Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!





Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak választ.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.01.
fontos információk

2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve tart a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlálást a Központi Statisztikai Hivatal. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a népszámlálásról. A népszámlálást hazánkban 10 évente tartanak. A koronavírus miatt azonban a tavaly esedékes felmérést áttették 2022-re. Magyarországon legutóbb 2011-ben tartottak nép- és lakásszámlálást.

Forrás: KSH

A népszámlálás során:

  • Október 1. és 16. között online vehetünk részt,
  • október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet,
  • november 21. és 28. között már csak az adott település jegyzőjénél tehetnek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik mindezt november 20-ig ezt nem tették meg.
  • Mit kell tudni a felkérőlevélről?

    A levél nem névre szól, de tartalmazza a népszámlálásról szóló hasznos információkat, valamint egy 12 jegyű belépési kódot is. Háztartásonként egy levél érkezett, amin rajta van egy QR-kód, amely a népszámlálás hivatalos oldalára irányít. A kód begépelését követően tölthető ki a lakáskérdőív, valamint a személyi kérdőív, amelyből annyit kell kitölteni, ahányan a lakásban laknak. Akinek nem érkezett meg a postai levele, az a jegyzőtől igényelhet új kódot.

    Erre van szükség az online kitöltéshez

    Az elektronikus kitöltéshez szükségünk lesz a KSH által postán küldött felkérőlevélben található kódra. Ezt a levelet már mindenkinek meg kellett kapnia. Az online válaszadást a www.nepszamlalas2022.hu oldalon tehetjük meg a „Kitöltöm most!” gombra kattintva küldhetjük el.

    Dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke Forrás: KSH

    Válaszolni kötelező

    Mivel összeírásra kerül az ország területén lévő minden lakás, lakott üdülő, üresen álló lakás és a háztartásban élő valamennyi személy, ezért muszáj válaszolni:

  • a személyes jellegű kérdésekre,
  • a lakásadatokra kérdező pontokra.
  • Bírság jár a hamis adatokért

    A népszámláláskor csak valós információkat szabad megadni! A törvény szerint közigazgatási bírsággal is sújtható az, aki valótlan adatokat diktál be. A pénzbüntetés összege 200 000 forint is lehet.

    Mindenki ugyanazokat a kérdéseket kapja?

    Nem. Az elektronikus kérdőív életkor alapján változik. Így értelemszerűen egy csecsemő esetében nem kérdezik meg az iskolai végzettséget vagy a családi állapotot.

    A Központi Statisztikai Hivatal épülete Forrás: KSH

    Mióta tartanak népszámlálást Magyarországon?

    Magyarországon az első mai értelemben vett – teljes körű népességösszeírást Mária Terézia rendelte el 1777-ben. A királynő 1780-ban bekövetkezett halála miatt fiára, II. Józsefre maradt a számlálás kivitelezése és 1784 és 1787 között folytatták le – áll az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában. A magyar népszámlálások történetében 2 különösen fontos összeírást tartunk számon: az 1910-eset, ami az utolsó volt a történelmi Magyarország területén, illetve az 1920-asat, ahol először vették számba az első világháború emberi és anyagi pusztítását, Trianon veszteségeit.

    Nyerni is lehet a kitöltéssel!

    Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési időszak alatt naponta 5 db 100 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki a kitöltők között.

    Így alakult a népesség szám az előző népszámlálásokon

  • 1990: 10 374 823
  • 2001: 10 198 315
  • 2011: 9 937 628




  • Ezeket olvastad már?
    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás