Sokan hazaviszik inkább az urnát, mert durván megemelték a budapesti temetkezési díjakat – Videó!

17 százalékkal nőttek a temetői hatósági díjak, ezért sokan hazaviszik inkább az urnát: januártól emelt árakon helyezhetik végső nyugalomra elhunyt szeretteiket a budapestiek.Megosztás
Szerző: A. P.
Létrehozva: 2023.01.29.
Módosítva: 2023.01.29.
temetkezés Karácsony Gergely Budapest

Mindenki tudja, hol szeretne nyugodni: ahogy egy asszony mondta a Farkasréti temetőben, „ez nem olyan, mint amikor szupermarketet választ az ember”... A Fővárosi Közgyűlés decemberi döntésének értelmében 

január 1-jével egységesen körülbelül 17 százalékkal emelkedtek a temetői hatósági díjak, 

ám mivel a temetői díjak két tételből állnak össze, a hatósági ár 17 százalékos emelése egy átlagos hamvasztásos temetés költségét összességében 4,57 százalékkal emeli, míg az átlagos koporsós temetését 7,83 százalékkal. 

Miért fizetünk és kinek?                                                                                                                           

A temetési költség három részösszegből adódik össze: ha kórházban hal meg az illető, avagy beviszik boncolásra, először a kórházban kell kifizetni a hűtési és előkészítési költséget; a temetők szolgáltatása Budapesten hatósági áras, melynek díjszabását jórészt a Fővárosi Közgyűlés fogadja el, és amit drasztikusan emeltek januártól. A hagyományos koporsós temetéssel szemben egyre többen választják a hamvasztást, sőt sokan hazaviszik az urnát, hogy annak elhelyezéséért se kelljen kifizetni a tetemes költséget. A szakember szerint a fővárosiak mintegy 90 százaléka részesíti előnyben az urnás temetést. 

Íme videónk a témáról:

Míg a temetői árakról a Fővárosi Közgyűlés dönt, a szabadáras szolgáltatásokat a piac szabályozza, ahol jellemzően nagy a konkurencia.  

Éppen ezért a lakosság ma már az árak alapján is differenciál, vagyis az interneten maga tájékozódik a Temetkezési Zrt., valamint a magánvállalkozások díjait illetően

– mondta el a Temetkezési Unió Kft. ügyvezetője, dr. Balogh Árpád. Azt tapasztalják, hogy az idősek közül sokan a saját kezükbe veszik az ügyet, és hogy megkíméljék szeretteiket a várható költségektől, maguk megváltják leendő sírhelyüket.

A Farkasréti temető egyik kriptája (Fotó: Metropol)

Az energiaválság is megjelenik a temetkezési árakban: nemcsak az áram, de az urnák, a koporsók, a hamvasztás ára is nőtt, sőt az üzemanyagár emelkedése miatt a halottszállítási költségek is megemelkedtek. A budapesti hivatalos árakat itt találja.

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás