RETRO RÁDIÓ

Metropol kisokos! Így kereshetünk a pedofil-nyilvántartó rendszerben





Február 1-jétől a gyermeket nevelők számára hozzáférhető lesz a pedofil bűnözők nyilvántartása. A Metropol összeszedte a tudnivalókat ezzel kapcsolatban.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.03.
fontos információk

Már kereshetünk a pedofil-nyilvántartó rendszerben

Már lehetőségük van a szülőknek, hogy ellenőrizhessék, hogy a gyermekeikkel kapcsolatba kerülők voltak-e korábban elítélve pedofil bűncselekmény miatt.

Óriási előrelépést jelentett a kiskorúak védelme terén a tavaly júniusban elfogadott gyermekvédelmi törvény. A törvénycsomag előírta, hogy a szülők számára részben megismerhető legyen a pedofil bűnözők nyilvántartása. Így kiderülhet, hogy a gyermekeikkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyt a bíróság jogerősen elítélte-e pedofil bűncselekmény miatt, vagy sem. A Metropol összeszedte a tudnivalókat: ki használhatja, hogyan és mire használhatja, illetve mit tudhat meg a nyilvántartásból.

Hogyan működik a nyilvántartás?

A nyilvántartásba az Ügyfélkapunkon keresztül tudunk belépni, ahol az általunk ellenőrizni kívánt személy nevének a beírásával tudhatjuk meg, szerepel-e a bűnügyi nyilvántartás ezen részében, és ha igen, milyen bűncselekmény miatt ítélték el. A belépéshez ügyfélkapu-regisztráció, telefonos azonosítási szolgáltatás igénybevételére jogosító regisztráció vagy eSzemélyi okmány, illetve videós azonosításra jogosító regisztráció szükséges.

A lista hozzáféréséhez ki kell tölteni az adatokat és nyilatkozni kell, hogy miért fontos számodra a hozzáférés /Fotó: magyarorszag.hu

Ki kereshet a nyilvántartásban?

A felületet csak gyerek hozzátartozója, vagy gyerek nevelését, felügyeletét, gondozását ellátó nagykorú használhatja.

Hol érem el a nyilvántartást?

A magyarorszag.hu weboldalon elérhető internetes Ügyfélkapunkba belépve rá kell kattintani a Család, majd pedig a Gyermekvédelem menüpontokra. Ezután kattintsunk a „A gyermekeket sértő nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatok megismerhetővé tétele” menüpontra.

Hogy működik a kereső?

  • A személyazonosítás után el kell fogadni az adatkezelésre vonatkozó kötelezettségeket.
  • Ezután egy nyilatkozatot kell tenni: meg kell adni, mi a célja annak, hogy kíváncsi vagyok az adatokra.
  • A keresőben meg kell adni az ellenőrizni kívánt személy családi és utónevét.
  • Mit tudhatok meg a keresett személyről?

    Találat esetén a felületen láthatóvá válik a bűncselekményért jogerősen elítélt személy családi és utóneve, valamint a születési éve. A lakcíméből (vagy lakcímeiből) a település neve, a főváros esetén a kerület is, továbbá a legutoljára róla szemből készített arckép. Szintén láthatóvá válik a jogerős bírósági döntésben szereplő bűncselekmény megnevezése, minősítése, elkövetésének ideje, a döntés jogerőre emelkedésének napja, a külföldi ítélet elismerése, megfeleltetése esetén pedig a külföldi bíróság által hozott határozat jogerőre emelkedésének a napja. Ha a megadott név alapján több találat is megjelenik, csak a fényképek alapján kiválasztott egyetlen személy további adatait ismerhetem meg.

    Felfedhetem-e a megismert bűnelkövető kilétét?

    Nem, illetve csak különleges esetben. Az adatokat köteles vagyok bizalmasan kezelni, kizárólag a gyermek védelmében használhatom fel, vagy tehetem harmadik személy számára is megismerhetővé. Tilos a megismert adatokat nyilvánosságra hozni, azokról képernyőfotót, egyéb másolatot, kivonatot vagy összefoglalót készíteni, tilos azokat sokszorosítani, nyilvántartásba rendezni vagy adatbázisba foglalni. A fényképeket olyan vízjelezéssel látták el, amelyből kiolvasható az adatigénylő neve, és az adatigénylés időpontja.

    Használhatom-e az oldalt puszta kíváncsiskodásra?

    Nem. A felületen megismert adatok jogellenes megismerése, felhasználása különleges személyes adattal való visszaélés, és ez két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

    Szigorúan védi a kiskorúakat a gyermekvédelmi törvény

    Zéró toleranciát hirdetett tavaly májusban a kormány a pedofil bűnelkövetőkkel szemben, és ezzel párhuzamosan a fiatalkorúak széles körű védelmét tűzték ki célul. A gyermekvédelmi törvényjavaslatot az Országgyűlés június 19-én 157 igen és 1 nem szavazattal elfogadta. Az MSZP, az LMP, a DK és Párbeszéd nem vett részt a szavazáson. A törvénycsomag tartalmazza a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartást, a pedofilok kitiltását egyes munkahelyekről, súlyosbította gyermekmolesztálás büntetését, új minősített eseteket vezetett be, és rendelkezett arról, hogy bizonyos pedofil bűncselekmények soha nem évülnek el, illetve kitolódik az elévülés kezdete. Ezen kívül most már nem lehet enyhe büntetéssel és minősített esetekben feltételes szabadságra bocsátással megúszni az ilyen bűncselekményeket. Az elfogadott törvény kiegészült azzal, hogy az iskolai szexuális felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére.

    „Aki gyermekpornográf tartalmat készít, terjeszt vagy használ fel, az a magyar jog szerinti legrosszabbra készüljön„ – írta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a törvénycsomag benyújtásakor. - „Minősített esetekben a pedofilok tette egyenértékű lesz az emberrablással vagy emberöléssel… Erre sújt le a szigorító javaslat, a jelenleg kiszabható büntetéseket megduplázzuk.”

    Kocsis Máté a gyermekvédelem egyik legnagyobb élharcosa jelentette be a nyilvántartás elindulását /Fotó: Dömötör Csaba/Nemzeti Sport

    Az EU is keményebben lépne fel a pedofilok ellen

    Az Európai Uniónak különleges központot kell létrehoznia a gyermekbántalmazás megelőzése és az azzal szembeni fellépés érdekében, ami javítana a hatósági fellépésen és segítséget nyújtana az áldozatoknak – mondta Ylva Johansson, az Európai Unió belügyi biztosa. „A gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazás ellen kulcsfontosságú az együttműködés mind Európában, mind globálisan„ – tette hozzá a biztos, aki szerint különösen nagy felelősség terheli a nagy technológiai cégeket. Ezeknek a cégeknek többet kellene tennie a gyermekeket ért szexuális bántalmazás ellen, és ennek érdekében törvényjavaslatot is be fog nyújtani” – írja a Deutsche Welle. Az internetszolgáltatók és a közösségi média cégek 2020-ban 22 millió esetben jeleztek problémás tartalmakat, ami jóval több mint a 2019-es 17 millió. A jelentések 99 százaléka mindössze öt cégtől érkezett, közülük is kiemelkedik a Facebook, mely az esetek 95 százalékáért felel. A biztos által benyújtani tervezett javaslat elvárná a cégektől ezen tartalmak felderítését, jelentését és eltávolítását, és a jövőben az önkéntes jelentések már nem lennének elegendők. Johansson szerint erre azért is szükség van, mert a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak egyre jobban terjed az Unióban.

     





    Ezeket olvastad már?
    Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

    Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

    Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

    Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

    Brutális erővel csap le ránk a tél

    Brutális erővel csap le ránk a tél

     Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

    Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás