RETRO RÁDIÓ

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak választ.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.01.
fontos információk

2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve tart a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlálást a Központi Statisztikai Hivatal. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a népszámlálásról. A népszámlálást hazánkban 10 évente tartanak. A koronavírus miatt azonban a tavaly esedékes felmérést áttették 2022-re. Magyarországon legutóbb 2011-ben tartottak nép- és lakásszámlálást.

Forrás: KSH

A népszámlálás során:

 • Október 1. és 16. között online vehetünk részt,
 • október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet,
 • november 21. és 28. között már csak az adott település jegyzőjénél tehetnek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik mindezt november 20-ig ezt nem tették meg.
 • Mit kell tudni a felkérőlevélről?

  A levél nem névre szól, de tartalmazza a népszámlálásról szóló hasznos információkat, valamint egy 12 jegyű belépési kódot is. Háztartásonként egy levél érkezett, amin rajta van egy QR-kód, amely a népszámlálás hivatalos oldalára irányít. A kód begépelését követően tölthető ki a lakáskérdőív, valamint a személyi kérdőív, amelyből annyit kell kitölteni, ahányan a lakásban laknak. Akinek nem érkezett meg a postai levele, az a jegyzőtől igényelhet új kódot.

  Erre van szükség az online kitöltéshez

  Az elektronikus kitöltéshez szükségünk lesz a KSH által postán küldött felkérőlevélben található kódra. Ezt a levelet már mindenkinek meg kellett kapnia. Az online válaszadást a www.nepszamlalas2022.hu oldalon tehetjük meg a „Kitöltöm most!” gombra kattintva küldhetjük el.

  Dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke Forrás: KSH

  Válaszolni kötelező

  Mivel összeírásra kerül az ország területén lévő minden lakás, lakott üdülő, üresen álló lakás és a háztartásban élő valamennyi személy, ezért muszáj válaszolni:

 • a személyes jellegű kérdésekre,
 • a lakásadatokra kérdező pontokra.
 • Bírság jár a hamis adatokért

  A népszámláláskor csak valós információkat szabad megadni! A törvény szerint közigazgatási bírsággal is sújtható az, aki valótlan adatokat diktál be. A pénzbüntetés összege 200 000 forint is lehet.

  Mindenki ugyanazokat a kérdéseket kapja?

  Nem. Az elektronikus kérdőív életkor alapján változik. Így értelemszerűen egy csecsemő esetében nem kérdezik meg az iskolai végzettséget vagy a családi állapotot.

  A Központi Statisztikai Hivatal épülete Forrás: KSH

  Mióta tartanak népszámlálást Magyarországon?

  Magyarországon az első mai értelemben vett – teljes körű népességösszeírást Mária Terézia rendelte el 1777-ben. A királynő 1780-ban bekövetkezett halála miatt fiára, II. Józsefre maradt a számlálás kivitelezése és 1784 és 1787 között folytatták le – áll az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában. A magyar népszámlálások történetében 2 különösen fontos összeírást tartunk számon: az 1910-eset, ami az utolsó volt a történelmi Magyarország területén, illetve az 1920-asat, ahol először vették számba az első világháború emberi és anyagi pusztítását, Trianon veszteségeit.

  Nyerni is lehet a kitöltéssel!

  Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési időszak alatt naponta 5 db 100 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki a kitöltők között.

  Így alakult a népesség szám az előző népszámlálásokon

 • 1990: 10 374 823
 • 2001: 10 198 315
 • 2011: 9 937 628
 • Ezeket olvastad már?
  Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért

  Emlékszel még Bélára, mindenki kedvenc magyar sztárkutyájára? Megható összefogás az emlékéért

  Visszatér a csapadékos idő: még hó is eshet ma

  Visszatér a csapadékos idő: még hó is eshet ma

  Letartóztatása napjáig hordta a nadrágövet, amellyel megfojtotta a kislányt

  Letartóztatása napjáig hordta a nadrágövet, amellyel megfojtotta a kislányt

  Az ország legnagyobb karácsonyfájává változott a Megyeri híd – videó

  Az ország legnagyobb karácsonyfájává változott a Megyeri híd – videó

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél-feliratkozás