa az eső

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás