Különleges módját választotta a fiatalok szexuális nevelésének Hevesi Kriszta. A szexuálpszichológus ugyanis saját YouTube-csatornát, sőt TikTokot is indított azért, hogy a serdülőgeneráció minden kérdésére választ kapjon.

Tabutémák

A szakember számtalan üzenetet kap a fiataloktól, és a leggyakoribb problémákkal szokott foglalkozni videóiban.

Online világosítja fel a fiatalokat Hevesi Kriszta – Fotó: Csorba Márta

Fiatalok esetében „az első csókot” nézték meg nagyon sokan, illetve a szexuális együttlét közben megélt fájdalom lett az egyik listavezető. Riasztó, hogy az egyik leggyakoribb esetem, miszerint 17 év körüli lányok (pontosabban az édesanyjuk) keres meg azzal, hogy a lánynak vaginizmusa van – ami a hüvelybemenet görcsös összehúzódását jelenti a korábban megtapasztalt fájdalom nyomán, ellehetetlenítve a behatolást, a nőgyógyászati vizsgálatot, s gyakran akár a tamponhasználatot is. Ennek oka pedig a megfelelő információk hiányából és helyette a pornóoldalak szexedukációs célokra való használatából ered – mesélte Kriszta a Metropolnak.

Pornó oké, a gumi nem

Kriszta elmondása szerint olyan témák is érdekesek a követőinek, mint a korai magömlés, női orgazmus, szüzesség elvesztése vagy a vágy elvesztése.

A jobb szexuális felvilágosítással a szexuális zavarok többsége megelőzhető lenne – tette hozzá a szexuálpszichológus, aki maga is meglepődött, hogy a világhálón sokkal nehezebb a tartalomgyártás ebben a témában, mintsem gondolta volna.

A YouTube-ot és a TikTokot is elsősorban a fiataloknak indítottam, mivel az első együttlét, illetve a serdülőkori élmények nagyon meghatározóak a későbbi szexuális élet szempontjából. Paradox, hogy a valós szexedukációs tartalmakat (pl. óvszerhasználat, petting, szerelem) letiltja az online rendszer, miközben a legkeményebb hard core pornóoldalakat akár a 8 éves gyerek is látogathatja pusztán azáltal, hogy ráklikkel arra, hogy elmúlt már 18 éves… Így viszont kiváltképp védtelenné válik a fiatal, mivel nincs jelen a másik oldal, ami elmagyarázná azt, hogy ez nem a hétköznapok párkapcsolati szexualitása – vélekedett a szakember.

Jók a visszajelzések

Kriszta videói példátlan népszerűségnek örvendenek, főleg a hölgyek és tinik körében, vagyis ez így nem teljesen igaz.

– Igen, nagyon sok visszajelzést kapok, főképp a nőktől, illetve a fiataloktól. Viszont amíg a nők inkább visszajelzik, hogy mennyire örültek a videóknak, addig a férfiak „csendben” nézik. Magyarán magasabb a férfi nézők aránya – kihasználva azt, hogy úgy adok választ, hogy nem kell kérdezni, illetve senki sem beazonosítható – miközben a hölgyek aktívabbak.