„Volt egy ilyen fickó, aki tökösen beleállt a dologba” – nézd meg a videót a Hadik Andrást alakító Trill Zsolttal és az előzetest!





Kalandfilm Hadik Andrásról, egy XVIII. századi tökös fickóról – már a mozikban!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2023.03.09.
Módosítva: 2023.03.09.
Hadik

Március 9-től a mozikban a Berlint elfoglaló huszárok, akik Hadik András vezetésével Mária Terézia parancsára hajtják végre a történelem egyik legmerészebb hadicsínyét. A két főszereplő: a Hadikot megtestesítő Trill Zsolt és Mária Terézia királynői bőrébe bújt Horváth Lili a filmről.

Hadik/Trill Berlin bevételének tervét mutatja  Takács Gergely

A Hadik-történet azért fontos, mert volt egy ilyen fickó, akit Mária Terézia megkér valamire, és ő nem hátrál meg, hanem tökösen beleáll a dologba, aztán végigcsinálja. Elmegy Berlinig, megsarcolja Berlint, és visszajönnek. Ezzel a tettével hatással van arra az egész történelmi időszakra. Hadik András ezenkívül egy csomó más dologgal foglalkozott, és majdnem mindenben végtelenül sikeres fickó volt. Ő lesz majd a Monarchiának az akkori hadügyminisztere is. Magyarként példa előttünk, hogy sok mindent el lehet érni” – válaszolta kérdésünkre a film főhősét, Hadik Andrást megformáló Trill Zsolt

A Várkonyi-filmek mintájára készült kalandfilmben a XVIII. század uralkodóját, az osztrák, a cseh és a magyar trónt negyven éven át birtokló Mária Teréziát Horváth Lili alakítja. 

Mária Terézia szerepében Horváth Lili  Fotó: Takács Gergely

„Hihetetlen időutazás volt számomra a Hadik forgatása. A keszthelyi kastélyban rögzítettük a jeleneteimet meseszép környezetben, fenséges külsőt kölcsönző kosztümökben, szoros fűzőbe kötve, kipúderezve, paróka alatt valóban úgy éreztem magam, mint egy királynő. A hiteles szerepformálás ugyanakkor komoly koncentrációt, fegyelmezettséget igényelt, ahol az összes pillantásnak, gesztusnak jelentősége volt.” – A színésznő hozzátette: tökéletesen tudott azonosulni a karakterével. Szerinte Mária Terézia, korát megelőzve, a XXI. századi nőtípust testesítette meg a maga idejében, aki anya volt, uralkodó és ezek mellett rengeteg mással is foglalkozott. 

A szászok is a magyar huszárokkal tartottak Fotó: Takács Gergely

Ott voltam a huszárokkal

Juhász Anna irodalomtörténész, a Juhász Anna Irodalmi Szalon megálmodója és háziasszonya, aki Frici&Aranka címen maga is készített filmet is megosztotta gondolatait a játékfilmről.

„Tiszta szívvel ajánlom a filmet, csodálatos munka, és 100%-ban teljesült a rendező célja: legyen a film egy nagy vágta. Tele szenvedéllyel, erővel, nagyon jó színészi játékok, két órára nem néző voltam, hanem ott voltam a huszárokkal, éreztem a döntéseket, az összetartást, beavatódtam a hangokkal... Gratulálok” (Facebook/Juhász Anna) 

Igaz történet

1757-ben Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba.

Hajrá, huszárok, utánam, előre! Fotó: Takács Gergely

Szereplők

Horváth Lili és Trill Zsolt mellett a további szerepeket Molnár Áron, Szalma Tamás, Szabó Győző, László Zsolt, Julia Jukobowska, valamint Sághy Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Lábodi Ádám, Forgács Péter, Sztárok Andrea, Hirtling István, Mucsi Zoltán, illetve Tordy Géza, Körtvélyessy Zsolt, Kovács Lajos és Derzsi János alakítják.

 

Alkotók

A Hadik a Nemzeti Filmintézet támogatásával a B&L Line gyártásában készült, producere Nagy Endre. Rendezője Szikora János, technikai rendezője Dyga Zsombor, akciórendezője Gulyás Kiss Zoltán. A film operatőre Győri Márk. A Hadik március 9-től látható a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás