Még évekkel ezelőtt is az egész világ azt csodálta, hogy a brit sajtó állandó zaklatása ellenére is mennyire szoros és megbonthatatlan Vilmos és Harry herceg kapcsolata. Ám minden jel arra utal, hogy ez a szép testvéri viszony már a múlté, és bár a sussexi hercegi pár Oprah Winfrey-nek adott interjúja sem segített a helyzeten, a valóság sokkal szörnyűbb egy átmeneti konfliktusnál. Vilmos és Harry ugyanis már hónapok óta nem hajlandó szóba állni egymással – írja a Daily Mail.

Diana és a két kis herceg (fotó: AFP)

A hír önmagában is elkeserítő, de tovább rontja a helyzetet, hogy a hercegeknek most igenis egyeztetniük kéne: nyáron, július 1-jén lenne 60 éves édesanyjuk, Diana hercegnő, és az emlékére a tervek szerint közösen lepleznek le egy őt ábrázoló szobrot. Az eseményt a kormány egyik bizottsága szervezi, de részt vesz rajta Lady Di testvére és egy régi barátja is, a kiemelkedő pillanat pedig a szobor bemutatása lenne. Az egyeztetések azonban megrekedtek, és egyes híresztelések szerint Harry végül nem is utazik el az édesanyja emlékére rendezett gálára, mert inkább második gyerekükkel várandós felesége, Meghan Markle mellett maradna. A koronavírus miatti korlátozások is megakadályozhatják az utazásban.

Az egyeztetéseket azonban megtarthatnák telefonon vagy az internet segítségével is, azonban a testvérek ismerősei szerint annyira elmérgesedett a viszonyuk, hogy még a telefont sem hajlandóak felemelni azért, hogy hallják a másik hangját.

Vilmos és Harry még 2017-ben, közösen jelentette be, hogy szeretett édesanyjuk 60. születésnapjára egy szobrot állíttatnak a Kensington-palota kertjébe. A műemlékre privát alapítványok adományaiból gyűlt össze a szükséges forrás. A szobrot az az Ian Rank-Broadley készíti, aki az angol fontokon látható, II. Erzsébet királynő dombornyomatot is megalkotta.