Brüsszeli korrupció: Eva Kaili vissza akar térni a politikai életbe, nem adja vissza a mandátumát

Ügyvédei jogi offenzívát indítottak a belga hatóságok ellen. Eva Kaili, az Európai Parlament korrupciós botrányba keveredett baloldali alelnöke hivatalos levélben közölte, hogy nem adja vissza a mandátumát, vagyis folytatni kívánja politikai pályafutását.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.24.
Módosítva: 2023.01.24.
eva kaili Brüsszeli korrupció

Eva Kaili görög ügyvédei a nyilatkozattal egyidőben jogi offenzívát indítottak a belga hatóságok ellen, hogy ügyfelük minél előbb szabadlábra kerülve visszatérhessen a szocialista képviselők közé.

Eva Kaili a Magyarországot támadó brüsszeli politikai egyik vezére

A hír sokakban váltott ki értetlenséget és megdöbbenést. Az ügyvédek nyilatkozatai azt is bizonyítják, hogy a baloldali politikus taktikát váltott és politikai bűntársai megvádolásával próbál szabadlábra kerülni. A letartóztatott baloldali politikus jogi képviselőinek legfrissebb megszólalása egyértelműen bizonyítja, hogy Kaili első számú bűntársára, az olasz Panzerira kívánjak hárítani az összes felelősséget.
Mihalisz Dimitrakopulosz, a bebörtönzött EP-képviselő ügyvédi csapatának vezetője azt nyilatkozta a görög MEGA kereskedelmi televízió esti hírműsorában, hogy Eva Kailit kizárólag csak azért tartják fogva mert Pier Antonio Panzeri korábbi olasz EP-képviselő hamisan tanúzott ellene.
 

Kaili sztárügyvédje jogi offenzívát indított


A sztárügyvéd szó szerint ezt mondta:

„Panzeri a legmegbízhatatlanabb ember ebben az ügyben. Hogy megmentse a lányát és a feleségét, bármit hajlandó aláírni, amit eléraknak. A minél enyhébb büntetés reményében az sem érdekli, ha ártatlanok ellen kell vallania.”

Külön kiemelte, szerinte ez a belga hatóságok számára is egyértelmű kell, hogy legyen. Ők azonban húzzák az időt, mert mindenkitől beismerő vallomásokat igyekeznek kicsikarni.

Az ügyvédek egyúttal a belga hatóságok módszeres megvádolásával is próbálkoznak, az emberi jogok szerintük példátlan megsértésére hivatkozva.
Miután a belga ügyészség múlt héten további hat hétre elrendelte Kaili előzetes letartóztatását, ügyvédei kijelentették: a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenki ellen pert fognak indítani Kaili fogva tartási körülményei miatt. Sőt ennél is tovább mentek. Szerintük a korrupcióval vádolt politikust a belga hatóságok „középkori, és inkvizíció-szerű módszerekkel megkínozták” annak érdekében, hogy beismerő vallomást csikarjanak ki tőle. 
Mindezt erősen megkérdőjelezhető érvekkel támasztották alá. Kifogásolták, hogy amikor Eva Kailit a múlt héten újabb meghallgatásra szállították a belga főügyészségre,  „csak azért, hogy megtörjék” egy rendőrségi magánzárkában  16 órán át várakoztatták, sőt szerintük „módszeresen megkínozták”. Többek közt elvették tőle a kabátját, és többszöri kérése ellenére sem adtak neki egy második takarót, pedig a cellában 20 fok alatti volt a hőmérséklet. Emellett a lámpát sem kapcsolták le éjszakára a zárkában, így Kailinek esélye sem volt pihenni a vallomástétel előtt.

„Vannak ENSZ-egyezmények, melyek szerint az alvásmegvonás kínzásnak minősül. A hideg szintén egy kínzási módszernek számít, amely a középkorban bevett gyakorlat volt, de úgy tűnik, hogy egyes országokban még a napjainkban is alkalmazzák.”

-fogalmazott Belgiumra utalva Dimitrakopulosz, aki nyomatékosan leszögezte, hogy ezek a gyalázatos módszerek teljesen hiábavalók, Kaili ugyanis ártatlan, így nincs mit bevallania.

Ügyvédei kijelentették: a nyomozóktól kezdve a börtönőrökön át egészen az ügyészekig, mindenki ellen büntetőpert fognak kezdeményezni Kaili fogva tartási körülményei miatt.
Belga hírelemzők szerint a bukott politikus nyilvánvalóan azért is próbál minél előbb szabadulni, hogy több tucat bűntársával összebeszélhessen, illetve, hogy a még feltáratlan nyomokat eltüntethesse. Szerintük a hatóságok nagy hibát követnének el, ha engednének az ügyvédek nyomásának.

 

 

 

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás