RETRO RÁDIÓ

Rettegnek a hétvégén csaknem leégett kőbányai rémház lakói a rosszarcú beköltözők miatt - Fotók!

Elképesztő állapotok uralkodnak a Kőbányai út 22. számú épületében, mióta Karácsony Gergely és Pikó András beköltöztette a hajléktalanokat. A főváros kezelésében lévő épületben mocsok és rendszeres randalírozás keseríti meg a régebb óta ott lakók életét. Most hétvégén kigyulladt egy lakás, és csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.10.26. 06:20
VIII. kerület bűntanya

A Kőbányai úti „rémházban” a lakások nagy része szociális bérlakás lett, amit potom pénzért bérelhetnek azok, akiknek nem telne rendes albérletre. Ezenkívül kinevezték „speciális éjjeli menedékhelynek” is hajléktalanok számára. A régi lakók arról panaszkodnak, hogy a folyosókon azóta hatalmas a mocsok, és rettegnek a sok rosszarcú új lakótól. A házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte fejét az illegális drogterjesztés is. A többség azonban magába fojtja a felháborodását, és nem mernek szólni a fővárosi fenntartónak, mert félnek, hogy felbontják a bérleti szerződésüket.

A régiek már ki sem mernek lépni a lakásukból

„Bicskanyitogató állapotok uralkodnak itt” – háborgott egy középkorú nő, aki már 15 éve lakik az épületben. „Az orrunkat sem dugjuk ki a lakásunkból, mert belénk kötnek. A rendőrség napi rendszerességgel jön ki. Mégsem tudunk mit tenni, mert az önkormányzat választja ki, hogy kik lakhatnak a házban. Mi elég kemény szerződéssel vagyunk itt, ezért ha valami nem tetszik nekünk, akkor kirakhatnak minket” – tette hozzá.

A lakók és az itt dolgozók elmondása szerint hányingerkeltő a kosz, amit maguk után hagynak az újonnan beköltözöttek. Áll a szemét a folyosókon és a társasház előtt, és a nem használt bútorokat pedig szanaszét hagyják az épületben.

A lakók még arra sem veszik a fáradságot, hogy zacskóba tegyék a szemetet Fotó: Metropol/NZ

„Ilyen undorító házat 25 év alatt sem láttam”

„25 éve dolgozom takarítóként, de ilyen undorító házat még nem láttam” – mondta a társasházat takarító hölgy. „Egyesek arra sem veszik a fáradságot, hogy szemeteszsákba rakják a hulladékot. Mindennap arra jövünk ide, hogy vakarni kell a koszt a falról, tornyosul a szemét a folyosókon és a ház mellett, a kukák pedig üresek.”

Az Origo már áprilisban írt a Kőbányai út 22.-ben uralkodó tarthatatlan állapotokról: az új beköltözők különböző szervezetektől ingyen kaptak bútorokat, és amire nem volt szükségük, azokat tűzveszélyes módon a lépcsőházakban tornyozták fel.

„Folyamatosan kerülnek ki holmik. Elég egy eldobott csikk, és leég az egész ház” – mondta akkor egy elkeseredett lakó, Irén.

Egy második emeleti lakás gyulladt ki Fotó: Bors/VI

Meztelenül menekültek az utcára

Szombat éjszaka aztán megtörtént a baj: rendőrök és tűzoltók rángatták ki lakásukból az embereket, miután kigyulladt egy lakás a társasházban. A tűz egy második emeleti lakásban keletkezett. Az ingatlan lakója, Anikó a szomszédok elmondása szerint pszichiátriai kezelés alatt áll, és üldözési mániában szenved. Korábban már fenyegetőzött, hogy felgyújtja a lakását, ez most lehet, meg is történt.

Anikó lakása szénné égett Fotó: Bors/VI

„Nagyon félelmetes volt. Éjszakás voltam, ezért még fent voltam és hallottam, ahogy két fiatal lány ordibálja, hogy tűz van” – mondta a Metropolnak Éva. „A füsttől semmit sem lehetett látni, levegőt sem kaptam, alig tudtunk kijönni a házból. Hatalmas volt a pánik, sokan mezítláb és meztelenül menekültek az utcára.

Zsolt éppen a sógoránál aludt a lakásban, amikor arra ébredt, hogy egy rendőr rángatja ki az ágyból: „Arra ijedtem fel, hogy egy hatalmas férfi ragad meg” – mondja feldúltan a férfi. „A füsttől nem láttam semmit, csak később vettem észre, hogy egy rendőr volt. Csoda, hogy nem fulladtam meg. Mire kiértem, az udvar elejétől a kapuig állt a sor, mindenkit kimentettek.”

Zsolt szerencsére karcolás nélkül megúszta Fotó: Metropol/NZ

A tűzoltók szerint az egész ház leéghetett volna

A hatalmas társasházban mintegy 187 lakás van, ami körülbelül 150 családnak nyújt otthont. A lehetséges tűzesetek miatt kötelező lenne tűzriasztót felszereltetni, ám ez már évek óta nem történik meg.

„Se tűzriasztó, se kamera nincs a házban, pedig egy ilyen nagy épületben muszáj lenne. Ha lett volna, akkor mindenki egyből értesült volna a tűzről, így csomó embert a tűzoltók és a rendőrök húztak ki a lakásukból. A tűzoltók azt is mondták, ha a lángok elérik a lakás melletti gázvezetéket, akkor az egész ház leéghet” – mondta Teréz, aki az ötödik emeleti lakásából menekült a lángok elől.

Elküldtük kérdéseinket a Fővárosi Önkormányzatnak. Legfőképp arra voltunk kíváncsiak, hogy tudtak-e a tűzrendészeti gondokról, és az általuk utólag beköltöztetettek agresszív viselkedéséről, azonban lapzártánkig nem kaptunk választ tőlük.

Ezeket olvastad már?
Még trágárkodott is egyet a Momentum elnöke

Még trágárkodott is egyet a Momentum elnöke

A mélybe akarta vetni magát egy 27 éves nő – hős rendőreink megmentették az életét

A mélybe akarta vetni magát egy 27 éves nő – hős rendőreink megmentették az életét

Gyász: elhunyt a híres magyar operatőr, Bayer Ottmár

Gyász: elhunyt a híres magyar operatőr, Bayer Ottmár

Negyedik kisbabát szeretett volna a pár, hármas ikreik születtek

Negyedik kisbabát szeretett volna a pár, hármas ikreik születtek

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás