RETRO RÁDIÓ

Luxusbörtönben tartják fogva a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottját





Ha a bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolt Eva Kaili múzeumba szeretne menni, akkor ezt minden további nélkül megteheti a Brüsszel külvárosában található Haren ”luxus-börtönfaluban”…



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.12.
Módosítva: 2023.01.12.
Brüsszeli korrupció

Tavaly december elején robbant a hír, hogy egy szerteágazó korrupciós botrány kapcsán a belga hatóságok letartóztatták az Európai Parlament szociáldemokrata alelnökét, Eva Kailit és több társát, miután a nyomozók a lakásaikban tartott házkutatás során több 1,5 millió euró készpénzt találtak bőröndökbe rejtve.

Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottja (Fotó: AFP)
 


Kaili titokzatos áthelyezése

December 9-i letartóztatása után Kailit először a Brüsszel belvárosában található Saint-Gilles börtönbe vitték, majd felsőbb utasításra innen átszállították (24 órán belül) a Haren büntetés végrehajtási intézetbe, ahol jelenleg is raboskodik. A baloldali EP-képviselő áthelyezésére nem adtak hivatalos magyarázatot a hatóságok, azonban a helyi sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint erre a politikus kényelmi igényei miatt került sor. A belga börtönökhöz viszonyítva ugyanis a Haren inkább hasonlít egy „zárt panzióra”, ahol külön részleget tartanak fent az olyan „kényeztetett”politikusbűnözőknek, mint Kaili.

A korrupcióval vádolt Eva Kaili ebben a brüsszeli luxusbörtönben ”raboskodik”

Saját tévé és zuhanyzó a cellákban

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabok pedig novemberben kerültek itt elhelyezésre – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.
A Haren több tucat épületből áll és 15 hektáron terül el, ezért a helyi sajtóban gyakran csak „luxus börtönfaluként” szoktak hivatkozni rá. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet” biztosítsa a bentlakóknak. Tervező hivatkoztak arra, hogy az itt raboskodók „jól érezzék magukat” és a lehető „legpozitívabb benyomások érjék őket”, valamint, hogy „elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt”.
Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt, a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A cellák saját tévével, hűtővel és zuhanykabinnal vannak felszerelve
 

Teljes szabadság az épületen belül

A közösségi terek szintén a „humanizmus” jegyében lettek kialakítva. A börtönkomplexum mértani középpontjában például egy harangtorony áll, körülötte hatalmas kertekkel, sétálóövezettel és kültéri konditermekkel. Ezzel a térrendezéssel azt szerették volna elérni, hogy a rabok ne börtönben érezzék magukat, hanem egy kistelepülésen, amit éppenséggel most nem hagyhatnak el. 
A kiszolgáló épületekben helyet kaptak relaxációs zónák, szociális műhelyek, sportpályák, játszós és terápiás szobák és egy könyvtár. Sőt, kialakításra került egy folyamatosan változó tárlatokat jelentkező múzeum(!) is, melyet bármikor meglátogathatnak a rabok.

Több sportcsarnokot is igénybe vehetnek a mozogni vágyó rabok
 

A fogvatartottak ráadásul bizonyos jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy „továbbra is gyakorolhassák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a kedélyállapotukat”.
„Itt az iskolába vagy dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat, és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is” – olvasható a börtönt tervező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során. 

A közösségi terekben pingpong- és csocsó asztal várja a fogva tartottakat
 

Kaili nem elégedett a luxusbörtönnel

Hiába a humánus kialakítás, és a minden jóval felszelt luxuscellák, Eva Kaili a sztárügyvédein keresztül a napokban azt nyilatkozta a görög sajtónak, hogy a fogva tartási körülményei „kínzással” érnek fel. A szocialista politikus kegyetlennek nevezte, hogy a bebörtönzésének kezdetet óta először január 6-án láthatta a kétéves kislányát.

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

Húsz éve a húsimádókért dolgozik Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzeme - Videó!

Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Igazi rekorder lett hajléktalan Feri - ide pakolja ruháit és cipőit a Corvin-köznél élő férfi - Fotók

Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

Mennyből a pokolba: több millió forintot bukott egy házaspár

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás