RETRO RÁDIÓ

Elképesztő, II. Erzsébet királynő bármikor száguldozhat jogosítvány nélkül





Vannak törvények és szabályok, amik a brit uralkodónőre nem vonatkoznak, sőt olyanok is, amelyeket a brit királyi család egyetlen tagjának sem kell betartania.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.29.
Meglepő

II. Erzsébet királynőnek a protokollok miatt rengeteg illemszabályt kell betartania, többet mint egy átlagembernek. Ám mint uralkodónő, rengeteg kiváltságban részesül, ami felmenti számos szabályszegés és törvény alól. Olyanok alól is mentességet kap, ami másoknak komoly pénzbüntetést vagy épp börtönbüntetést jelentene.

A királynőnek például jogilag megengedett, hogy ne fizessen adót. Ezzel szemben II. Erzsébet mégis megteszi. Kiváltságainak egyike, hogy soha nem fogják felkérni tanúskodásra. Ráadásul a királynőt nem lehet letartóztatni vagy bíróság elé állítani, és nem vonhatják polgári vagy büntetőeljárás alá sem.

II. Erzsébet királynő mindig elegáns
(Fotó: Facebook/Royal family)

A királynőnek nem kell a KRESZ-szabályokat és törvényeket betartania, mint a brit állampolgároknak. Ehhez hozzátartozik, hogy jogosítvány nélkül is vezethet. Azonban nemcsak Erzsébet királynő, de családja számára is megengedett átlépni a maximális sebességhatárt. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg is teszik, vagy súlyosabb esetekben ne kapnának büntetést érte. Ha pedig például II. Erzsébet királynőnek éppen egy másik országban akad dolga, akkor a határátlépés során nincs szüksége útlevél felmutatására. Ezzel a kiváltságával a világon bárhol élhet – írja a Daily Star.

Az Egyesült Királyság területén fellelhető összes hattyú a királynő tulajdonát képezi. Ezt a furcsa szabályt még a XII. században alkották meg. Így a királynő az egyetlen, aki megetetheti ezen fenséges állatokat, már ha kedve támad hozzá. Ezt például sokan nem tudják, de a királyi család tagjainak nem szabad autogramot adniuk. Ugyanis úgy tartják, hogy a királyi aláírások sok pénzt és túl sok erőt igényelnek. Ám ezen a szabályon később enyhítettek, miután Károly herceg megszegte 2010-ben, amikor a herceget egy szülőpár lerohanta, hogy aláírást kérjenek tőle kisfiuknak.





Ezeket olvastad már?
„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

„Én nem bírom ezt tovább csinálni” – kamerák előtt omlott össze zokogva a TV2 sztárja – videó

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

Tolvai Reni: Meztelenül érkeztem

„Majd én megmutatom nektek!” – üzente a nyolcadikos Jákob Zolika

„Majd én megmutatom nektek!” – üzente a nyolcadikos Jákob Zolika

75 éves lett Szigeti Ferenc, a Karthago sztárja megmutatta a legszebb ajándékát

75 éves lett Szigeti Ferenc, a Karthago sztárja megmutatta a legszebb ajándékát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás